Sjakk-VM spilles trolig i november – datoene kommer snart

Det ligger an til at Magnus Carlsen skal forsvare VM-tittelen i klassisk sjakk i november. Oppsettet kan komme når som helst.

Magnus Carlsen smiler bredt etter å ha vunnet nok en VM-tittel i klassisk sjakk. Her er han fra triumfen i 2018.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Carlsen skulle ha startet sin femte VM-kamp i langsjakk like før jul, men koronapandemien satte en stopper for det. Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) besluttet sist sommer å utsette mesterskapet til 2021.

Siden har det vært stille rundt spilldatoene, men en avklaring er ikke langt unna. Fide opplyser til NTB at november er pekt ut som VM-måned.

«Det vil være ganske like datoer som i de to forrige VM-kampene». Det eksakte oppsettet kan bli kunngjort når som helst,» skriver Fides markeds- og kommunikasjonssjef David Llada i en epost til NTB.

Mesterskapet skal spilles i Dubai. Det vil skje i forbindelse med en verdensutstilling som blir arrangert i De forente arabiske emirater. Antall partier øker fra 12 til 14, og premiepotten er satt til minst 2 millioner dollar (17 millioner kroner).

Carlsen har vunnet VM i klassisk sjakk fire ganger (2013, 2014, 2016 og 2018).

Venter på motstander

Hvem som blir Carlsens motstander, blir først klart når kandidatturneringen er ferdigspilt. Den ble i mars avbrutt etter sju spilte runder på grunn av koronasituasjonen. Sammenlagtvinneren blir Carlsens VM-utfordrer.

Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) og Jan Nepomnjasjtsjij (Russland) er i delt ledelse etter halvspilt turnering, som etter planen skal spilles ferdig i russiske Jekaterinburg i april.

Fide erkjenner at det er mest usikkerhet rundt kandidatturneringen: «Det er en risiko for at den må utsettes litt», skriver Llada.

Mer selvtillit

I romjula skulle det har vært VM i hurtig- og lynsjakk, men også det ble utsatt. Fide vil fortsette tradisjonen med julesjakk og har avgjort å legge mesterskapet til slutten av desember i år.

Massevaksinering gir sjakken håp om bedre tid. Det siste året har det knapt vært internasjonale turneringer ved et fysisk brett.

«Nå som vi er et steg nærmere slutten på dette marerittet, har vi begynt å planlegge for framtiden med mye mer selvtillit enn for et halvt år siden», skriver Llada.

Publisert:
  1. Sjakk

Mest lest akkurat nå

  1. Jacobsen-familien dro inn 208 millioner - tar 75 millioner i utbytte

  2. Trafikkulykke mellom bil og sykkel på Kampen

  3. Line Aaserud (35) slet med over­spising og fedme, før hun endret tanke­sett

  4. – Vi mistet for mellom 10.000 og 20.000 kroner i materialer. Pengene skulle til Kongo

  5. Ingen nye spillere inn: Her er forklaringen fra Viking-sjefene

  6. – Strømprisen må gjerne være 10 kroner, men den må være lik for alle