Tysk magasin: - Tyskland jukset til seg VM med gigantbeløp

— Den største krisen i tysk fotball på 40 år.

Fotballpresident Wolfgang Niersbach og legenden Franz Beckenbauer skal ha visst om en ulovlig utbetaling som hjalp Tyskland med å få VM i 2016.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det henger allerede mørke skyer over tildelingen av fotball-VM i Russland i 2018 og i Qatar i 2022. Nå kommer det anerkjente tyske magasinet Der Spiegelmed en oppsiktsvekkende avsløring om fotball-VM i Tyskland i 2006. Der Spiegel skriver selv at avsløringen kan vise seg å føre til «den største krisen i tysk fotball» siden bestikkelsesskandalen i Bundesliga på 70-tallet.

Les også

Kontrakt med omstridt fotballtopp skaper trøbbel for Beckenbauer

Les også

Bild: Razzia i Tysklands fotballforbund

Les også

Beckenbauer etterforsket av FIFA

Les også

Beckenbauer vedgår «VM-feil», men nekter for stemmekjøp

Der Spiegel mener å vite at den tyske søknadskomiteen satte opp et bestikkelsesfond før VM-arrangøren skulle bli valgt.

Les hva FIFA-eksperten Keir Radnedge mener om avsløringen lengre ned i saken.

Daværende administrerende direktør i Adidas, Robert Louis-Dreyfus, skal ha bidratt med 10,3 millioner sveitserfranc (rundt 90 millioner kroner etter dagens kurs) til fondet.

Dette skal så ha blitt brukt til å bestikke tre asiatiske medlemmer av eksekutivkomiteen. Tyskland vant avstemningen i denne komiteen med 12 mot 11 stemmer, noe som resulterte i at de fikk VM.

Les også

De nordiske landene danner felles front i UEFA-kaoset

— Beckenbauer visste om det

Louis-Dreyfus skal ha overført gigantbeløpet som et lån. Lånet dukket aldri opp i søknadskomiteens budsjett.

Der Spiegel hevder søknadskomiteen i 2005 fant en løsning på hvordan de skulle betale tilbake beløpet uten at noen fattet mistanke. De skal ha overført beløpet til FIFA, og brukt en åpningsseremoni i Berlin, som aldri ble noe av, som skalkeskjul.

Fotball-VM skapte folkefest i Tyskland i 2006, men nå kommer rapporter om at tyske fotballedere jukset til seg mesterskapet. Her er det kanskje mest ikoniske øyeblikket fra 2006-VM: Zinedine Zidane stanger til Italias Marco Materazzi under finalen i Berlin.

Deretter skal FIFA ha overført pengene tilbake til en sveitsisk bankkonto som tilhørte Louis-Dreyfus, som gikk bort i 2009.Der Spiegel mener å vite at både den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach og fotballelegenden Franz Beckenbauer, som ledet søknadskomiteen, visste om lånet. Den mektige duoen skal hvert fall ha visst om det i 2005, hevder avisen.

Hverken Beckenbauer og Niersbach har kommentert opplysningene i Der Spiegel, men det tyske fotballforbundet har brutt stillheten. I en uttalelse bekrefter forbundet at de overførte gigantbeløpet til FIFA i 2005, men de benekter at det hadde noe som helst med tildelingen av fotball-VM å gjøre.

Hevdet Tyskland byttet våpen mot stemmer

— Jeg hadde ikke hørt om bestikkelsesfondet før, men det har vært mange avsløringer rundt Tyskland-VM i 2006 de siste årene, sier forfatter og journalist Keir Radnedge, som følger internasjonal fotballpolitikk tettere enn de fleste og driver nettstedet keirradnedge.com.

Dette er nemlig ikke første gang Tyskland-VM i 2006 blir satt under kritisk søkelys.

I juni skrev Die Zeit at Tyskland skal ha sendt våpen til Saudi-Arabia én uke før VM-tildelingen, som en del av en større plan for å vinne medlemmene av FIFAs eksekutivkomité over.

Det har også vært spekulasjoner knyttet til en rekke Bayern München-treningskamper, i Malta, Thailand, Tunisia og Trinidad rundt årtusenskiftet.

Flere tyske aviser har hevdet disse treningskampene ble brukt til å inngå lukrative avtaler med FIFA-topper, og i så måte kan ha vært et ledd i et forsøk på å sikre seg flere stemmer.

Spekulerer rundt Garcia-rapport

Stemmeprosessen rundt fotball-VM har skapt massiv debatt de siste årene. I 2012 startet den amerikanske advokaten Michael Garcia å etterforske tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022. Garcia sa opp i protest i 2014, etter at FIFA kun publiserte et sammendrag av rapporten. Han mente dessuten dette sammendraget ikke var representativt for det han hadde funnet ut.

Keir Radnedge antyder at Der Spiegel kan ha fått sine opplysninger fra Garcia-rapporten.

— Jeg tror 2006-VM også inngikk i Garcias etterforskning. Det er mulig Der Spiegel-rapporten er knyttet til den, sier Radnedge.

- Håper europeerne blir mindre arrogante

Der Spiegel-artikkelen vil trolig føre til ytterligere selvransakelse i tysk fotball.

Avsløringen kommer kun dager etter at UEFA-president Michel Platini ble suspendert fra sitt verv. Nå håper Keir Radnedge på en endring i europeiske holdninger.

— Jeg håper det vil gjøre UEFA og europeisk fotballedere mindre arrogante. De prøver alltid å skryte av hvor flott det de gjør og hvordan de gjør det er. Denne arrogansen er også en av årsakene til at resten av verden ikke ønsker en europeisk FIFA-president, sier Radnedge.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: