Han tok Bjørndalens plass i OL: – Det var Ole Einar som fikk meg hit

Erlend Bjøntegaard vil være mer enn «han som tok Bjørndalens plass i OL».

Endelig sammen med de beste i mesterskap. Erlend Bjøntegaard (to fra venstre) sammen med Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø. De er det norske laget på sprint og jaktstart i OL. Bjøntegaard var den siste som ble OL-klar og tok plassen til skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG: 27 år gammel og OL-debutant. Erlend Bjøntegaard var han som ble den siste OL-klare skiskytteren.

Han gliser når han kommer sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen til medietreff. Rød OL-jakke og blå bukser. Endelig er det han som skal gå i OL-antrekk. Det er han som skal ut på den aller største scenen som idrettsutøver.

I årevis har han vært en lovende skiskytter, men han har ikke alltid klart å leve opp til forventningene.

Les også

Følelsesladd hoppsuksess for Forfang og Johansson: – Da han kom mot meg, presset tårene på

Sint og frustrert

Når 27-åringen fra Kongsberg legger ut i OL-løypene på sprinten søndag, er det mot alle odds. Han legger ikke skjul på at det handler om både sinne og frustrasjon før han endelig kunne få den siste OL-billetten. Det var han som skulle til Sør-Korea. Ikke Ole Einar Bjørndalen.

Sesongen har bestått av både opp- og nedturer. En stund trodde han ikke at han skulle klare å bli OL-klar.

Erlend Bjøntegaard mener at medalje er mulig.

Han er en av svært få som har slått både Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø i samme renn denne sesongen. Det skjedde under den nasjonale åpningen på Sjusjøen i november.

Men han fikk likevel ikke gå verdenscupåpningen i Östersund. Det uttaket var gjort allerede før han slo til i åpningsrennet. Han fikk sjansen senere før jul, men til Oberhof i januar var han nok en gang vraket.

– Etter akkurat det uttaket gikk det en kule varmt. Den beslutningen tok jeg tungt, sier han.

Les også

Bø om den norske OL-leiren: – Vi blir passet på som unger

– Bjørndalen er min helt

Han var skuffet over at han fikk færre muligheter til å kvalifisere seg til OL. Men til slutt kunne ikke Per Arne Botnan og Odd-Bjørn Hjelmeset i skiskytterledelsen se bort fra at han hadde bedre resultater enn legenden fra Simostranda.

– Ole Einar har på en måte seg selv å takke. Han har i flere tiår vist oss andre hva som er mulig å få til. Han har inspirert oss til å bli bedre, til å strekke oss enda lengre for å nå opp til hans nivå. Det er han som har vært min fremste motivator og min idrettshelt. Det er Ole Einar Bjørndalen som har fått meg til OL, sier Bjøntegaard.

Les også

Sensasjonskvinnen begynte med skiskyting først som 14-åring: – Hun var aldri noe supertalent

Det var to 10.-plasser før jul som gjorde at skiskytterledelsen ikke kunne se bort fra Kongsberg-utøveren. Det var rett og slett bedre enn hva mannen med åtte gull fra tidligere OL kunne skilte med.

Etter at han hadde fått den etterlengtede beskjeden, presterte han bedre enn noen gang tidligere i karrièren. I Anterselva, i det aller siste rennet før OL, tok han sin første individuelle pallplass i verdenscupen. Han ble nummer tre etter de to som har dominert verdenscupen i skiskyting denne sesongen, lagkamerat Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade.

Erlend Bjøntegaard sammen med toppidrettssjef Tore Øvrebø. Øvrebø var tidligere Olympiatoppens coach for skiskytterne.

Det var en enorm tilfredsstillelse for en mann som har jobbet hardt i mange år. Samtidig var det en melding om at han har tatt mål av seg til å være mer enn han fyren som danket ut Bjørndalen til OL.

– Det som skjedde der, har gitt meg en fin følelse de siste ukene før OL. Jeg fikk vist at jeg har et høyt nivå inne, og at jeg kan nå langt når det klaffer, sier han.

Les også

Bjørgen bekreftet den kryptiske meldingen etter OL-sølvet

Han vil ikke snakke så veldig konkret om hvilke mål han har for sin OL-debut på sprinten søndag kveld. Han er klar på at han har hatt en noe annerledes inngang til lekene enn mange av hans konkurrenter.

– Det er en forskjell på det som skjer i verdenscupen og det som skjer i et OL. Det er mesterskap utøverne topper formen til. Jeg har vært nødt til å fokusere på kvalifisere seg, mens mange andre har hatt muligheten til å gjøre slik de ønsker frem mot lekene.

Publisert: