Her jubler de for Premier League-plass og 1,9 milliarder kroner

Den aller siste straffen skulle avgjøre det hele. Christopher Schindler sendte Huddersfield til Premier League.

Så glad blir man når man har avgjort en finale som var verdt milliarder og et videre liv i den øverste divisjonen i engelsk fotball.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Huddersfield-Reading 4–3 (etter straffer)

Etter 120 målløse minutter mellom Huddersfield og Reading hadde de ikke avgjort hvem som skulle stikke av med en plass i Premier League og enorme inntekter.

Det hele gikk til straffespark. Ali Al Habsi i Reading-målet reddet den andre fra Huddersfield. Reading hadde overtaket. Men det var likevel Huddersfield som kunne juble vilt og hemningsløst over at de er tilbake i på det øverste nivå for første gang siden 1972. Tyske Christopher.Schindler satte inn den femte og avgjørende straffen. En straffe som fikk Huddersfields trofaste på Wembley til å eksplodere i ett jubelbrøl som kanskje kunne høres helt hjem til Yorkshire.

– Det er utrolig. Vi har jobbet så hardt for dette hele sesongen, og dette var fortjent. Nå skal vi ta oss en fest, sa målscorer Schindler til SkySports etter kampen.

Les også

Vinneren av dagens kamp er sikret minst 1,8 milliarder kroner

Cash-clash

Kampen hadde på forhånd blitt omtalt som «The Clash for Cash». Det sto om milliardbeløp for de to klubbene. En ny TV-avtale for Premier League betyr at det er stadig mer penger i kassen til fordeling mellom de 20 beste klubbene på det øverste nivået i engelsk fotball.

For vinnerne er det snakk om 100 millioner pund første sesong (1,1 milliarder kroner). Dersom de rykker ned etter en sesong vil de få en «sluttpakke» på 80 millioner pund (880 millioner kroner). Dersom de unngår nedrykk kan den økonomiske gevinsten nærme seg tre milliarder kroner.

Huddersfields Isaiah Brown og Kasey Palmer feirer etter at det hele var over. Det er 45 år siden Huddersfield sist spilte på øverste nivå i England.

Småpenger i lønn

Det er store penger for en klubb som Huddersfield. De hadde ifølge britiske medier et lønnsbudsjett på rundt 12 millioner pund (123 millioner kroner) denne sesongen.

Man kan gjerne si at kampen var preget av at det sto mye penger på spill. Stor intensitet, kraft og vilje i alle dueller, ikke det fineste spillet og få målsjanser kom til å prege 90 målløse minutter.

Samtidig som det var en kamp mellom to urengelske klubber, var det samtidig en kamp mellom to kontinentale spillestiler.

Klopp-elev

Huddersfields tyske sjef, David Wagner, har gått Klopp-skolen som trener for Borussia Dortmund 2. Han har aldri lagt skjul på at han er en stor beundrer av det Klopp kaller «gegenpress». Men det er åpenbart ikke bare stilen på banen han liker, med skjegg og briller ser han også ut som en Championship-utgave av nettopp Jürgen Klopp.

Ali Al Habsi var kampens «norske» innslag. Reading-keeperen spilte for 12 år siden i Lyn. Han reddet en straffe, men det holdt ikke.

Reading ble ledet av nederlenderen Jaap Stam. Mannen som reiste i Alex Fergusons unåde fra Manchester United er tilbake i England med et Reading-lag som er sterkt inspirert av Nederlands fotballoppfinnelse, den såkalte totalfotballen. En fotball som går på ballbesittelse og stor bevegelighet.

Lite god fotball

Men alle disse fotballidealene til tross, det ble ingen festettermiddag på et nesten fullsatt Wembley. 90 minutter med fotball klarte ikke å gi noen vinner. Dermed ble det ekstraomganger.

Akkurat det kunne de 80.000 på Wembley vært spart for. Det skjedde så godt som ingenting. Spillerne var sliten, småskadet og livredde for å gjøre den feilen som førte til at motstanderne vant.

Da gjensto det bare straffespark. En helt skulle kåres. En syndebukk utpekes og milliardgevinsten skulle deles ut etter 10 straffespark.

Jaap Stam prøvde så godt han kunne å gjøre gode miner til slett spill etter at det hele var over.

– Gutta jobbet hardt, og det var ingen lett kamp. Men det er slik det av og til går. Det er ingen å legge skylden. Straffesparkkonkurranse er alltid et lotteri, sa nederlenderen skuffet.

"That's how it goes. There's no blame to nobody, everybody is working hard. Penalties is always a lottery.

"I'm very proud of the team and what they have achieved this season."

PS: Brighton og Newcastle var klare ved sesongslutt for opprykk til Premier League.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal87012081221
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur85211910917
4Brighton & Hove Albion7421148614
5Chelsea74121010013
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk