Stanser verdensstjernene, nå venter trolig nedrykk

Verken Arjen Robben eller Robin van Persie greide å sette ballen forbi Sandnes Ulf-keeperen.

Hannes Thor Halldórsson har holdt nullen for Island i tre strake kamper i EM-kvaliken. I Sandnes er det nedrykkskamp. Bildet er fra 2012, da Island slo Norge 2-0 i VM-kvalifiseringen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Island er i ellevill jubelrus etter mandagens 2-0-seier hjemme mot Nederland i EM-kvalifiseringen.

Dermed topper Island gruppe A i EM-kvaliken med tre strake seirer og 8-0 i målforskjell.

Mannen som vokter buret for dette vinnerlaget er Sandnes Ulf-keeper Hannes Thor Halldórsson, som tirsdag ettermiddag var tilbake i Sandnes etter et vanvittig døgn.

– En utrolig seier og et fantastisk resultat, sier Halldórsson til Bergens Tidende.

Norge-seieren like stort

Nederland er nummer tre på FIFA-rankingen og stilte med superstjerner som Robin van Persie, Arjen Robben og Wesley Sneijder. Men ingen av hollenderne maktet altså å score på mannen som til daglig vokter målet for bunnlaget i norsk Tippeliga.

– Jeg følte ikke at de undervurderte oss, men de trodde jo helt sikkert at de skulle slå oss, sier Halldórsson.

– Tror du Island kommer til EM?

– Ja, det må jeg tro etter denne starten. Jeg satser alt på å spille i Frankrike om to år, sier Halldórsson.

Man skulle kanskje tro at 2-0 mot Nederland var karrierehøydepunkt for Sandnes-keeperen. Men det er faktisk en kamp han setter like høyt:

– Det var 2-0-seieren mot Norge i 2012. Den kampen hadde mye å si for min karriere, sier Halldórsson.

Kontrakt ett år til

30-åringen hadde et kort låneopphold i Brann i 2012 før han skrev kontrakt med Sandnes Ulf i desember 2013. Mens Halldórsson holder buret rent mot verdensstjernene, styrer Sandnes Ulf mot nedrykk denne sesongen. Søndag venter Sogndal i en kamp Sandnes er nødt til å vinne skal de ha et ørlite håp.

– Vi har slitt i Sandnes denne sesongen, men jeg kan bare gjøre mitt beste uansett om jeg spiller mot Nederland eller Sogndal. Vi har fortsatt et lite håp om å unngå nedrykk, sier keeperen.

Han har kontrakt med klubben ett år til. Halldórsson er lite lysten på å snakke om klubbfremtiden dersom det blir nedrykk.

– Det vil jeg helst ikke kommentere. Vi har ikke rykket ned enda, og mitt eneste fokus er å avslutte sesongen med Sandnes på en god måte, sier han.

– Jeg har uansett en veldig god følelse nå som jeg vil ta med meg inn i de siste kampene, fortsetter Halldórsson.

Viking og Brann

Også to andre spillere fra Tippeligaen var i aksjon mot Nederland: Viking-spilleren Jon Dadi Bödvarsson startet og spilte 89 minutter, mens Brann-backen Birkir Sævarsson kom inn i pausen. Sævarsson har slitt med lite spilletid i Brann denne sesongen, men er altså god nok for høytflyvende Island.

To tidligere Lyn-spillere startet kampen, nemlig Theodor Bjarnason og Emil Hallfredsson. Startet gjorde også tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason. Vålerengas Vidar Örn Kjartansson satt på benken.

En av de store heltene på Island om dagen er lagets svenske landslagssjef Lars Lagerbäck. I tur og orden er Tyrkia (3-0), Latvia (3-0) og nå sist Nederland (2-0) slått av Norges overmenn fra VM-kvalifiseringen. Nå mener Lagerbäck, som ledet hjemlandet Sverige fra 2000 til 2009, at hans lag er bedre enn de andre nordiske landene.

– Det er vanskelig å si. Men ser du på innledningen av EM-kvalifiseringen har vi hatt to tøffe hjemmekamper mot Tyrkia og Nederland, i tillegg til en vanskelig bortekamp i Latvia. Vi har vunnet samtlige. Sammenligner du våre resultater med de andre lagenes kan du si at vi er best i Norden, sier 66-åringen til svenske Viasat.

– Når det gjelder det spillmessige er det mer subjektivt. Jeg synes vi spiller virkelig bra fotball. Vi har et veldig bra forsvarsspill samtidig som vi har veldig mange fine elementer i angrepsspillet vårt. Det fungerer veldig godt for oss nå, legger han til.

Publisert: