Ny rapport: – Bygging av VM-arenaer i Russland har krevd 17 liv

Human Rights Watch gir rødt kort til Russland på grunn av dårlige arbeidsforhold og brudd på rettigheter.

En arbeider rydder på Luzhniki stadion i Moskva. Dette er en av VM-arenaene hvor Human Rights Watch har sjekket arbeidsforholdene.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag ble rapporten «Red Card: Exploitation of Construction Workers on World Cup Sites in Russia» publisert av Human Rights Watch (HRW). Her blir det slått fast at arbeidsforholdene for de titusener som har jobbet med å bygge arenaen til fotball-VM i Russland neste år, har hatt det tungt.

I rapporten blir det slått fast at mange arbeidere har slitt med å få lønninger på tidspunkt som avtalt, få lønn i det hele tatt, mangel på arbeidskontrakter og arbeid under ekstreme klimatiske forhold.

Les også

Byggingen av Putins prestisjearena er blitt et ti år langt mareritt. Prislapp: 6,4 milliarder kroner.

Hold kjeft, eller få sparken

Ifølge en internasjonal organisasjon for fagforeninger (Building and Woodworkers’ International) har 17 personer omkommet i forbindelse med byggearbeidene som har foregått over hele Russland. Dette blir sitert i Red Card-rapporten.

Rapporten mener å kunne dokumentere at arbeidere som har prøvd sine rettigheter overfor arbeidsgiverne, er blitt truet med deportasjon og fengsel. Mange arbeidere har ikke sett noen annen utvei enn å slutte i jobben uten å ha fått utbetalt den lønnen de var lovet.

– Arbeidsgiveren betaler lønn når han vil og på den måten han ønsker, sier en arbeider som har jobbet på Luzhniki Stadion i Moskva. Mange arbeidere opplevde at de kunne gå måneder uten lønnsbetaling. I noen tilfeller fikk ikke arbeiderne lønn i det hele tatt.

Nå skal det sies at noen arbeidere som HRW har vært i kontakt med har fått sine lønninger som avtalt på avtalt tidspunkt.

Den nye VM-stadion i St. Petersburg som skal stå klar til neste års VM. Det ble tidligere i år avslørt av det norske fotballmagasinet Josimar at nordkoreanske gjestearbeidere jobbet ved anlegget under svært tvilsomme forhold.

Mistenksomhet og trusler

I rapporten blir det fortalt at HRWs medarbeidere ble utsatt for mistenksomhet og trusler da de forsøkte å snakke med arbeidere og når de ba om informasjon. En av HRWs medarbeidere ble også arrestert og holdt i varetekt i tre timer.

Mange arbeidere turte ikke å snakke med HRWs folk i frykt for å havne i trøbbel med sin arbeidsgiver.

– Arbeidsgiverne truer oss med at dersom vi klager, vil vi bli sparket uten lønn og at de til og med kan komme til å tilkalle politiet, sier en arbeider i Kaliningrad ifølge rapporten.

I rapporten blir det også vist til dokumentasjon i det norske fotballmagasinet Josimar hvor utnyttelse av nordkoreanske arbeidere i forbindelse med arenautbyggingen i St. Petersburg blir beskrevet.

Menneskerettighetsorganisasjonen besøkte syv av VM-arenaene i perioden 2016 og 2017.

Nybygget i Rostov reiser seg. HRW har sjekket forholdene ved denne anleggsplassen og fant ut at ikke alt var som det skulle være.

Fifa lovet bot og bedring

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har sagt at de skulle ta brudd på menneskerettigheter og arbeidstageres rettigheter på alvor. Human Rights Watch mener de ikke har tatt denne jobben seriøst nok.

– Fifa har offentliggjort lite informasjon med substans om bruddene som er blitt identifisert av deres undersøkelser, heter det i rapporten fra HRW.

Jane Buchanan som har skrevet rapporten, gjør det helt klart at hun er skuffet over Fifa.

– Fifa er fortsatt i sin post-korrupsjonsrenselse, men dette ser mer ut som mer av det samme gamle, sier hun til New York Times.

Nordisk bekymring

16. mai sendte Norges Fotballforbund (NFF) et bekymringsbrev til Fifa sammen med tre andre nordiske forbund i forbindelse med byggingen av stadionet.

Bakgrunnen er en artikkel i Josimar tidligere i år, hvor det kom beskyldninger om at nordkoreanske migrantarbeidere har jobbet under vilkår som minner sterkt om moderne slaveri.

– Vi har henvendt oss til Fifa og bedt dem undersøke fakta og komme med en tilbakemelding om hva de finner og hvordan de forholder seg til det. Om det stemmer er det sterkt i strid med våre nordiske verdier, sier fotballpresident Terje Svendsen til Aftenposten.

Publisert:
 1. Human Rights Watch
 2. Russland
 3. FIFA
 4. Fotball-VM
 5. Fagforening

Mest lest akkurat nå

 1. To langrennsløpere har avgitt positiv koronaprøve før OL

 2. SUS: Sju koronapasienter på respirator

 3. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 4. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021

 5. Tananger snuser på Vin­mono­pol

 6. En krig i Ukraina vir­ker mer og mer uunn­gåelig. Og den vil også på­virke Norge