«Vi venter ikke toppidrett, men følelser, gode replikker og mimring»

KOMMENTAR: Skeid-Lyn på Nordre Åsen i april. Tenk om det hadde vært på Ullevaal stadion utpå høsten.

Publisert: Publisert:

Cupfinalen i 1963 mellom Skeid og Fredrikstad endte 2–1 på Ullevaal stadion etter at FFK hadde ledet 1–0 til pause. Tre minutter før slutt i annen ekstraomgang avgjorde 18-åringen Pål Sætrang for Skeid. Kai Sjøberg scoret det første målet for Skeid (bildet). Det var 31.444 tilskuere til stede. Foto: NTB Scanpix

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den som tenker på en fordums storhetstid da begge klubbene var etablert i norgestoppen samtidig, må tilbake til 1960-årene. De som opplevde det, er pensjonister nå, de fleste. Eller døde.

Både Skeid og Lyn har senere vært på besøk i øverste sjikt av norsk fotball, men uten å få det til å vare.

En roligere hverdag

Når de møtes i første runde i cupen torsdag, er utgangspunktet tredje (Skeid) og fjerde nivå (Lyn).

Lyn spiller til daglig mot Lokomotiv Oslo og Raufoss 2. Skeid strever med Finnsnes og Raufoss 1.

Lyn spilte cupfinale på Ullevaal mot Strømsgodset i 1970. Godset vant 4–2. Her det tredje og avgjørende målet som sikret Strømsgodset seieren. Det er Ingar Pettersen som scorer på keeper Svein Bjørn Olsen. Det var Trygve Christophersen som scoret Lyns to mål. Foto: Aaserud/Børretzen/Aktuell/NTB scanpix

Og likevel er dette rundens storkamp – fordi den eimer av noe urgammelt og historisk. En klassiker, sier folk. Noen av dem kommer nok til å ta turen denne kvelden, flere enn det ville gjort til en vanlig Skeid-kamp.

De fleste kommer på grunn av den historiske dimensjonen. De venter ikke toppidrett, men følelser, gode replikker og mimring om gamle storspillere og minneverdige kamper.

Les også

Tom Nordlie vil ta drastisk grep i Oslo-fotballen: – Det er mange følelser som hindrer fornuftig tankegang

Ja, en klassiker

Vi er blitt vant til at mye kalles klassiker i fotballen. Det holder at to lag har spilt mot hverandre noen ganger. Klassikere er lokale, nasjonale og internasjonale, gamle og nye. Ordet er utslitt.

Men når klassikeren virkelig er, ja en klassiker, så bør den ha historiske røtter.

Skeid-Brann på Bislett stadion i 1963. Til venstre Branns Roald "Kniksen" Jensen med ballen. Det var Skeid som vant 2–1. Men Brann vant som kjent seriegullet den sesongen. Foto: Bjørn Finstad

Derfor er Skeid-Lyn i 1. runde i cupen en slik kamp. De holder til to kilometer fra hverandre og har vært rivaler gjennom hele klubbhistorien. Mye er felles, mye forskjellig, og begge har levd på en trang til å banke Vålerenga.

Der Vålerenga har holdt stand i øverste divisjon, har Skeid og Lyn dumpet nedover.

Det var tider

Skeid smykker seg med åtte norgesmesterskap, det siste i 1974, og ett seriegull, i 1966.

Lyn kan svare med like mange norgesmesterskap og ett seriegull mer. Jubelåret 1968 ga dobbeltseier, siden er det blitt stillere.

Lyn og Skeid spilte 1–1 på Bislett i 1998. Thomas Østvold (t.h.) scoret for Lyn. Til venstre Kjetil Wæhler. Ole Martin Johansen scoret Skeids mål i kampen. Foto: Ingar Storfjell

Slik står det ganske likt mellom de to lagene, men internasjonalt har Lyn lagt Skeid bak seg. Lyn hadde hele fem spillere på Bronselaget i 1936. Enda bedre: Lyn nådde kvartfinalen i europacupen, der de ble knepent slått av Barcelona vinteren 1969. Etter to bortekamper, mens vinteren lå tykk hjemme i Oslo.

Så snudde Lyn-vinden, slik den også gjorde for Skeid etter hvert.

Torsdag kveld er det et lite pust av storhet igjen, i hvert fall storhet å minnes. Men ingen av dem kommer til å nærme seg Ullevaal i november.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

 2. Nå er «Lykkeland»-innspillingen i gang igjen i Stavanger

 3. Ny klatrepark i Ryfylke til haustferien

 4. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 5. Stavanger først ute med nasjonal bestillingsløsning for koronatesting

 6. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg

 1. Oslo
 2. Norsk fotball
 3. Fotball