Ian er født ni måneder etter Englands forrige VM-gull. Nå håper sønnen på et nytt mirakel.

Tromsø-bosatte Ian Clayton (51) har ikke gitt sønnen Joshua (17) noe valg når det gjelder hvem han skal heie på.

FAR OG SØNN: Joshua forteller at han har en entusiastisk og overtroisk far i Ian Clayton.
 • Mats Rydland
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ian har bodd i Norge de siste 22 årene, i Tromsø de siste 10 av dem. Joshua er derimot født og oppvokst i Norge. Å heie på England mens man bor i Norge, opplever de mildt sagt som problemfritt.

– Jeg jobber i barnehage og det er mange kvinner der, men de er alle engasjerte og alle heier på England. Jeg tror det er nesten like mange England-supportere som Norge-supportere her i landet. Så lenge Norge ikke spiller mot England i hvert fall, forteller Ian til iTromsø før kveldens VM-semifinale mellom England og Kroatia.

Det er lenge siden Ian har opplevd en slik optimisme rundt det engelske landslaget som det har vært under årets mesterskap.

– Det går helt av skaftet. Jeg har ikke opplevd det siden EM i 1996. Den stemningen og måten folk snakker om det, sier faren til iTromsø om hvordan stemningen er i hjemlandet hans.

 • Les analysen fra Lars Tjærnås før kveldens semifinale: Denne mannen har vært avgjørende for Englands VM-suksess

Feiringsbarn?

VM-seieren i 1966 er selvsagt stor for engelskmannen, selv om han ikke var født ennå da.

– Jeg er født cirka 39 til 40 uker etter at vi vant i 1966. Så jeg lurer på om jeg var et feiringsbarn.

Det har også sønnen fått med seg.

– Jeg fortalte det til kompisene mine. Det slo meg, så jeg regnet litt på det. Du er født i mars og det er rundt ni måneder etter finalen i 1966, skyter Joshua inn.

– Det er sånn cirka, jeg har ikke regnet det ut helt nøyaktig. Det er kanskje bare en fin liten historie å fortelle, smiler Ian.

– Vondt å se på straffespark

Straffesparkkonkurranser har vært en stor del av de nedturene England har opplevd etter VM i 1966.

– Jeg husker tilbake til VM i Italia i 1990, hvor vi tapte mot Tyskland på straffer. Det er en lite greie for meg med straffer, det er vondt å se på, forteller 51-åringen.

Også EM i 1996 ble det straffesparkkonkurranser for England. Først mot Spania, som de vant.

– Så møtte vi de helvetes tyskerne igjen, som vi har tapt mot i straffesparkkonkurranse så mange ganger. Hele veien har man nesten forberedt seg på skuffelse, slik man ikke blir så skuffet når man blir slått ut, forklarer han.

Tror det er tilfeldig

Straffesparkkonkurransen mot Colombia i åttedelsfinalen i årets VM ble en prøvelse. Etter seieren har England vunnet to av åtte straffesparkkonkurranser. Han tror det er mye tilfeldig at det er blitt så mange tap.

– Jeg tror det siden det har vært nye grupper med spillere. Det er mer for dem som ser på, men jeg håper det ikke går til straffer igjen, forteller engelskmannen, lykkelig vitende om at de i hvert fall ikke kan møte Tyskland denne gangen.

Overtroisk

Selv om optimismen er mer tilbake nå, holder han seg ganske rolig på sosiale medier og vil ikke vise for mye optimisme.

– Det står ikke mer enn at jeg ser England. Kanskje det har noe med årevis med skuffelse at man ikke har lyst til å snakke så høyt om å vinne, sier Ian, som påpeker at han heller ikke har lyst til å jinxe det.

Det med å unngå å jinxe det kan få litt spesielle utslag. Som da han var på hytta og så England mot Sverige i VM. England ledet 1–0 da sønnen holdt på å skifte stol.

– Jeg sa at han måtte sitte på samme stol eller bare gå ut. Man kan ikke bytte stol når man leder. Helt skal man ikke røre beina engang, forklarer Ian.

– Han ble forbannet. Det skulle jeg bare drite i. Han er så overtroisk, sier Joshua.

Har tippet på seier

Clayton ser ofte kamper sammen med en kompis som bor i Eidkjosen, men er også av og til på pub i Tromsø for å se kamper. Mot Kroatia er planen klar.

– Jeg skal på Mackhallen og se den sammen med sønnen, kona og to stesønner. Hvis de har lyst på middag når de kommer hjem, heier alle på England, spøker Clayton og ser bort på kona.

Hvordan det går med selve kampen, vil han helst ikke snakke for mye om, men på jobb har han tippet at England kommer til å vinne 2–0, selv om han er redd for hvordan det går hvis han begynner å håpe for mye.

– England fikk den enkleste muligheten de noen gang kunne fått for å komme seg til en VM-finale, så skulle de tape den, sier sønnen.

– Det sa de i 1990 også, avslutter faren.

Publisert:
 1. Fotball-VM 2018
 2. Englands herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 4. Hugger opp supplybåter på løpende bånd under E39

 5. Trafikkuhell i Hillevåg

 6. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.