Doping-razzia mot utøvere i VM i skiskyting

Politiet har beslaglagt medisinsk utstyr og medikamenter.

Politiet beslagla store mengder medisinsk utstyr og medikamenter onsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I dag starter VM i skiskyting i østerrikske Hochfilzen. Bare timer før den første øvelsen starter utførte østerrikske politibetjenter en razzia mot et av utøverhotellene, skriver VG.

Les også

Dopingjeger begeistret over at Russland fratas VM: – Et enormt prestisjetap

Politiet bekrefter at medisinsk utstyr og legemidler ble beslaglagt hos det kasakhstanske landslaget. Det skal ha blitt funnet ulike medisiner, ampuller og sprøyter på hotellet. Mobiltelefoner er også beslaglagt.

Ifølge tyske aviser ble det fattet mistanke da en person dumpet kasser med medisinsk utstyr på en bensinstasjon i Øst-Tirol. Inne i bilen ble det funnet engangssprøyter, ampiller og håndskrevne notater. I tillegg ble det funnet akkrediteringer fra skiskytterkonkurranser.

Får delta på mix-stafetten

Razziaene ble gjennomført i samarbeid med det internasjonale skiskytterforbundet. Politiet og det internasjonale skiskytterforbundet IBU holdt torsdag en pressekonferanse i VM-byen.

– Vi samarbeider tett med politiet, og setter pris på den profesjonaliteten de har vist, sier generalsekretær i IBU, Nicole Resch ifølge VG.

Hun sier at det ble tatt blod- og urinprøver å deltakerne i går kveld, men ellers er det politiet som etterforsker saken. De kasakhstanske utøverne blir ikke utestengt fra VM-øvelsene før en eventuell positiv prøve kommer tilbake. De får dermed delta på dagens mix-stafett.

Østerriksk politi understreker at ikke kan slå fast at medikamentene som er beslaglagt er ulovlige midler før de er analysert.

Vincenz Kriegs-Au fra politiet og Nicole Resch fra IBU holdt pressekonferanse om razziaen torsdag.
Les også

I dette landet blir dopingtatte utøvere utestengt på livstid og får minst tre år i fengsel

– Trist om det stemmer

Generalsekretør Rakel Rauntun i Norges Skiskytterforbund er i Hochfilzen og var på pressekonferansen med politiet og IBU torsdag.

– Først er vi opptatt av å ta forbehold, for det er mye vi ikke vet om denne saken enda. Men om dette stemmer, synes vi det er veldig trist å få en slik sak dagen etter den ekstraordinære kongressen i IBU. Det viser i så fall at det er behov for strengere straffer for systematisk doping, også for utøvere. Men vi håper at det ikke er så ekstremt som det høres ut som, sier Rauntun til Adresseavisen.

Hun sier at de norske utøverne ikke bruker energi på nyheten, men forbereder seg til den første øvelsen i VM senere torsdag. Det kasakhstanske laget vil også delta .

– Regelverket er slik at de er uskyldige til det motsatte er bevist, og det må vi forholde oss til, sier Rauntun fra Hochfilzen.

Skiskytterpresident Erlend Slokvik sa følgende til NTB umiddelbart etter at nyheten sprakk torsdag:

– Dette er forferdelig trist. Nå hadde vi en positiv kongress onsdag, der det var bred støtte for å gjøre tiltak, og så skjer dette her.

– Hvis det stemmer at det er ulovlige midler som er funnet, er det forferdelig at folk ikke lærer og forstår alvoret, la han til.

Fratar Russland VM

I går ble det vedtatt at den russiske byen Tjumen blir nektet å arrangere VM i skiskyting i 2021 på grunn av dopinganklagene mot Russland i McLaren-rapporten. Flere av utøverne, blant annet Ole Einar Bjørndalen og Martin Fourcade, sto bak kravet.

Les også

Nå blir det ekstraordinær kongress etter dopingpress fra løperne

Etterforskere går nå gjennom bevisene for å sjekke om det er et brudd på antidopingreglene, skriver VG. Antidopingbyrået i Østerrike har tatt hånd om medikamentene.

Publisert: