Kristoffs lagbuss ble sykestue

Alexander Kristoff mistet alle sine hjelpere i en massevelt. Alene var han sjanseløs.

Alexander Kristoff utenfor bussen hvor det var mange blodige ryttere som fikk behandling etter at halve laget gikk i asfalten i en velt. Kristoffs hjelpere forsvant og han var sjanseløs da det hele skulle avgjøres.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

LIÉGE: – Dette var helt avgjørende for at vi ikke fikk det til i dag. Laget kontrollerte feltet. Men vi mistet de som skulle forberede spurten for Alexander.

Katushas sportsdirektør José Azeredo er overbevist om at velten ødela en dag som kunne ha blitt veldig god for både laget og hans norske spurtkonge Alexander Kristoff.

Marco Haller var en av dem som veltet. Han var en hovedmann for Alexander Kristoff i spurten. Rick Zabel var en annen. Han fikk trøbbel med sykkelen på slutten og måtte stoppe for å skifte sykkel.

Dermed satt Kristoff ganske så alene da spurten gikk. Marcel Kittel vant foran franske Arnaud Démare og André Greipel. Spurtlegenden Mark Cavendish klarte ikke å ta sin 31. etappeseier og havnet på fjerdeplass.

Les også

Vil helst ikke høre snakk om den gule trøya

Mye blod spilt

Katusha kunne ha malt rødt kors på lagbussen og kalt den sykestue. Den ene rytteren etter den andre kom blodig og forslått fra målområdet. De gikk av sykkelen og haltet i bussen med et ansiktsuttrykk som snakket mye om smerte. Dørgardinen fikk blodflekker.

De scenene forteller mye om dagen til Alexander Kristoff selv om han kom fra det uten skrubbsår. Velten som sendte fem Katusha-ryttere i bakken og indirekte førte til at Kristoff-punkterte, ødela mulighetene til rytteren fra Stavanger.

– Jeg ble sjanseløs selv om beina kjentes gode ut, sa han etter å ha fått seg en dusj og døyvet den verste skuffelsen.

Alexander Kristoff tok seg god tid til å svare på spørsmål fra norske medier.

Svekker laget

Med mannefallet til Katusha gjenstår det å se om laget er svekket i fortsettelsen.

– Jeg vet ikke helt hvordan ståa er akkurat nå. Men dersom de ikke har brukket noe, så pleier det å gå bra.

På den innledende tempoetappen gikk også Rick Zabel, en av Kristoffs hjelpere i bakken og skadet skulderen.

– Nå håper jeg at vi er ferdig med uhellene i denne Touren, sier sportsdirektør Azeredo.

For Alexander Kristoff var en av hans store sjanser til etappeseier i Tour de France borte. Mandag er det en langt mer kupert løype og målgang etter en stigning.

– Det blir trolig for hardt. Jeg klarer nok å holde følge med hovedfeltet, men det er vel tvilsomt at jeg har krutt i beina til å være med i en bakkespurt, sier han.

– Nå må det være slutt på uflaksen, sier José Azaredo, sportsdirektør hos Katusha.

Hagens mulighet

Det er det derimot en annen nordmann som har intensjoner om å være med helt til det skal kjempes om seier. Edvald Boasson Hagen hadde som hovedoppgave å kjøre for Mark Cavendish på søndagens etappe.

– Jeg tror mange synes det var ganske hardt. Det gikk fort, og det var hardere enn vanlig.

Mandag er det hans tur. Da har han fått beskjed om at laget stiller opp for nettopp ham. Den kuperte etappen passer Edvald Boasson Hagen bedre enn en klassisk massespurt.

– Det er en tøff avslutning på den etappen, og jeg skulle hatt enda bedre følelse i beina enn jeg har nå, sa Hagen utenfor lagbussen etter målgang og dusj.

Hagen har en liten drøm om kunne sykle med den gule ledertrøya etter mandagens etappe mellom Verviers og Longwy i Belgia og Luxemburg.

Les også

Boasson Hagen før Tour de France: – Jeg hadde egentlig aldri den store proffdrømmen

Thomas i gult

Det er fortsatt Geraint Thomas som skal sykle med gult mandag. Boasson Hagen ligger på en 9. plass i sammendraget og er 16 sekunder bak. Det betyr at 30-åringen fra Rudsbygd må stikke fra feltet en eller annen gang i løpet av mandag ettermiddag. De åtte som ligger foran ham i sammendraget bør da ikke være i samme brudd.

– Det er i hvert fall nye muligheter. Selv om jeg ikke kjente meg i superform i dag, så kan det fort endre seg frem til vi starter i morgen, sier Boasson Hagen.

Norges tredje rytter i Tour de France, Vegard Stake Laengen, hadde ingen forhåpninger om å vise seg frem på denne etappen. Han kom inn sammen med hovedfeltet og fikk plasseringen 118.

– Jeg er godt fornøyd, klarte å holde meg på sykkelen hele dagen. Ingen velt. Nå blir det morsomt i fortsettelsen, sa han før han stakk til neste by i Belgia.

Les også

Tror spurtlegenden kan være ute av Tour de France allerede mandag

Bruddet som aldri holdt

Touren forlot Tyskland, sneiet så vidt den nederlandske grensen og reiste til Liège. På forhånd ble det antatt at dette var en etappe for de rene spurterne. Bare et par stigninger i den siste delen av etappen fikk det til å krible litt i melkesyren før det bar inn i den belgiske byen.

Slik ble det selv om fire mann (Taylor Phinney, Thomas Boudat, Laurent Pichon og Yoann Offredo) tidlig gikk i brudd og holdt avstanden lenge. Men til slutt ble det slik alle hadde spådd. Det ble en massespurt inn i Lièges gater.

Publisert: