Keeper i kveld? Helt sikkert Lars!

Først to timer før kveldens kamp mot Kasakhstan får vi vite hvem som vokter Norges bur.

Lars Haugen (t.v.) og Lars Volden har stått hver sin gode kamp i målet for Norge. Det gjør kampen om plassen mellom stengene i tirsdagens kamp mot Kasakhstan helt åpen.
 • Espen Hansen
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

MOSKVA: Svenske Per-Erik Alcén er keepertrener for det norske ishockeylandslaget, og han har et standardsvar når pressen på forhånd vil vite hvem som skal vokte målet:

— Det blir Lars!

Ferdig snakket.

Følg Kazakhstan-Norge direkte klokken 19.15

Han avslører aldri hvilken keeper som får tillit før han må, og det er når laget skal offentliggjøres to timer før kamp.

— Keeperne selv får vite det dagen før, men dere andre får vente, påpeker han.

Per-Erik «Pecka» Alcén har vært trener for Lars Haugen og de andre landslagskeeperne i mange år. Årets VM kan være hans siste for Norge.

Lars Haugen (29) og Lars Volden (23) spiller begge til daglig i den svenske Elitserien, henholdsvis for Färjestad og Rögle. Begge har hatt en sesong med både opp— og nedturer, men er på sitt aller beste matchvinnere.

Han har en plan

— Jeg har en plan før mesterskapet begynner, og det er sjelden jeg avviker fra den, sier Alcén.

Første del av den planen er det ikke noe hokuspokus å avsløre. Alcén lar gjerne de to Lars’ene Haugen og Volden få hver sin av de to første kampene.

Les også

Norges VM-motstander sponses av produsenten bak omstridt dopingmedisin

— Jeg må hele tiden holde begge på tærne. Erfaringen viser at vi ikke kan kjøre bare med én keeper gjennom alle kampene, forklarer Alcén som også har Vålerengas Steffen Søberg med i troppen. Men Søberg er et klart tredjevalg inntil en av Lars’ene skulle vise seg helt ute av form.

Alcén jobber til daglig som keepertrener i Brynäs og har fått frem flere NHL-keepere. Å følge svensken under en trening kan være et show uten like.

- Stein gæren svenske

— Han er stein gæren, men på en positiv måte. Jeg kjenner ingen som gir så mye av seg selv for at andre skal prestere, forklarer Lars Haugen som har kjent Alcén lengst.

Det hender den høyrøstede svensken skremmer både spillere og støtteapparat med skrikingen sin, men han har en plan bak. Man blir best om man holdes på tærne hele tiden.

- Hvordan skiller du de to Lars’ene på trening?

— Det er Lars, og så er det Volden, forklarer Alcén og beskriver de to keeperne slik:

— De helt forskjellige typer. Haugen er en teknisk målvakt, bra på skøyter, forflytter seg bra og har god spilleforståelse. Volden har også bra spilleforståelse, men han er mer en ”butterfly-keeper”, jobber mer med hendene.

Selv mener de to at størrelsen også spiller en rolle:

— Jeg er litt større, og da kan jeg spille litt mer nede på knærne i visse situasjoner enn det han kan, mener Volden.

Dekker mer av målet

Haugen supplerer:

— Lars kan dra fordel av å dekke mer av målet oppe når du sitter på knærne. Å gå ned på knærne er noe alle keeperne gjør nå for å dekke ispuckene. Så får heller de ordentlig gode skuddene oppe gå inn. Vi prøver å være moderne keepere, men noen ganger er nok jeg litt mer av den gamle skolen.

Og dermed har Haugen fortalt at han kaller Volden for Lars. Volden kaller derimot sin kollega for Haugen – i hvert fall under dette intervjuet.

Keepertreneren nekter for at det finnes en rangordning mellom de to til tross for at Haugen er den mest mest erfaring.

— Nei, det skal det ikke være. De skal ha like store sjanser for å spille, noe som holder dem oppe mentalt.

- Ser du an motstanderen når du skal velge?

— Nei! Det har ikke noe å si om vi spiller mot Sverige eller Japan. Andre må gjerne mene at vi bør spille med Volden hvis vi møter Finland, siden han har vært keeper der og Lars mot Russland siden han har spilt i KHL, men det betyr ingenting for meg.

Men når vi snakker med de to keeperne avslører Haugen at de i hvert fall har vært innom emnet:

— Vi har snakket litt om det er lurt at vi bestemmer hvem som står etter motstanderen, men hvis vi er på vårt beste, tilpasser vi oss. Noen lag liker å sentre mye på tvers i sonen vår, og da kan det hende det er lurt for keeperen å stå lenger inn. Det passer kanskje Lars best i utgangspunktet.

Bor ikke på samme rom

Begge keeperne har naturligvis lyst til å stå flest mulig kamper.

— Jeg synes det er viktigere å spille mest mulig for klubben under sesongen for din egen utviklings skyld. Her er det en kort og intens turnering, og vi trenger all den hjelp vi kan få. Det viktigste er at laget gjør det bra, mener Lars Haugen og får full støtte av Volden.

Før i tiden hendte det at keeperne bodde på samme rom, men det er helt utenkelig nå. Man kan ikke risikere at de eventuelt smitter hverandre. Men gode kompiser kan de få lov å være.

Keeperne får aldri lov til å snakke med pressen etter morgentreningen samme dag som det er kamp. Den regelen gjelder ikke for utespillerne.

— Det er det han (Alcén) som har bestemt. Men det er greit. Vi må ha fokus på vårt, forklarer Volden.

Tirsdag kveld gjelder det å ha fokus på Kasakhstan. Først og fremst på deres gode førsterekke med to opprinnelige canadiere og én amerikaner.

I skrivende stund vet vi ikke hvem som skal vokte buret – bortsett fra at det altså bli Lars!

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Les også

 1. Olimb-brødrene løste VM-floka: - Herlig lagmoral

 2. Hockeyguttas VM-revansj: Martinsen fikset seier over topplag

 3. Mini-Lino er spilleren Norge må se opp for i dag

 4. Norges neste VM-motstander har kjøpt to kanadiere og en amerikaner for å beholde plassen

Publisert:
 1. Ishockey

Mest lest akkurat nå

 1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 3. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 4. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

 6. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv