Geir (53) er sykkelmiljøets fargeklatt

«Alle» i Sørlandets sykkelmiljø kjenner Geir Schellhorn, som har brent lidenskapelig for denne idretten i flere tiår.

Geir Schellhorn benyttet deler av torsdagen til en ti mil lang sykkeltur fra ungkarshybelen i Søgne innom blant annet Kristiansand, Øvrebø og Finsland.
 • Rune Stensland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

KRISTIANSAND: – Har du sett en så fotogen syklist før?

Geir Schellhorn gliser, hoier «Heia Brann» til Fædrelandsvennens fotograf fra Bergen og undrer på om samme mann har vidvinkel nok til å favne Schellhorns omfangsrike pondus i ett bilde.

Selvironi har han nok av, denne ikke helt A4-personen som har vært en del av byens sykkelmiljø siden han meldte seg inn i Kristiansands Cykleklubb 41 år siden.

Uføretrygdede Schellhorn har deltatt i utallige lokale ritt, fullført Trondheim-Oslo to ganger, nær krasjet på tandemsykkel med Thor Hushovd i Hushovds utdrikkingslag, løftet 215 kilo i markløft og er også mye benyttet som «pes-sjåfør» for blant annet kontinentalrytteren Herman DahI.

I klubbmesterskapet i 1992 syklet Schellhorn mila på sterke 13,56 minutter. Åtte år senere var han i sitt livs form og tråkket seg gjennom 3800 kilometer på én måned.

Les også

Ulykken kunne ødelagt alt. I stedet ble Erik ironman på ny.

Schellhorn er en dreven «pes-sjåfør», noe kontinentalrytter Herman Dahl har nytt godt av flere ganger.

Veddemål

30. mai i år stilte han i drakta til Vennesla og Omegn Cykleklubb (der han også er medlem) og kjempet seg opp tøffe bakker på vei mot Hovden.

Nye 20 mil i banken derfra gjør at han er i rute til å klare veddemålet med den dyktige syklisten Hans Martin Aamodt om at Schellhorn skal loggføre 15.000 kilometer på karbonhesten i løpet av 2020. Klarer han det, får han sykkelen gratis. Hvis ikke, må han ut med 15.000 for å beholde den.

 • Se video av Schellhorn på vei mot Hovden:

Veddemål er noe Schellhorn elsker, og som han også prøver å få undertegnede med på i løpet av intervjuet. Han har nemlig satt seg fore å komme under 100 kilo, som da vil resultere i 5000 kroner utbetalt fra den habile sykkelmosjonisten Pål Bjørke.

Endelig å få se tosifret på vekta igjen, utløser også overnattingstur i hengekøye på Ropstadknuten som belønning fra hans personlig trener gjennom fire år, Lene Røstad.

117 kilo tunge Schellhorn innrømmer at han er et stykke unna sitt mål, men har ikke tenkt å gi opp. Det kan han heller ikke tillate seg å gjøre, ettersom han i november i fjor fikk påvist diabetes 2.

Her tar Schellhorn en pause øverst i Markensgate.
Les også

Søgne ut mot Kristiansand kommune: – Vi opplever det som et ran

– Hadde jeg ikke drevet med fysisk aktivitet siden jeg var liten, samt hatt gode gener, hadde jeg neppe levd i dag. Sannsynligvis har jeg hatt diabetes i flere år, men bare ikke fått summet meg til å gå til legen. Når det er sagt, har jeg ikke vært sengeliggende mer enn fem ganger i løpet av dette årtusenet, påpeker han.

Geir Schellhorn

Fikk seg en vekker

Av legen fikk han klar beskjed om at verdiene på blodsukker, blodtrykk og kolesterol var så høye at Schellhorn var i ferd med å utvikle leverskade og nyresvikt.

Nevnte Lene Røstad har siden hjulpet ham med å gå kraftig ned i vekt - fra 132 til 106 kilo. Blant grepene var et langt sunnere kosthold, inkludert å kutte brus, som Schellhorn på det meste hadde drukket 4,5 liter av på én dag.

Les også

Ett mål på de siste fire kampene: Slik forklarer Start-angriperne måltørken.

Schellhorn sammen med den tidligere norgesmesteren i master-sykling Siren Wulff.

– Det gjorde godt å bli så mye lettere, men det er en stadig kamp å klare å holde seg der. Siden mars har jeg gått opp nok kilo til at jeg er nødt til å ta meg i nakken igjen, erkjenner 175 centimeter høyre Schellhorn.

Mer sykling og mindre chips er noe av resepten for å få en lettere hverdag. Schellhorn liker utfordringer, og i 2021 har han satt seg fore å gjennomføre en rekke toppturer til fots i Norges langstrakte land.

– Det blir spennende å se hvor mange sliker turer Geir får til. Han er glad i å sette seg mål, men noen ganger blir de nok lagt litt vel langt fram i tid. Han er uansett en humørfylt og ivrig kar som aldri sier noe vondt om noen, understreker hans personlige trener Lene Røstad.

Les også

TV 2-ekspert om sørlandstalentet: – Her har vi potensielt en ny «okse fra Grimstad»

Schellhorn erkjenner at han er glad i å kose seg med chips.

Fire om Geir Schellhorn:

Thor Hushovd (42), tidligere sykkelproff:

Thor Hushovd

– Geir et en skrue som jeg har ledd mye av og med. Han har vært lidenskapelig opptatt av mine ritt og mine og andres sykkeltider. I sykkelmiljøet er han en ressursperson, som skaper godt miljø og som du kan spørre om alle typer tjenester. Det er aldri nei i hans munn.

Dag Otto Lauritzen (63), tidligere sykkelproff og TV-personlighet:

Dag Otto Lauritzen

– Geir er en humørspreder som er interessert i alt og alle, særlig sykling og fjelltopper. Han er veldig «rett fram», men vi trenger folk som ham i sykkelmiljøet og han er god til å stille opp, både i ritt og med annet.

Les også

Sørlendinger håpefulle før etterlengtet sykkelstart

Siv Kristin Sællmann

Siv Kristin Sællmann (55), NRK-journalist:

– Jeg har holdt en god del bursdagstaler for Geir, og at han fylte hele Vågsbygd samfunnshus med venner på sin 50-årsdag, sier mye om at han er en sosial og fin type. Vi har hatt flere treningsturer sammen, og da er han glad i å henge på skulderen min i oppoverbakker og suse fra meg i nedoverbakker.

Kenneth Solheim

Kenneth Solheim (51), sykkelmosjonist med flere seire i norgescupen:

– Geir er en fargeklatt og en original som har vært god å ha både som «pes-sjåfør» og som fører av følgebilen. Han tenker nemlig som en syklist, ikke bilist, og det er til veldig stor hjelp for rytterne.

Publisert:
 1. Dag Otto Lauritzen
 2. Thor Hushovd
 3. Sykling
 4. Vennesla og Omegn Cykleklubb
 5. Kristiansands Cykleklubb

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus