Idrettsleder raser mot OL-utredning i Lillehammer: – Det er en del folk sørpå som mangler sosiale antenner

Leder av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, er sterkt kritisk til at Lillehammer kommune utreder muligheten for vinter-OL.

FRITTALENDE: Harstad-mannen Knut Bjørklund beholdt ledervervet i Troms Idrettskrets etter et benkeforslag i fjor. Nå er han meget kritisk til Lillehammer kommunes utredning av mulighetene for et vinter-OL.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I dag kom VG med nyheten om at Lillehammer kommune utreder muligheten for et OL i regionen i 2026 eller 2030.

Det får leder av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, til å steile.

– Jeg hørte det for ti sekunder siden. Jeg har ikke rukket å tenke så mye på det. Det forteller bare at det er en del folk sørpå som mangler sosiale antenner, rett og slett, er Bjørklunds umiddelbare kommentar til iTromsø.

– Hvorfor mener du det?

– Man har fått et bastant nei fra det norske folk og det politiske flertall til 2022. Så er man jammen klar til å jobbe med en ny søknad til OL i 2026.

Les også

– Lillehammer vurderer ny OL-søknad

– Burde tatt noen år OL-pause

Bjørklund betegner utredningen til Lillehammer kommune, som får støtte fra IOC-topp Gerhard Heiberg i VGs sak, som sterkt provoserende.

– Det er manglende respekt. Når man får et såpass klart og bastant nei både fra folket og politikerne til et 2022-OL for få år siden, så burde man forstått om at man burde tatt en OL-pause på noen år.

– Synes du det er for tidlig å snakke om et norsk OL for eksempel i 2030? Når kan tiden være inne?

– Å snakke om 2026 anser jeg for å være utopi. Med å snakke om 2026, reduserer man sjansen for å få ting til i 2030. Det er det som rett og slett blir en konsekvens, svarer kretslederen.

Les også

Seriestarten i Tromsdalen sjokkerer: Slik omtales den i en av verdens største aviser

– Heiberg bør pensjoneres

Bjørklund peker på at Norges Idrettsforbund er inne i en tøff tid, hvor blant annet generalsekretær Inge Andersen nylig måtte gå fra sin stilling.

– Nå har Norges Idrettsforbund i en situasjon som er mye verre enn i 2011 og 2013. Norges Idrettsforbund ligger nede med brukket rygg og har et omdømmeproblem som er helt hinsides. Dette var det siste Norges Idrettsforbund trengte nå, sier Knut Bjørklund.

– Det er så politisk umusikalsk som det kan få blitt. Man kan hilse Gerhard Heiberg å si at det er på tide at han pensjonerer seg, raser Troms-toppen videre.

Heiberg: – Er helt i orden

Til iTromsø svarer Heiberg, som for tiden er nettopp i Tromsø i forbindelse med en konferanse, dette på Bjørklunds kritikk:

– Jeg ser ikke at det kan være noe galt i at man på Lillehammer sysler med tankene om å se på en ny mulighet. Ingen har sagt at det skal være for 2026 eller 2030, sier Heiberg og fortsetter:

– Men etter de meldingene og beslutningene som er tatt i IOC om hvordan man ser for seg et nytt vinter-OL, så er det en del nye momenter som vil gjøre det billigere å investere og billigere å drive. At man med bakgrunn i dét sysler med tankene om hvordan det eventuelt vil se ut, synes jeg selvfølgelig er helt i orden, det skulle bare mangle.

At Troms-lederen mener at han bør pensjoneres, tar Heiberg med knusende ro.

– Det spiller for meg ingen rolle hva Knut Bjørklund sier om det. Jeg har valgt selv å tre til side som IOC-medlem i september, av helsemessige årsaker. Jeg har en kreftsykdom som er ganske stygg. Derfor mener jeg at nå bør andre overta. Derfor har jeg sagt at jeg med gråtende hjerte går av. Så håper jeg en nordmann, eller norsk kvinne, kan komme inn der etter meg, sier 77-åringen til iTromsø.

Har brukt 300.000 kroner på utredning

Ordfører i Lillehammer kommune, Espen Granberg Johnsen (Ap) responderer slik på kritikken fra Bjørklund.

– Jeg tenker at premissene må være på plass først. Vi er ikke på plass med en ny søknad. Vi ser på muligheten for at Lillehammer kan være en søker. Man har konkludert med at man må innlede en dialog med norsk idrett for at det i det hele tatt skal være aktuelt. Det er ingen vits i at Lillehammer prøver på dette om man ikke har tilslutning fra norsk idrett eller politikerne.

– Hvis det skulle vise seg å være aktuelt, så har vi ikke tatt stilling til om Lillehammer skal være søker, understreker Johnsen.

Kommunen har i følge VG brukt 300.000 kroner for å få utarbeidet en 100 sider lang rapport fra et eksternt konsulentselskap, for å vurdere styrker og svakheter dersom Lillehammer søker om et OL i 2026 eller 2030.

Les også

Tidligere Tromsø-ordfører stempler Inge Andersen som «olympisk mester i bakspill»

– Vil bli en god generasjon siden sist

- Hva tenker du om Bjørklunds utspill om at man burde tatt noen års OL-pause i Norge?

– Noen år vil det uansett måtte bli. Det er et poeng i seg selv, sier Johnsen og fortsetter:

– Dette må ha den nødvendige forankringen politisk og i idretten. Skulle det bli aktuelt med et OL i 2030 vil det være 36 år, en god generasjon, siden forrige OL og Paralympiske leker i Norge. Jeg har oppfattet at det er en holdning i Norge at man en gang i blant bør være en kandidat til å være et vertskap. Vi synes det er interessant med de mulighetene som ligger i Lillehammer som vintersportsby når Norge måtte være klare for det.

Om Bjørklunds kritikk av timingen, kommenterer Lillehammer-ordføreren

– Det er vanskelig for meg å svare på når det er god timing for Norges Idrettsforbund er ikke opp meg å svare på. Det vil være en forutsetning etter min oppfatning at Norges Idrettsforbund går inn for dette, når Norge eventuelt skal søke for dette på nytt. Det er idretten og regjeringen som må bestemme når det er aktuelt for Norge å være søker, repliserer Espen Granberg Johnsen.

Figenschau: - For tidlig med ny OL-søknad

Anne Berit Figenschau fra Tromsø er ett av medlemmene i NIF-styret. Hun mener det er for tidlig med en ny OL-runde nå, men sier hun forstår at det kommer initiativ til søknader med jevne mellomrom.

– Det er ikke unaturlig at ordførere i enkelte byer ønsker å ta på seg store arrangement. Det ser vi for eksempel i Narvik der de ønsker VM i alpint i 2025. Jeg er klar over at Lillehammer over tid har jobbet med ideen om et nytt OL, sier Figenschau til iTromsø.

Hun er samtidig klar på at hun mener det er for tidlig med en ny prosess rundt norsk OL-søknad.

– Når det er sagt merker ikke vi i idrettsstyret noe stort påtrykk om at Norge skal ta på seg et nytt OL-søknad. Erfaringen med Tromsø 2018 og Oslo 2022 er at det var krevende prosessesser som satte sine spor. Hvis vi skulle gå i gang med en ny OL-runde så er det min holdning at vi må ha en skikkelig god runde som er forankret både i idretten og politikken. Det vil betinge at vi må ta lærdom av de to foregående søknadsrundene. Totalt sett er det for tidlig med en ny OL-søknad, mener Figenschau.

Publisert: