Verdensrekordholderen sprakk fullstendig. Det sjokkerte eksperten: – Vi har aldri sett noe lignende

Eliud Kipchoge (35) jaktet sin femte seier i London Maraton, som ville gjort kenyaneren historisk. Istedenfor leverte løpestjernen sitt nest svakeste løp noensinne. Sondre Nordstad Moen (29) klarte heller ikke å sette ny norgesrekord.

Eliud Kipchoge sprakk fullstendig under søndagens London Maraton, til alles store overraskelse. Verdensrekordholderen hadde som ambisjon å sette ny verdensrekord før løpet ble senket ned av dårlige værforhold.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sondre Nordstad Moen var eneste nordmann som stilte på startstreken i årets spesielle utgave av London maraton, hvor kun 30 eliteløpere i hver klasse fikk stille til start søndag på grunn av koronarestriksjoner.

Før løpet hadde løpeprofiler som Eliud Kipchoge og Brigid Kosgei ambisjoner om å ta verdensrekord, men tunge regnforhold satt en stopper for det.

Og mens Kosgei vant oppskriftsmessig i kvinneklassen, leverte Kipchoge sitt nest svakeste løp noensinne, og løp inn på tiden 2.06.49. Det holdt til en åttendeplass.

Eliud Kipchoge sprakk fullstendig seks kilometer før mål, og løp inn til en skuffende åttendeplass.

Kipchoge kunne blitt historisk om han vant dagens løp. Kun han selv og norske Ingrid Kristiansen har vunnet London Maraton fire ganger. Dette kunne blitt kenyanerens femte.

Etiopieren Shura Kitata vant løpet på målstreken, foran kenyanske Vincent Kipchumba. Etiopiske Sisay Lemma fullførte seierspallen.

Les også

Europarekorden blir ikke godkjent: – Jeg angrer vilt på at jeg sprang

Etiopieren Shura Kitata (i midten) vant løpet på målstreken, foran kenyanske Vincent Kipchumba (t.h.). Etiopiske Sisay Lemma fullførte seierspallen.

– Vi har aldri sett noe lignende

Seks kilometer før mål skjedde det som ikke skulle skje. Verdensrekordholder Eliud Kipchoge slapp resten av tetfeltet med seks kilometer før mål, selv om farten var ganske lav. Det kom svært overraskende for NRK-kommentator Jann Post.

– Kipchoge må la seks mann løpe forbi seg det er et syn jeg aldri trodde vi kom til å få se. Eventuelt om han ikke har trent så bra som han har sagt under koronapausen. Han er en skygge av seg selv, han orker ikke å være med på en 2.05, 2.06-tid. Det er en maratonkonge med brukket rygg vi ser her. Vi har aldri sett noe lignende av Eliud Kipchoge, sa Post på NRKs sending.

– Det er nesten trist å se. Han er fortsatt ganske lett i steget, men en skygge av seg selv med tanke på det vi har sett de siste årene, la Post til.

35-åringen sto med elleve strake maratonseirer før årets koronautsatte løp i den britiske hovedstaden.

– Jeg er veldig skuffet Jeg hadde et problem med dott i høyreøret, og da fikk jeg skikkelig med kramper og trøblet med hoften, sa en kald Kipchoge etter løpet.

Kipchoge (bak) kom inn en god stund etter annenplass Kipchumba (t.h.) og tredjeplass Lemma.
Les også

Skoene beskrives som «teknologidoping». I Norge rives de vekk fra butikkhyllene.

Niendeplass på Nordstad Moen

Nordstad Moen var eneste nordmann som deltok i London Maraton, og løp i store deler i gruppen bak de aller fremste. Halvveis ut i løpet lå trønderen 56 sekunder bak tetgruppen.

Det endte med niendeplass for trønderen, som løp inn på tiden 2.09.01.

– Moen var litt undertrent. Jeg synes han var litt undertrent og manglet litt på den spesifikke treningen med stor fart over tid. Kanskje det var det som felte ham da han var litt oppe med tetgruppen etter ca. en mil, sa Post etter 29-åringen passerte målstreken.

Kosgei med ny seier

Hos kvinnene, som løp tidligere på dagen, tok den kenyanske stjerneløperen Brigid Kosgei seieren. 26-åringen løp inn alene til mål ved Buckingham Palace, og klokket inn til tiden 2.18.58.

Brigid Kosgei vant kvinnenes maraton med tiden 2.18.58.

Kosgei hadde også som ambisjon om å sette verdensrekord i London, men var ikke i nærheten på grunn av værforholdene. Hennes egen verdensrekord er på tiden 2.14.04.

Sarah Hall fra USA ble nummer to i London. Hun løp inn til tiden 2.22.01 etter å ha passert verdensmester Ruth Chepngetich like før mål. Sistnevnte havnet fire sekunder bak Hall.

London maraton skulle egentlig gått i april, men koronapandemien satte en stopper for det. Maratonen gikk ikke gjennom Londons gater, men i en alternativ løype i St. James' Park. Ingen publikummere kunne følge med fra sidelinjen.

Publisert: