Hareide ut mot markeringer i idretten

Åge Hareide mener Pride og andre markeringer ikke hører hjemme i idretten.

RBK-trener Åge Hareide er kritisk til ønsket om å lyse opp Allianz Arena med regnbuefarger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

LERKENDAL: Det har stormet rundt UEFAs avgjørelse om å nekte bruk av regnbuelys på Allianz Arena, i forbindelse med onsdagens kamp mellom Tyskland og Ungarn.

– Idretten er en plass for alle mennesker, jeg har aldri hatt noe problem med det. Folk som går inn i en garderobe, om du er fattig eller rik, mørk eller lys, hvilken legning du har. Det er det ingen som spør om når du kommer inn. Vi spør om du er glad i å spille fotball, sier en engasjert Åge Hareide til Adresseavisen etter torsdagens trening.

Forklaringen bak UEFAs avgjørelse var at den tyske lys-markeringen hadde politisk interesse, knyttet til Ungarns ferske lovendring. Forrige uke bestemte et soleklart flertall i det ungarske parlamentet å forby det som kalles homofil propaganda rettet mot barn og mindreårige.

– Ikke nødvendig

Akkurat den avgjørelsen kan Hareide stille seg bak, han mener idretten bør bli helt ren fra politikk.

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som Pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er okei, men ikke bruk idretten til det, forklarer RBK-sjefen.

– De trenger ikke gå inn på vår arena. Det er ikke nødvendig, hos oss har det aldri vært en diskusjon, legger han til.

Les også

Hareides RBK-fremtid avgjøres straks: Ekspertene er splittet

Andre må ta ansvar

Hareide trekker frem boikott-spørsmål knyttet til Qatar-VM, og nå også Pride-bråket mellom Ungarn og resten av Europa. Hva som er rett å gjøre i disse sakene, mener han andre enn idretten må ta ansvar for.

– Det spørsmålet må rettes til Norges utenriksdepartement, og hva dem vil gjøre med disse sakene som hvert enkelt land har, ellers så får vi problemer i idretten. Vi får problemer med Kina, Russland, Hviterussland og Gud vet hva. Ungarn kanskje også nå.

En publikummer stormet banen med et regnbueflagg under Ungarns nasjonalsang på Allianz Arena.

Ned til små detaljer

RBK-sjefens ønske om å holde idretten helt fri for politikk og propaganda går ned til de minste detaljer.

– Gjelder det småting som regnbueflagg på cornerflagg og kapteinsbind?

– Ja, jeg syns det. Det er ikke nødvendig. Jeg tror idretten i seg selv aksepterer alle typer mennesker, så lenge de har interesse rundt det vi holder på med, svarer 67-åringen.

– Vi er oppdratt til å respektere hverandre. Det gjør vi her inne også. Om du kommer fra Afrika eller Sverige så er det ett fett, legger treneren til.

Hareide avslutter med å si at fotballen etter hvert må ta stilling til hva den skal brukes til.

– Jeg mener fotballen uansett i dag må ta stilling til hva den skal brukes til, med tanke på markedsføring og kampanjer, avslutter RBK-sjefen.

Publisert: