Sørlandslag kniver om opprykk: – Viktig med et førstedivisjonsmiljø

Slik tabellsituasjonen i andredivisjon ser ut, er det god sjanse for at enten Våg eller Randesund rykker opp. Det gleder Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

Kampen om opprykk til førstedivisjon står mellom Våg og Martine Kårigstad Andersen (her avbildet i Vipers-drakt) og Randesund med trioen Ingvild Bersås Westersjø (t.v.), Ingrid Vehusheia og Ida Gabrielsen. Randesund er serieleder, men på andreplass ligger Våg med like mange poeng. Foto: Collage: Terje Refsnes/Kjartan Bjelland

 • Jon Berntsen Kåsa
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

KRISTIANSAND: – Jeg mener det betyr mye for håndballen i Kristiansand med et lag i førstedivisjon. Det kan bli et viktig springbrett for lokale talenter. For dem som synes andredivisjon har et for lavt nivå og Vipers har et for høyt nivå, er en førstedivisjonsarena viktig, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

For Ole Gustav Gjekstad er det viktig med et lag fra Kristiansand i norsk håndball sitt nest høyeste nivå. Foto: Jacob J. Buchard

Og at et lag fra Kristiansand skal ta steget opp til førstedivisjon er det store muligheter for.

Før helgens runde i kvinnehåndballens andredivisjon ligger Randesund og Våg på henholdsvis første- og andreplass med like mange poeng. Like under sørlandslagene, på tredjeplass, ligger Sandefjord-laget Runar to poeng bak. Randesund og Runar har to kamper mindre spilt enn Våg.

Laget som vinner avdeligen vil få muligheten til å spille en kvalifiseringskamp mot de andre vinnerne i de tre andre avdelingene i landet. Etter de kampene vil de tre beste lagene av de fire avdelingsvinnerne rykke opp.

Randesund, med spillere som Ingrid Vehusheia og Kristine Hårtveit Thomassen med Vipers-kamper, tar imot Runar i Sukkevannshallen lørdag til en nøkkelkamp om hvem som kan feire opprykk til Norges nest høyeste nivå.

 • LEST DENNE? Vipers-treneren: – Dette er mye viktigere enn å signere en spiller utenfra

Disse tre spillerne, Ingvild Bersås Westersjø (t.v.), Ingrid Vehusheia og Ida Gabrielsen, er blitt registrert til Vipers sin Champions League-tropp av Ole Gustav Gjekstad. Foto: Kjartan Bjelland

50/50-kamp

Randesund-trener Fredrik Walderhaug beskriver kampen som en «50/50-kamp» hvor hans spillere må spille på sitt beste for å kunne stikke av med seieren. Han mener Randesund er bedre i forsvar, og har et høyere intensitet og tempo enn lørdagens motstander. Men han frykter Runar-spillernes erfaring og rutine som han vurderer som høyere enn sine egne.

– Med rutinerte spillere mot unge spillere, så kan alt skje. Jeg vil ikke si at vi er favoritter, men vi har god sjanse til å vinne, sier Walderhaug.

Heller ikke vil han si at Randesund er opprykksfavoritter, men er enig i at de per nå ligger best an. Med seier over Runar vil Randesund få en luke på fire poeng over Vestfold-laget. Med tap så går Runar forbi Randesund på innbyrdes oppgjør.

– Vi har to matchballer mot Runar dersom vi ikke går på en smell mot de andre lagene. Vi har et godt utgangspunkt, men alt kan skje, sier han.

Våg-trener Kai Corrigan ser på Randesund som opprykksfavoritt. Han ser ikke for seg at serielederen skal avgi poeng mot noen. Foto: Gerd Corrigan

Våg-trener håper på Randesund

Mens Walderhaug ikke bruker store ord for å beskrive deres opprykksmuligheter, så regner Våg-trener Kai Corrigan nesten med at Randesund-jentene tar steget opp én divisjon.

– Jeg ser ikke for meg at Randesund avgir poeng mot noen, bortsett fra mot oss, sier han lurt.

Corrigan ser på sitt eget lag sine opprykkssjanser som til stede, men da mener han at de grønnkledde må vinne alle sine resterende kamper og er avhengig av at Runar og Randesund avgir poeng.

– Vi har et såpass ungt lag hvor den eldste utespilleren er 1999-modell. Vi er gledelig overrasket over å være såpass høyt oppe på tabellen. Jeg håper Randesund rykker opp, også får vi bli med de til neste sesong, sier han.

I sin debut for Vipers scoret 17 år gamle Martine Kårigstad Andersen tre mål mot Follo. Foto: Terje Refsnes

– Tette rommet mellom oss og Vipers

Men for at det skal være en realitet, mener han det er viktig å beholde sine unge talenter.

– Jeg mener vi har spillere som er så pass gode at de kan få tilbud fra bedre klubber. Vi vil ha spillerne i klubben, vi har et godt sportslig tilbud. Men samtidig vil vi ikke holde igjen spillere mot deres vilje, sier Våg-treneren.

Begge de to lagenes trenere er klinkende klare på at det er viktig med et lag fra Kristiansand i 1. divisjon.

– Å ha et førstedivisjonsmiljø i Kristiansand er utrolig viktig. Det vil ha stor betydning for Kristiansand som håndballby. Det bør også gi et lite gnist til de unge spillere at det kan funke å ta gradene her i Kristiansand også, dersom man trener nok, sier Walderhaug.

– Det rommet mellom den beste klubben Vipers, og oss i 2. divisjon må tettes, sier Corrigan.

Kristine Hårtveit Thomassen spiller til daglig for Randesund, men har samtidig spilt seks kamper for Vipers. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Drømmen er å spille for Vipers

Denne sesongen har Vipers brukt flere spillere fra Randesund og Våg. Deriblant den 17 år gamle Våg-spilleren Martine Kårigstad Andersen, som fikk en drømmedebut mot Follo med tre scoringer, og Randesunds Ingrid Vehusheia som har scoret ett mål for de rosakledde.

Randesund sin bakspiller, Kristine Hårtveit Thomassen, står oppført med seks kamper for Vipers (ti mål).

– Det er klart at det er en motivasjonsfaktor for våre spillere å få lov til å komme på trening med Vipers. Drømmen for unge jenter fra Kristiansand er jo å spille med den rosa drakta, sier Corrigan.

Randesund møter Runar til lørdag i en viktig opprykkskamp til førstedivisjon. Foto: Kjartan Bjelland

Publisert:
 1. Håndball
 2. Randesund IL
 3. Randesund
 4. Kristiansand
 5. Ole Gustav Gjekstad

Mest lest akkurat nå

 1. Tre til sykehus etter kjedekollisjon på E39

 2. – Noen få representanter står tidvis for en debattstil som gjør det ubehagelig for andre

 3. Aksjonistar vil ha Forsand ut av Sandnes – har søkt om grensejustering

 4. Milliardprosjekter i kø i Ryfylke. Fare for strømmangel

 5. El-bil under lading tok fyr

 6. TV 2 har tilbudt VAR-løsning for Eliteserien