Nå kan du vedde på at Valakari havner i skotsk eliteklubb

Bookmaker mener Simo Valakari kan være aktuell for skotsk Premier League. TIL-treneren innrømmer at han er smigret.

PÅ KAMP: Simo Valakari var til stede i Kroken tirsdag kveld for å se Kroken mot TIL 2.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

TILs populære trener har en fortid i Skottland, nærmere bestemt i Motherwell. Der spilte han 104 kamper i 1996–2000.

Det er imidlertid den ledige manager-jobben i St. Mirren at Valakari blir knyttet til av den bookmakeren McBookie.

Riktignok er ikke Valakari storfavoritt. Du får 25 ganger innsatsen om veddemålet ditt går inn. Men TIL-treneren er i fint selskap. Også velkjente fotballnavn som Sol Campbell, Gary Caldwell, Alan Stubbs, Darren Ferguson, Henrik Larsson, Gordon Strachan og Scot Gemill står til samme odds som Valakari.

Klubben har tirsdag kveld fortsatt ikke gjort en ansettelse.

Les også

Valakari: – Vi spilte som et hjemmelag borte og blir bare bedre og bedre

FARVEL? Simo Valakari gir tommel opp under kampen på Kroken kunstgress.

– Hva var oddsen, 25 til 1? Det er samme odds som at José Mourinho ville gå tilbake til Chelsea. Jeg visste ikke oddsen var slik, men jeg sjekket oddsen på neste Chelsea-manager, så ja, da er det vel like sannsynlig, sier TIL-treneren, som i kveld så TIL 2 møte Krokelvdalen IL i Kroken.

Det er en lang vei fra skotsk eliteserie til Kroken kunstgress der Valakari så det lokale 4.-divisjonsoppgjøret tirsdag kveld en litt smågrå maikveld i Tromsø.

TILs finske suksesstrener ble gjort klar over oddsen i helga og innrømmer at han er smigret over interessen.

– Selvfølgelig er jeg det, men vi har et fantastisk prosjekt her og vi er ikke engang i nærheten av å komme dit vi vil med dette prosjektet. Både spillerne og jeg vil oppnå noe med TIL. Selvfølgelig er det bra å bli nevnt, men du er ikke bedre enn din siste kamp i denne businessen, og det var ikke et fantastisk resultat på søndag (1–0-tap mot Haugesund), så du kan ikke starte å tenke på slike spekulasjoner. Jeg kan kun konsentrere seg om hva vi gjør her, og jeg har ikke hørt noe fra noen klubber, sier Valakari.

Les også

Fem snakkiser etter TIL-tapet på Vestlandet: «Heldigvis kommer snart Rosenborg til Alfheim»

Lambert favoritt

Tidligere i vår omtalte skrev iTromsøs sportsredaktør, Rune Robertsen, at TIL burde starte jakten på Valakaris erstatter, da det ikke var et utenkelig scenario at han kunne forsvinne fra TIL.

I den forbindelse kom det frem at klubben valgte å droppe en klausul som satt en fast sum på Valakari hvis det kom et bud.

Favoritt til St. Mirren-jobben er Paul Lambert – som nylig fikk sparken i Stoke. Du får kun 1,50 igjen ganger innsatsen om Lambert tar over St. Mirren. Men det er verdt å merke seg at oddsen på Lambert har steget de siste dagene.

– Kan du tenke deg å returnere til skotsk fotball en dag, Valakari?

– Selvfølgelig. Mine ambisjoner var å komme ut fra Finland, og jeg kom hit. Jeg er så fornøyd med å ha kommet hit. Eliteserien er en bra liga og jeg lærer fortsatt mye, så det er en bra plass å være, men som alle spillere, burde du ha drømmer og mål om hvor du vil dra. Gjør du en fantastisk jobb der du er, er alt mulig.

Les også

Lille Ada er Rubens lykkebringer på vei mot seriegull i Bergen

– Og da ønsker du å trene i Skottland?

– Jeg har alltid sagt at drømmen min er å trene i England eller i Storbritannia. Fotballkulturen der er så fantastisk, og det liker jeg så godt med Tromsø. Jeg føler at vi har mye av det her oppe, med dere journalister som setter press på oss hver dag. Det er litt som de engelske mediene, så tett som dere følger oss og laget, og det liker jeg, sier Valakari.

St. Mirren ble klar for skotsk Premier League i 2018–19, etter en suveren sesong i Championship. Laget vant ligaen med 74 poeng – 12 poeng foran Livingston. St. Mirrens manager Jack Ross ble imidlertid hentet av Sunderland etter sesongslutt.

– Er en anerkjennelse

TILs sportssjef Svein-Morten Johansen sier at klubben ikke har fått noen konkrete henvendelser angående Valakari. Han har likevel fått med seg denne listen over kandidater til St. Mirren-jobben.

– Jeg så det via sosiale medier, men vi driver ikke og snakker om slike ting her oppe. Vi fokuserer på det vi gjør her, og Simo blir her, fastslår Johansen til iTromsø.

Det er ingen andre eliteserietrenere på listen til bookmakeren. Heller ikke nåværende Vålerenga-trener Ronny Deila som var Celtic-manager fra 2014 til 2016.

Les også

Derfor spilte TIL i «TUIL-drakter»: – Vi trenger en tredjedrakt

– Simo har et navn fra både Skottland og England (Derby County) siden han spilte der. Da er da naturlig at han kanskje blir mer nevnt i de sammenhengene enn andre trenere i Norge, sier Johansen.

– Han var vel også nevnt i sammenheng med Motherwell, da de skulle ha ny trener, før han kom hit. Det er klart mange har sett resultatene han fikk med SJK i Finland og her i TIL. Før han tok over her, så det ganske mørkt ut, legger han til.

– Er det stas eller en anerkjennelse at Valakari blir nevnt i forbindelse med en jobb i skotsk Premier League?

– Jeg tror det er en anerkjennelse. Jeg er så trygg på det han sier til meg, at han skal være her og at vi skal oppnå noe sammen. Jeg tenker det bare er positivt at han er en attraktiv trener, sier Johansen.

– På et tidspunkt, når vi er klare for det og har oppnådd noe i lag, så vil han dra videre. Og da håper jeg at det blir en veldig bra klubb, legger han til.

Publisert: