Platini kan bli FIFA-president til tross for suspensjonen

Dette sjakktrekket kan ha reddet Michel Platinis presidentsjanser.

ta7cedff.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tirsdag var det ekstraordinært styremøte i FIFA. Veien frem mot presidentvalget og reformprosessen sto på agendaen.

Under møtet i Zürich ble det besluttet at presidentvalget ikke vil bli utsatt. Det vil derfor bli valgt ny FIFA-president under den ekstraordinære kongressen 26. februar.

Michel Platini var den store favoritten, men 8. oktober ble han suspendert i 90 dager av FIFAs etiske komité. Komiteen har mulighet til å forlenge suspensjonen med 45 dager, noe som i så fall vil bety at suspensjonen er over seks dager før kongressen.

  • Mystisk millionutbetaling skaper trøbbel for Platini. Her kan du lese mer om hvorfor han ble suspendert.

Det har hersket stor usikkerhet om Platini nå kan stille som presidentkandidat. Platinis kandidatur vil ikke bli vurdert så lenge han er suspendert. Lederen av valgkomiteen, Domenico Scala, holder imidlertid døren på gløtt for Platini. Han informerte FIFA-styret om at valgkomiteen vil ta en ny vurdering om suspensjonen oppheves før valget.

Et raskt trekk av Platini kan ha reddet hans muligheter til å bli president. Etter en høring i den etiske komiteen der hans sak ble behandlet, men før suspensjonen trådte i kraft, leverte Platini inn de formelle papirene for sitt presidentkandidatur. Fristen for dette utløper 26. oktober, og Platini ville ikke hatt mulighet til å fullføre den delen av valgprosessen mens han er suspendert.

Platini har anket suspensjonen

Platini har hele tiden benektet alle anklager om skittent spill og har anket suspensjonen. Platini er også president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Forrige uke uttalte UEFA at de står bak franskmannen inntil saken mot ham er avgjort.

— Jeg er den eneste som kan sørge for at FIFA igjen blir fotballens hjem. Men hver gang jeg nærmer meg solen blir jeg brent, sa Platini i et intervju med den franske avisen Le Monde mandag.

Les også

FIFA har krisemøte nå: - Utfallet blir helt avgjørende for NFF

Prins Ali bin al-Hussein og David Nakhid er de to øvrige som har kunngjort at de vil stille som presidentkandidat. Chung Mong-joon var også klar for å stille, men ble tidligere i måneden utestengt fra fotball i seks år.

Det er ventet at Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, lederen av det asiatiske fotballforbundet, om kort tid kunngjør sitt kandidatur.

Aldersgrense for FIFA-presidenten

I lys av skandaleavsløringene de siste månedene har FIFA satt ned en reformkomité. De la tirsdag frem reformforslag for styret i FIFA.

Forslagene går blant annet ut at en president ikke kan sitte lenger enn i 12 år, og at det blir en øvre aldersgrense på 74 år for styremedlemmer og president. Det er også foreslått at lønnen til presidenten og styremedlemmene gjøres offentlig. FIFAs eksekutivkomité vil skifte navn til «FIFA-rådet». Reformkomiteen vil fortsette sitt arbeid frem mot et nytt styremøte i FIFA i desember. Reformene må endeles vedtas på kongressen 26. februar.

I tillegg får FIFAs etiske komité nå mulighet til å være mer åpne om etterforskninger. Fra onsdag kan de offentliggjøre hvilke fotballedere som er under granskning.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: