Skandalescener på Åråsen – truet med utsettelse etter fyrverkeri på banen

Lillestrøm-Vålerenga ble stoppet flere ganger grunnet fyrverkeri på banen.

Både i hjemme- og bortefeltet var det pyro før LSK-VIF. Etter hvert havnet også bluss ute på banen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Lillestrøm – Vålerenga 0–0

Pyro og fyrverkeri inn på banen, flere avbrudd i spillet og bråk som endte med blusskasting på en terrasse etter kampslutt.

Den kjedelige 0–0-kampen på Åråsen vil best bli husket for skandalescenene som utspilte seg fra tribunen.

Ikke minst etter kampslutt, da bluss ble kastet fra bortefeltet og opp på en terrasse med mennesker på.

– Jeg hadde orkesterplass til opptrinnet. Det var en veranda med fire-fem folk som slengte med leppa hele kampen. Det skal man tåle, og mye ble oversett, men etter kampen eskalerte det, sier Erling Rostvåg, talsmann for Vålerenga-klanen.

– Det er rart

– Det ble amper stemning, det ble kastet en potteplante ned på tribunen og til slutt kom det bluss opp til dem. Jeg tror ingen ble skadet, sier han.

Ifølge Lillestrøms supporterkoordinator Ken-Rune Nilsson, skulle alle terrassene være tømt. Beboerne i leilighetene skal ikke oppholde seg ved bortefeltet når Vålerenga er på besøk.

– Jeg syns det er rart, for de hadde fått fribilletter og de områdene skulle vært tømt. Det er leit når det skjer. Uavhengig av lag, er det leit når supportere velger å kaste bluss på en balkong etter ytringer, sier Nilsson.

- LSK har vel en regel om å terminere leiekontrakten til de som provoserer slik. Jeg må si jeg blir overrasket om de ikke må finne seg et annet sted å bo. Men det er vanskelig for LSK å gjøre noe proaktivt her, de kan bare reagere, sier Rostvåg.

Det startet med pyro i begge ender av banen. Hjemmesupporterne hadde gul og svart mosaikk over hele stadion, med blinkende pyro blant de ivrigste supporterne.

I bortesvingen hadde Vålerenga-fansen en rød og blå tifo med teksten «Engas faner svever stolt», med flere titalls bluss bak.

Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim kalte stemningen under lokaloppgjøret som mektig. Så begynte pyroen å havne på banen og Åråsen ble røyklagt.

Les også

Fyrverkeri av en fotballkamp, men ikke på gresset

– Vil unngå det

– Det er jo naturligvis noe man svært gjerne vil unngå, sa Fredheim.

Han mente det hele var i ferd med å utvikle seg til å bli en skandale.

Personer på bortefeltet på Åråsen fikk LSK-VIF utsatt i noen minutter.

Da kampen ble satt i gang brant fremdeles bluss i Vålerengas 16-meter, nærmest bortesvingen. Fyrverkeri fant veien til banen, mens Norges Fotballforbunds sikkerhetssjef Geir Ellefsen vinket spillerne av banen.

– Det er viktig for meg å understreke at jeg syns pyro er bra, men når fyrverkeri havner foran og bak spillere, da har man tråkker over en grense. Pyro på banen er ikke bra, sier Rostvåg.

- Vi kan ikke utelukke at det noen klansmedlemmer sto bak, men det er et annet miljø enn Klanen som sto bak den aggressive holdningen, sier han.

– Meningsløst

- Vi må selvfølgelig snakke sammen internt og bidra til at flere gjenger kan jobbe sammen. Det er slitsomt når avtaler ikke holdes, fortsetter Rostvåg.

Speakeren på Åråsen opplyste om at ved ett eneste bluss til på banen, ville kampen bli utsatt.

Etter drøye 35 minutter havnert det imidlertid nok et bluss på banen.

– Helt fullstendig meningsløst, sa Eurosports Fredheim.

Kampen fortsatte likevel.

Eurosports reporter kunne fortelle at sikkerhetssjef Ellefsen ville fortsette med å fjerne blussene fra banen ettersom de kom, men at andre grep ville bli vurdert, dersom situasjonen utartet.

Politiet tok etter hvert oppstilling foran tribuneseksjonen hvor Vålerenga-tilhengerne holdt til på Åråsen.

– Det er tenning

VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey sto nærmest egne fans og snakket med enkelte av supporterne etter at kampen ble stoppet.

Ifølge Fredheim og ekspertkommentator Tor Ole Skullerud kunne kruttløyken luktes helt opp til kommentatorboksene.

Larsen Kwarasey var derimot ikke ute etter å slakte egne fans. Snarere tvert imot.

– Det er tenning og jeg føler meg ikke truet. Supporterne har møtt opp mannssterke. Har vi heller lyst på tribuner med tusen tilskuere, der man nesten sovner? Dette er bedre, syns jeg, sier han til Eurosport.

Ikke redd

Foran andre omgang var ikke LSK-keeper Marko Marić redd for å bytte side og stå foran de som kastet bluss ut på banen.

– Det er en del av spillet. Jeg må bare konsentrere meg om min kamp, sier den Hoffenheim-utlånte kroaten til Eurosport. Han har spilt for klubber som Lechia Gdansk i Polen, som også er kjent for livlige supportere.

Seks minutter ble lagt til i første omgang grunnet avbruddene. Selv i tilleggstiden steg blå røyk opp fra bortesvingen, der politi etterhvert hadde stilt seg opp foran bortesupporterne.

Advarte egne fans

Annen omgang begynte med et relativt vilt fyrverkerishow fra Lillestrøms tilhengere. Mannen med ropert blant LSK-fansen ropte at det ikke skal kastes bluss ut på banen.

Det ble det ikke gjort. Pyro ble fyrt opp i begge leire resten av omgangen, uten at det nådde Åråsen-gresset.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk