Slik skal storklubben samle idrettsverdenen for å hjelpe flyktninger

AS Roma håper nytt initiativ vil gi mer penger til flyktninger i nød.

FLYKTNINGKRISE: Europa opplever en enorm tilstrømning av flyktninger. Nå tar AS Roma, her ved kaptein Fransesco Totti, initiativ å hjelpe.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Europa opplever en enorm tilstrømning av flyktninger om dagen. Mange liv har gått tapt på veien mot trygghet i Europa.

De siste ukene har stadig flere engasjert seg i flyktningkrisen, og flere fotballklubber, både i Norge og andre land, er også kommet på banen med donasjoner og støtte.

Nå går den italienske storklubben AS Roma foran med et nytt initiativ for å samle støtte til flyktningene.

I kontakt med flere idretter

De har startet innsamlingsstedet «Football Cares». Tanken er at pengestøtte fra fotballklubber verden over skal samles inn til ett sted, som dernest gir pengene videre til veldelighetsorganisasjoner som jobber med flyktninger. Initiativtakerne tror en felles løsning kan bringe inn mer penger til flyktninger enn enkeltdonasjoner.

Les også

Storklubben arrangerer treningsleir for flyktningbarn: - Fantastisk gest

AS Roma har i første omgang selv bidratt med over 5 millioner kroner, og draktene til tre av lagets stjernespillere er lagt ut for auksjon. De italienske klubbene Fiorentina, Bologna og Torino har alle sagt at de vil være med å bidra til pengeinnsamlingen.

Hundretusener er kommet over Middelhavet fra krisgherjede land i år. Her ankommer flyktninger og migranter den greske øya Lesbos.

Det er Roma-president Jim Pallotta som har tatt initiativ til innsamlingsauksjonen. Også andre idretter er blitt kontaktet.— Dette handler ikke om Roma, men om flyktninger. Vi har allerede vært i kontakt med en rekke fotballklubber og folk fra andre idretter. Vi har hørt fra folk innen tennis, NHL (den amerkanske ishockeyligaen) og amerikansk fotball, sier Pallotta ifølge The Guardian.

Bildet av den syriske treåringen Alan, som lå død på en strand ved Middelhavet i Tyrkia, har berørt en hel verden.

— Å se en treåring ligge slik på stranden får deg til å si at «nok er nok». Hvis du ikke blir berørt av dét, blir du ikke berørt av noe, sier Pallotta.

- Fotballen har et ansvar

Fotball er verdens største idrett, og den enorme interessen gjør at mange har etterlyst et større samfunnsengasjement fra de store klubbene.

Tirsdag ble det klart at ECA, interesseorganisasjonen for Europas ledende fotballklubber, har besluttet å donere penger fra billettsalg i europacupene for å støtte flyktninger og migranter.

Under organisasjonens generalforsamling tirsdag ble det vedtatt å gi 1 euro (9,2 kroner) for hver billett som selges i medlemsklubbenes første hjemmekamp i mesterligaens og europaligaens gruppespill i høst.

– Dette er et alvorlig og stort problem som Europa står overfor, og fotballen har et ansvar for å hjelpe disse stakkars menneskene, sier ECA-styreleder Karl-Heinz Rummenigge, ifølge NTB.

Gigantklubb arrangerer treningsleir for flyktninger

Forrige uke kunngjorde den tyske gigantklubben Bayern München at de, i tillegg til å donere 10 millioner kroner, vil arrangere en treningsleir for flyktningebarn.

Her skal de også få mat, bli med i klasser hvor de begynner å lære tysk og få fotballutstyr.

Også i Norge har flere klubber engasjert seg for flyktningenes situasjon. En av dem er Rosenborg, som har bestemt seg for å donere 25 000 kroner til Redd Barna.

— Vi er sjokkerte av bildene vi ser fra Sør-Europa, og føler oss forpliktet som klubb til å hjelpe. Vi kan ikke sitte stille å se på at døde barn blir skylt innover strendene uten at vi reagerer, sa daglig leder Tove Moe Dyrhaug forrige uke.

Vil du vite mer om flyktningkrisen? Da kan vi anbefale disse artiklene:

Publisert: