Hevder snusbruken har eksplodert i britisk fotball: – Spillere bøtelegges med over 100.000 kroner

– Det er en katastrofe, sier manager. Skandinaviske spillere skal ha overført snusbruken til de britiske.

Publisert: Publisert:

BRUKER SNUS: Jamie Vardy har innrømmet at han bruker snus. Det er blitt et stort problem i britisk fotball, ifølge avisen Daily Mail. De legger skylden på skandinaviske spillere som har tatt med seg snusen. Foto: Reuters

 • Roar Lyngøy
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Avisen Daily Mail har skrevet en større sak om snus, «middelet som oversvømmer fotballen».

Mens snus er tillatt både i Norge og Sverige, har det ikke vært i salg i Storbritannia og en rekke andre europeiske land siden 1992. Det skyldes blant annet frykten for at det er kreftfremkallende.

Men ifølge Daily Mail har bruken av snus eksplodert blant fotballspillere I Storbritannia, og særlig blant unge spillere. Avisen skriver videre at snusbruken trolig er blitt så vanlig fordi skandinaviske spillere har hatt det med seg. I tillegg er det enkelt å skaffe seg via nettet.

Les også

Tre norske inne på topp 500 i verden – danskene savner Bendtner

Deler ut store bøter

Snus er uønsket i mange klubber, og avisen skriver at én klubb bøtelegger spillere som blir tatt for snusbruk med 10.000 pund – tilsvarende 110.000 kroner.

Hos en annen klubb mister man to ukelønninger hvis man blir tatt med snus under leppen, ifølge tabloidavisen.

Daily Mail har snakket med managere som forteller om spillere som bruker snus under kampene, og avisen skriver også at en profesjonell spiller fikk kreft i munnhulen etter stort snusforbruk.

Les også

Zlatan-hysteri i Los Angeles: – De kommer til å elske ham

– Antallet unge spillere som bruker det er skremmende. Man kan se reserver på benken som bruker det. Det er ekkelt og foruroligende, sier en manager til avisen.

Stjerne innrømmet snusbruk

Leicesters engelske landslagsspiss Jamie Vardy innrømmet i 2016 at han bruker snus. Daily Mail skriver at flere kjente fotballspillere følger snusleverandører på nettet, deriblant Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) og Jamaal Lascelles (Newcastle).

Les også

Snusbruken til Englands superspiss vekker oppsikt

NAVNGIS: Daily Mail skriver at flere kjente fotballspillere følger snusleverandører på nettet, deriblant Arsenal-stjernen Pierre-Emerick Aubameyang. Foto: TONY O'BRIEN / Reuters

Snus er ikke forbudt og står ikke på noen dopingliste, men Verdens antidopingbyrå (WADA) har tobakksmiddelet under radaren.

– Nikotin stimulerer kroppen og hjernen. Man føler seg mer konsentrert, og man kan trolig slå fast at det har en effekt på kraft og styrke, sier legen Toby Mundel som har undersøkt virkningene av å bruke nikotin mens man utøver idrett.

Han mener at det bør foretas ytterligere studier for å finne ut om snus gir en urettmessig fordel.

FA og PFA følger med

En manager i Championship (nivå to) forteller om utstrakt bruk.

– Det er en katastrofe. Det gir deg et løft, og man ser spillere som putter det inn under leppen før og underveis i kampene. Neste gang du ser en kamp skal du legge merke til hvor mange spillere som ser ut til å ha noe under overleppen, sier han.

Spillerforeningen PFA sier at de kjenner til snusbruken og at de vil vurdere å gå ut med advarsler mot de potensielle farene. Fotballforbundet FA sier at de følger med på WADAs holdning til snus.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Everton5410147713
2Aston Villa44001221012
3Liverpool53111313010
4Leicester City530212849
5Arsenal53028629
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Vasker du kjøkkenbenken før eller etter at du lager mat? Det har noe å si

 2. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 3. Frykter kutt i skole og helse

 4. Halvparten av koronapasientene i Norge er født i utlandet

 5. Velgere i vippestater har fått truende eposter

 6. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 1. Snus
 2. Jamie Vardy
 3. Storbritannia
 4. Premier League
 5. Championship