Bjørndalen mener kun én har betydd like mye for norsk langrenn som Northug

Petter Northug legger opp. Nå hylles han av norske idrettshelter.

Ole Einar Bjørndalen møtte Northug flere ganger i langrennssporet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Petter Northug gir seg som langrennsløper på toppnivå. Det fortalte han på en pressekonferanse onsdag.

Dermed er en av tidenes mest begivenhetsrike norske idrettskarrierer over.

Hylles av Bjørndalen

Nå kommer hyllesten fra flere norske idrettshelter. Blant andre skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen.

– Det er nok rykket på stafetten i Sapporo (2007, jou.anm.) jeg husker best, men det han gjorde under VM i Oslo er legendarisk, sier Bjørndalen.

Den tidligere skiskytteren var også i den norske langrennstroppen som ble sendt til mesterskapet i Japan. Han mener bare én mann har betydd like mye for norsk langrenn som Northug.

– Den eneste som har betydd i nærheten like mye som han for norsk langrenn er Bjørn Dæhlie. Ellers har ingen vært i nærheten det Northug har gjort for å skape interesse for langrennssporten.

Bjørndalen har selv gått renn mot Northug flere ganger.

– Han har to personligheter. I sporet er han et villdyr, som gjør det som skal til for å vinne. Utenfor er han en rolig og artig fyr med godt humør – han har alltid en spøk på lur.

Northug sikret stafettgull for Norge under VM i Sapporo i 2007, sammen med Odd-Bjørn Hjelmeset, Lars Berger og Eldar Rønning.

– En rockestjerne

Den tidligere alpinisten Kjetil André Aamodt mener Northug har vært en fargeklatt, som har «gått ut av boksen».

Kjetil André Aamodt mener Petter Northug er en av de største idrettsheltene Norge har hatt.

– Det har aldri vært en rockestjerne som han i langrenn tidligere. Han er morsom, ekstraordinær og annerledes. Det har vært utrolig gøy å ha en sånn fyr i skisporten. Selvfølgelig har det vært på godt og vondt til tider, men dette er underholdningsbransjen – og der er han i særklasse.

Aamodt, som selv har fire OL-gull mener Northugs største styrke har vært hodet og innstillingen hans.

– Han er helt klart en av de største vi har hatt, både som profil og sportslig. Han har jo 13 VM-gull, de fleste av dem er individuelle. Sportslig har han vært vanvittig, på en spektakulær måte. Det er imidlertid vanskelig å rangere.

– Det blir rart at han er borte

Tidligere treningskamerat Frode Estil er nesten stum av beundring for det Petter Northug har bidratt med til skisporten.

Han sier til NRK at det var et sterkt øyeblikk å se pressekonferansen der Northug kom med sin beslutning.

– Det blir rart at han er borte. Han har betydd så mye for skisporten. Det blir litt stille når han trekker seg tilbake, sier Estil til NRK.

Estil sier at Northug rocket opp skisporten voldsomt da han entret langrennssporten for fullt i 2006.

– Min generasjon var mer av den trauste typen. Northug fikk opp interessen for langrenn ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Det er trist, men sånn han har slitt med helsa og sykdom i den siste tiden, så er det greit at det er slutt nå.

Estil forteller til Aftenposten at langrennssporten blir litt fattigere uten Northug.

– Han tok det til et helt annet nivå med tanke på å skape interesse rundt seg selv og sporten. Det er ikke mange som ville fått så mye oppmerksomhet ved en karriereavslutning som han gjorde i dag. Vi har mange profiler, men det blir fattigere.

(100 % Sport/NTB)

Publisert: