Norsk ekspert vil endre VM-reglene

Ni strake remiser skaper debatt: – Det kan hende begge er for redde.

Her er Fabiano Caruana og Magnus Carlsen før åpningspartiet i VM. Det endte remis. De neste åtte partiene har også endt remis.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

LONDON: Ni av tolv VM-partier er ferdige. Og alle har endt remis.

Nå ønsker den norske stormesteren Jonathan Tisdall å endre VM-reglene.

– Det bør være minimum 16 partier. Da ville spillerne hatt mer tid til å gjøre feil. Da kan man ta mer sjanser, sier Tisdall.

Under onsdagens parti uttalte den amerikanske sjakkstjernen Hikaru Nakamura at «VM er over» om Carlsen vant partiet. Det var en spissformulering, men det er uansett bred enighet om at ett feilskjær nå kan avgjøre kampen om VM-tittelen.

– I dagens toppsjakk er det vanskeligere å ta risiko enn før. I tillegg er VM-kampene mye kortere enn før. Jeg trodde kampen bygget mot en eksplosjon. Men her kan det hende at begge er for redde, sier Tisdall.

 • FIKK DU MED DEG DETTE? Nå tror ekspert Carlsen er desperat: – Han er i krise.
Jonathan Tisdall vil endre VM-formatet.

1984: 48 partier og ingen vinner

Det er store kontraster til VM-systemet fra 1984. Da var det første mann til seks seire for verdensmester Anatolij Karpov og Garry Kasparov.

Resultatet ble hele 40 remiser. Etter at VM-kampen hadde vart i fem måneder ble den avbrutt på stillingen 5–3 til Karpov.

Siden 2008 har imidlertid VM-kampene blitt spilt som best av 12 partier. Nettopp Karpov har tatt til orde for at det er altfor kort.

I 1984/85 spilte Anatolij Karpov og Garry Kasparov en VM-kamp som varte i fem måneder. Så ble den avbrutt før en vinner ble kåret.

Årets VM har gitt ny giv til diskusjonene om regelendring. Det forteller hvert fall innholdsredaktør i chess.com Mike Klein.

– Fordi VM-kampen ikke har ført til avgjorte partier, er det alt leserne våre vil snakke om. Noen forslag er tøysete, for eksempel å stoppe VM-kampen nå og begynne å spille Fischer Random. Det er kanskje et tegn på frustrasjonen deres, sier Klein.

 • Vet du ikke hva Fischer Random er? Les mer om spillet i denne artikkelen.

– Tror ikke det vil løse problemet

Selv har Mike Klein liten tro på at det internasjonale sjakkforbundet FIDE vil endre VM-reglene.

– Jeg tror ikke 16 partier vil endre mye. Da må du i så fall tilbake til 24 partier. Og det tror jeg ikke vil skje, på grunn av spillernes turneringskalendere. De vil måtte få mange hviledager også. Lengden på VM-kampen vil også påvirke arrangøren, sier Klein.

Han tror også dagens format passer det moderne samfunnet bedre.

– Menneskene som leser disse sitatene, har ikke samme evne til å konsentrere seg som folk hadde for 20 år siden. Ingen av oss ser en video hvis den varer lenger enn 60 sekunder i dag, sier Klein.

Sjakklegenden Judit Polgár tror heller ikke en VM-kamp på 16 partier er veien å gå.

– Jeg er ikke sikker på at det vil løse problemet med mange remiser. Det forlenger bare VM-kampen, sier Polgár.

Judit Polgár er ikke sikker på om flere VM-partier er veien å gå.

Hun kommer i stedet med et nytt forslag:

– Kanskje de bør spille hurtigsjakkpartier mellom langsjakkpartiene, bare for å endre dynamikken. Det blir så monotont nå. Det blir en rutine. Spillerne setter opp et slags skjold foran seg, sier Polgár og setter armene foran seg i en skjold-positur.

Torsdag får vi se om Carlsen og Caruana har med seg skjoldet igjen. Da er det klart for runde 10 av sjakk-VM. Caruana har da fordelen av de hvite brikkene.

Publisert:
 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen
 3. Fabiano Caruana

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke i Sirdal

 2. Harald Espedal: – Han så de store sammenhengene i samfunnet og evnet å tenke langt fram i tid

 3. Angst for syke­hjemmet? Her kan du sikre deg «all inclu­sive»-alder­dom

 4. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 5. Ingve Bøe om Bodø/Glimt: – Det holder ikke i Stavanger

 6. Stavanger-løper med kruttsterk halvmaraton i København