Dopingmistenkt VM-utøver tatt med nål i armen: – Nesten ikke til å tro

VM-løper ble avslørt midt under bloddoping.

Dieter Csefan (t.v.) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under en pressekonferanse onsdag - etter en dopingrazzia mot østerrikske utøvere under VM på ski i Seefeld
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Fem langrennsløpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomførte en razzia under ski-VM i Seefeld.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjonal dopingring som har vært virksom i minst fem år.

Under en pressekonferanse i Innsbruck, som ble avholdt samtidig med at Martin Johnsrud Sundby gikk inn til VM-gull på 15 kilometer klassisk, fortalte Dieter Csefan og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi at aksjonen ble gjennomført etter omfattende etterforskning og spaning.

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsket én tysk medisiner. Vi fikk indikasjoner på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessig besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverføring, ble det opplyst.

120 politifolk var involvert i onsdagens aksjoner.

Tysk og østerriksk politi har i flere måneder etterforsket mistanker mot en gruppe med base i Erfurt som i flere år skal ha hjulpet eliteutøvere med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

To av hjemmenasjonen Østerrikes langrennsløpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell. Også to utøvere fra Estland og én fra Kasakhstan er pågrepet.

Inggard Lereim fikk en dopingnyhet fra VM i fanget onsdag.

– Ikke til å tro

Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim (77) er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av en dopingbombe.

En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld.

– Vi har overvåkingsmateriale som viser at fem utøvere har vært i kontakt med en lege og hans medarbeider både før og under VM, sa Dieter Csefan fra politiet på pressekonferansen.

– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er nesten ikke til å tro. Det kan kanskje være i desperasjon for å lykkes i hjemme-VM, sier Lereim til NTB.

  • VI FULGTE POLITIETS PRESSEKONFERANSE HER.

– Fryktelig trist

Saken etterforskes som organisert kriminalitet, og totalt er ni personer pågrepet.

Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemakere i nesten 50 år.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

Publisert: