Det utenkelige hendte - og det var logisk

KOMMENTAR: Portugal vant uten Ronaldo. Slik kampen ble, var det nesten fortjent også.

MESTERLAG: Portugal vant EM-finalen uten sin største stjerne på banen i store deler av kampen. Her feires Éders scoring i ekstraomgangene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

PORTUGAL — FRANKRIKE 1-0 etter ekstraomganger

Nesten all forhåndsomtale av EM-finalen dreide seg om Cristiano Ronaldo. Han gråt da Portugal tapte mot Hellas i 2004, ville han gråte over et nytt nederlag?

Så kjendisbefengt som lagspillet fotball er blitt, kunne ingenting vært mer dramatisk enn at Ronaldo ble skadet og måtte forlate banen tidlig i kampen.

SLUTT: Her innser Cristiano Ronaldo at EM-finalen fikk en brå slutt.

Og visst var det et trist øyeblikk da Ronaldo, skadet av en taklende Dimitri Payet noen minutter tidligere, satte seg på banen og gråt etter 16 minutter. Kneet tålte ikke mer, og plutselig var forutsetningen for denne finalen dramatisk endret. Ronaldo måtte gi opp.Cristiano Ronaldo er ikke alltid blitt elsket. Som fotballspiller jo, men ikke like gjerne for sine øvrige særtrekk. Men alle, inklusive den franske treneren Didier Deschamps, følte med Ronaldo denne kvelden.

LES KAMPREFERATET:

Les også

Portugal mestere med Ronaldo som innpisker

Portugal har et bra lag, men få kunne se dem som en EM-vinner uten Ronaldo. Frankrike har et bedre lag i utgangspunktet, så nå var det vel bare å vente på overkjøringen.

Her var det en ting å gjøre

Men det var også mulig å tenke slik: Hver portugiser kom heretter til å kjempe enda hardere, ta større ansvar og løpe enda litt lengre og fortere. Dessuten har Ronaldo, bortsett fra de stilige scoringene, virket trøtt og nedkjørt i de fleste av kampene.

Spillemessig ville ikke Portugal bli svekket. Men det var dette med målene da.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

En tanke til: Det franske spillet ble synlig mattere etter Ronaldos exit, følte de nesten at de hadde fått en spiller mer?Portugal holdt i hvert fall spillet godt oppe frem til pauseresultatet 0-0. Frankrike måtte rett og slett komme seg opp på samme intensitetsnivå som portugiserne etter pause, ellers ville dette bli husket som en gudegitt sjanse som ble misbrukt.

Les også

Ronaldo-møllen fikk sosiale medier til å ta av: - At han ikke skrek som en stukken gris

Les også

Skadesjokk i EM-finalen - Ronaldo ut på båre

Sterkt Portugal

Portugal måtte i hvert fall ikke gjøre som Brasil i VM for to år siden. Da Neymar ble skadd, ble de andre slått til marken — og de tapte 1-7 mot Tyskland.

Men portugiserne har aldri basert sitt spill på følelser. De var på jobb.

Hos Frankrike var det i hvert fall to mann som forsto alvoret. Blaise Matuidi og Moussa Sissoko løp som om alt var opp til dem, mens spillere som Antoine Griezmann, Olivier Giroud og Paul Pogba sjelden var å se. Men mot et forsvarslag som Portugal alle ta et tak, og det franske spillet var ikke til å kjenne igjen.

Vi trenger en dribler, tenkte Deschamps og sattre inn Kingsley Coman. Det hjalp. Coman sto bak det meste skjedde i denne perioden.

Portugal likte seg

SÅ NÆR: André-Pierre Gignac skyter i stolpen på overtid.

Portugal på sin side gjorde alt for å roe kampen, heller 0-0 og straffekonkurranse enn å risikerer å gjøre en avgjørende feil. Det holdt på å gå galt da innbytter André-Pierre Gignac skjøt i stolpen på overtid.Men Portugal var nærmest i første ekstraomgang, og Deschamps begynte å fomle. Han hadde ett innbytte igjen, men fikk ikke bestemt seg for om han ville ha inn en angripende eller forsvarende spiller. Frankrike var rystet.

Så grep dommer Mark Clattenburg inn i handlingen. Han ga frispark til Portugal etter en portugisisk hands, og skuddet gikk i tverrliggeren. Portugal lignet en vinner.

EUROPAMESTERE: Cristiano Ronaldo kan heve EM-trofeet som Portugals kaptein etter 1-0 mot Frankrike i finalen søndag kveld.

Så smalt det. Innbytter Eder scoret fra 20 meter, og alt var snudd på hodet. Portugal, laget som ikke vinner etter ordinær tid, tok hjem hele greia. De vil få sur kritikk for å ha forsvart seg til tittelen. Men de gjorde akkurat det de måtte for å bli europamester, og det kan aldri være helt galt.

Publisert: