Alt var galt med den dopingdømte russerens forklaring på jukset

Nå blir blant annet pallplasseringen hans fra Holmenkollen strøket.

Aleksandr Loginov (til høyre) var et stort skiskyttertalent. Her er han på pallen sammen med Martin Fourcade (midten) og Tarjei Bø (til venstre) etter jaktstarten i Holmenkollen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Nok en dopingskandale ryster russisk skiskyting. I januar kom det frem at Aleksandr Loginov (23) hadde avlagt en positiv dopinprøve.

Loginov avga faktisk den mistenkelige prøven allerede i november 2013, men prøven ble først erklært positiv forrige sesong, da nye testmetoder hadde blitt utviklet.

Aleksandr Loginov får ikke konkurrere før november 2016. Her er han i aksjon under verdenscuphelgen i Holmenkollen i 2013.

Denne uken har nye opplysninger i saken fått mye oppmerksomhet i russiske medier. For tre uker siden redegjorde nemlig Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) for prosessen som endte med utestengelse for Loginov. I skrivet kom det blant annet frem at Loginov hadde tatt i bruk en spesiell unnskyldning i et desperat forsøk på å renvaske seg.IBU oppfordret Loginov til å komme med en skriftlig forklaring innen 16. februar. Da forklaringen først kom, 24. mars, prøvde Loginov å oppklare hvorfor han hadde sagt fra seg retten på en B-prøve.

— Jeg ville ikke offentlig fortelle om mine intime og private problemer. Men for to år siden ble jeg diagnostisert med akutt prostatitt, skrev Loginov.

Les også

Björn Ferry tar et oppgjør med dopingtatte kolleger: - Jeg er «ursinnig»

Torpederte forsvaret

Akutt prostatitt er en betennelse i prostatakjertelen som er forårsaket av en plutselig infeksjon. Loginov hevdet at han ikke rakk å bli behandlet på et sykehus på grunn av et tett program av verdenscuprenn. I stedet skal han ha blitt tilbudt en «bilogisk aktiv medisin» av en «venn som led av det samme problemet».

— Jeg visste ikke at det inneholdt en forbudt metabolitt, som senere ble funnet i prøven min, hevdet Loginov.

Skiskytterstjernen, som videre hevdet at han aldri hadde ment å bruke prestasjonsfremmende midler, ble imidlertid møtt med skepsis etter unnskyldningen. IBU listet nemlig opp en hel bråte med punkter som nullet ut forklaringen, deriblant:

  • I prøven ble det i tillegg funnet spor av erytropoietin (EPO).
  • Utøveren var ikke i besittelse av en spesiell dispensasjon for bruk av legemidler.
  • Det finnes ingen bevis for utøverens angivelige sykdom.
  • Utøveren navnga ikke medisinen han angivelig brukte.
  • Det er ingen bevis for at medisinen var årsaken til den positive prøven.
Les også

Norsk landslagssjef: - Hva russerne gjør, må de leve med selv

Utstengt til 2016

Dermed slapp ikke Loginov unna straffen fra IBU. Til slutt ble han ilagt en utestengelse til og med 25. november 2016. I tillegg ble alle 23-åringens resultater fra og med 26. november 2013 slettet.

Loginov føyer seg inn i rekken av dopingtatte russiske skiskyttere de siste årene. I vinter ble også Jekaterina Jurjeva og Irina Starykh tatt.

Aleksandr Loginov debuterte i verdenscupen med 5. plass på sprinten i Holmenkollen 28. februar 2013. To dager senere kom han på pallen for første gang.

Han var med på Russlands lag under OL i Sotsji, uten at han klarte å hevde seg i toppen.

23-åringen er også tidligere juniorverdensmester i sprint og normaldistanse.

Publisert: