Fotballstjerner skremt av unges passivitet, nå slår de alarm

Da det viste seg at 70-åringer er mer aktive enn 15-åringer, reagerte Mats Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen.

Mats Møller Dæhli i skolegården på Ullevål skole. Det var her han tilbrakte utallige timer med fotball sammen med kompiser. Nå har han sammen med Caroline Graham Hansen skrevet leserinnlegg hvor de er bekymret over at norsk barn og unge blir stadig mer stillesittende.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

De er to av de mest talentfulle unge norske fotballspillerne. De er gode venner og tjener alminnelig godt på å spille fotball i Tyskland. Begge er fast i troppene til norske landslag.

Egen utvikling og karrière er ikke det eneste som opptar dem. I et leserbrev som står på trykk i tirsdagens utgave av Aftenposten slår Mats Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen alarm.

En stillesittende barndom og ungdom hvor skjermen stjeler tid og oppmerksomhet, går på helsen løs for unge nordmenn.

De er bekymret, og de vil bidra til oppmerksomhet om hvordan skjermbruk er i ferd med å ødelegge helsen til barn og unge.

Caroline Graham Hansen er medforfatter av leserinnlegget hvor de slår alarm om stadig økende passivitet blant barn og unge.

Mats Møller Dæhli sitter på kafé på Damplassen ikke langt fra Ullevaal stadion. Han snakker om noe han brenner for. Medforfatter av leserinnlegget, Caroline Graham Hansen, er opptatt med tysk cupfinale og Champions League-finale for sin klubb Wolfsburg. Han spilte sin siste seriekamp for sin tyske klubb St. Pauli for bare noen få dager siden. Etter å ha vært plaget med skader hadde han en god avslutning av sesongen.

Leken viktigst

Det var i området rundt Damplassen han vokste opp. Det handlet om en barndom full av aktivitet og ikke minst fotballspill.

– Jeg vokste opp med leken som viktig del av hverdagen. Selvfølgelig spilte vi mye fotball, men vi gjorde så mye annet og variert. Spikket spyd som vi kastet, spilte håndball, arrangerte vår egen Tour de France-lek og så videre, og så videre.

Nå innser han at det bare på de 10 årene som har gått siden han selv var 13 år, har det skjedd mye som gjør ham og Caroline Graham Hansen bekymret.

– Jeg var ung noen år før revolusjonen med sosiale medier kom. Nå har ungene tidlig Snapchat, Facebook, Instagram og mobilspill i stort utvalg. Det er lett for at det blir veldig mye skjermtid, sier han.

40 timer bom stille

I leserinnlegget i Aftenposten peker de på at utviklingen har gått fre. bekymringsfull, til nærmest kritisk.

«Rundt oss tilrettelegges det stadig bedre for at barn og unge skal sitte stille. Norske gutter mellom 11–16 år sitter stille 40 timer pr. uke – utenom skoletid. Norske 15-åringer er mindre aktive enn norske 70-åringer. Og det er et langt stykke igjen til myndighetenes kostholdsmål er nådd. Dette vil vi gjøre noe med.»

– Det er ikke forbud jeg ønsker, og jeg er vel for ung til å gi til å si hva foreldre skal gjøre. Men det ligger selvfølgelig et ansvar hos foreldrene, sier en engasjert profesjonell fotballspiller.

For ett år siden tok han til orde for at norske landslagsspillere i fotball skulle ha lik lønn uansett kjønn. For ham er det naturlig å si ifra når han brenner for noe.

– Jeg har ikke tenkt å være en typisk aktivist. Jeg bare sier min mening når jeg har noe på hjertet. Da er det viktigere å si det, enn ikke å si det. Jeg kommer til å fortsette med det, sier han.

Her i denne skolegården har Mats Møller Dæhli trikset mye med ball. Nå slår han et slag for at unge kommer seg bort fra skjermen.

Hadde sin egen teknikk

Like rundt hjørnet for kafeen på Damplassen ligger Ullevål skole. Det var i denne skolegården han spilte timevis med fotball.

I dag kan nydelige kunstgressbaner ligge tomme og ubrukte i helgene. Unge gutter og jenter har åpenbart andre ting å bruke tiden på enn å leke seg med ballen.

Mats Møller Dæhli hadde en egen teknikk han brukte når han ville samle nok kompiser til at det ble morsomt å spille fotball i skolegården en ettermiddag.

– Vi hadde klasselisten med hjemmetelefonnummer til alle i klassen. Jeg tok listen og ringte til hver og en av mine klassekamerater. Hei, er Jørgen hjemme? Kan jeg få snakke med Jørgen? Vil du bli med i skolegården? Til slutt var vi en gjeng.

Caroline Graham Hansen har spilt sammen med Mats Møller Dæhli i oppveksten. Nå har de begge en proffkarrière i Tyskland.

Vil bare bidra

Det er ikke med tanke på fotballene, eller for å skapet flere toppidrettsutøvere at de to 23-åringene engasjerer seg.

– Vi kan kanskje bidra til å skape en endring. Lek og aktivitet gir så stor glede, samtidig som det gir deg bedre muligheter og evne til å konsentrere seg. Det er en viktig del av oppveksten at man er ute og leker. Vi snakker ikke om å skape toppidrettsutøver, men vi vil bidra til aktivitet som gir deg mange muligheter i resten av livet, sier Dæhli.

Men det skader ikke å være aktiv dersom du skal bli idrettsutøver senere.

– At jeg er blitt fotballspiller er jo en del av at jeg fikk så mye aktivitet og trening gjennom lek og moro. Jeg tenkte ikke på at jeg trente. Vi hadde det bare koselig sammen, jeg fikk venner, og vi hadde et miljø som jeg følte var sunt og ekte. Toppfotball var noe du selvfølgelig ikke tenkte på da, sier Dæhli.

Publisert: