Her avslører TV-bildene det slue jukset: – En skam for nasjonen

Australsk spiller prøvde å gjemme beviset i buksene. Nå er til og med statsministeren i harnisk.

Her stapper Cameron Bancroft teipbiten i buksene under Australias kamp mot Sør-Afrika. Jukset vekker avsky i Australia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Cricketverdenen er rystet. Oppgjøret mellom Sør-Afrika og Australia i Cape Town lørdag utviklet seg til en skandale.

Det australske laget har innrømmet å ta med en bit teip ut på banen, for å modifisere ballen. Dette er et brudd på reglene.

Slagmann Cameron Bancroft (25) ble avslørt av TV-bildene - som viste at han prøvde å gjemme teipbiten i buksene.

Hendelsen vekker avsky i Australia.

– Det virker helt utenfor vår fatteevne at australske spillere har vært involvert juks, sier landets statsminister Malcolm Turnbull i en tale vist på BBCs nettsider.

– Skuffende og skammelig. En sjokkerende dag, skriver cricketlegenden Craig McDermott på sin Twitter-konto.

Cameron Bancroft har innrømmet at han og det australske laget jukset under test-kampen mot Sør-Afrika lørdag.

– Jeg fikk panikk

Å jukse med ballen er veldig kontroversielt i cricket. For å forstå hvorfor, må man sette seg inn i hvordan ballene er utformet.

En cricketball har to sider: Én røff side og en glatt side. Jo mer ballen blir brukt, jo vanskeligere er det for kasterne å treffe pinnene - og dermed eliminere en slagmann. Er ballens overflate mer ujevn, er det nemlig lettere å få skru på den. Kort oppsummert: Ballens utforming er helt avgjørende - og kan variere.

Her blir australske Cameron Bancroft tatt på fersken i å modifisere ballen under kampen mot Sør-Afrika.

Derfor prøvde australierne å endre ballen til sin egen fordel.

– Med en gang jeg så at storskjermene viste meg, fikk jeg panikk. Det er derfor jeg stappet den (teipibiten, journ. anm.) ned i buksene, fortalte Bancroft på en pressekonferanse lørdag.

Han forklarte at planen var å bruke teipen - kombinert med grus fra bakken - til å gjøre ballen røffere.

Les også

Bjørndalen ville ikke snakke om fremtiden. Men Raphaël Poirée tror han vet hva som skjer.

Stormer rundt lagkapteinen

Problemet for australierne var at dommerne oppdaget jukset. ICC (International Cricket Council) har varslet at de skal se nærmere på saken - noe som kan ende med at Bancroft straffes.

Hendelsen skapte voldsomme spekulasjoner i australske medier, og lørdag kveld måtte Bancroft og lagkaptein Steve Smith beklage på en pressekonferanse.

Lagkaptein Smith - som er ansett som verdens beste slagmann - har måttet tåle den aller tøffeste kritikken. Han ville ikke svare konkret på hvem som tok beslutningen om å jukse.

– Trenerne var ikke involverte. Det var utelukkende spillerne og ledergruppen som tok beslutningen, sa Smith på pressekonferansen.

– Jeg tar ansvar som kaptein og jeg må styre skipet. Det er noe jeg ikke er stolt av. Jeg er flau. Det var en stor feilvurdering, og vi kommer til å lære av det.

Smith la også til at han ikke vurderte å trekke seg. Søndag morgen norsk tid kom imidlertid nyheten om at Smith og visekaptein David Werner ikke skal spille resten av testserien mot Sør-Afrika.

Les også

VM-stjernen tatt på fersken: Her fanger TV-kameraene opp jukset under vannet

– En skam for nasjonen

Saken dominerer australske medier fullstendig søndag. Avisen Herald Sun kaller kampen «en farse» og stempler Steve Smith som «bedrøvelig».

– Spillerne har ikke bare bragt sporten i vanry. De er også en skam for nasjonen, skriver Patrick Smith - spaltist i avisen The Australian.

Landslaget får også det glatte lag i The Sydney Morning Herald.

– Skam, flause og sinne slippes løs. Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor, skriver avisen - som også påpeker at dette bryter med australske tradisjoner for ærlig idrett.

Det stormer rundt det australske laget etter jukseskandalen. Aller mest kritikk rettes mot kaptein Steve Smith.

– For en nasjon så stolt av sine idrettsfremganger, er dette en skammelig episode. Det er ikke en overdrivelse å beskrive dette som én av de mørkeste dagene i australsk idrett, skriver avisen videre.

Oppgitt statsminister

Statsminister Malcolm Turnbull beskriver hendelsen som en «sjokkerende skuffelse» og oppfordrer landets cricketforbund til å ta affære.

– Cricketspillerne våre er rollemodeller og cricket er synonymt med fair play. Hvordan kan vårt lag være involvert i juks? sier han.

Australias statsminister Malcolm Turnbull er sjokkert over at landets cricketlag jukset i kampen mot Sør-Afrika.

Da det australske laget gikk på banen søndag, ble det møtt med pipekonsert i Cape Town.

Det står 1–1 i duellen etter to runder. I Sør-Afrika arrangeres nå tredje runde - eller tredje «test». Runden avsluttes søndag.

Publisert: