Hallén tipset Platini

<p>Stabæk og Vålerenga frykter forhåndsdømming, og mener saken ble enda vanskeligere da UEFA-president Michel Platini kalte den for «svindel».</p>

FotballNorgeNorgesmesterskapet / NM 2011 Finale05.11.2011Røa v StabækFoto: Morten Olsen, DigitalsportNFF-president Yngve Hallén - UEFA-president Michel Platini
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
 • HER ER FAKTA OM OVERGANGSSAKEN.
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

«Jeg tror det er svindel», sa UEFA-president Michel Platini da han var i Norge for en drøy måned siden.

Selv den franske presidenten i det europeiske fotballforbundet mente at overgangssummen på én million kroner for Veigar Páll Gunnarsson var for lav, og at opsjonsavtalen på Herman Stengel verdt fire millioner fikk det til å virke som bedrag.

Tilsynelatende har Platini samme mening som de fleste som har uttalt seg om saken.

I Stabæk og Vålerenga var man likevel forbauset da franskmannen kom med sitt utspill 6. november:

Hvem tipset?

Hva slags kjennskap hadde Platini til saken før han kom til Norge? Var dette egentlig hans ord, eller ble de lagt i munnen på ham?

Aftenposten vet at både Vålerenga og Stabæk gjentatte ganger har krevd svar fra Fotballforbundet, siden ingen av Påtalenemndas dokumentene er oversatt til fransk eller engelsk:

Hvem i NFF orienterte Platini, og hva ble sagt?

Orienterte Platini

Stabæk har ment at Platini ble tipset og orientert om saken av sentrale folk i NFF-systemet. Denne uken viste Stabæks antagelser seg å være riktige.

I en redegjørelse fra fotballpresident Yngve Hallén til Påtalenemnda innrømmer NFF-fotballpresidenten at det var han som tipset Platini om overgangssaken.

I skrivet, som Aftenposten har fått tilgang til, innrømmer Hallén at han fortalte Platini om saken i en taxitur fra Gardermoen den 5. november.

I sin redegjørelse sier den norske fotballpresidenten at Platini «kjente litt til overgangssaken» før Hallén orienterte ham om Påtalenemndas innstilling. Men Hallen understreker samtidig at han bare har gjengitt deler av pressemeldingen og «ingenting utover det».

Les også:

«Svært bekymret»

Om Halléns forsikringer vil berolige Vålerenga og Stabæk, er tvilsomt. Platinis uttalelser har opprørt mange i de to leirene. Der frykter man at det er gått prestisje i saken, samtidig som man føler seg forhåndsdømt. Platinis uttalelser forsterket det synet.

Stabæk skriver i sitt tilsvar til doms- og sanksjonsutvalget, som Aftenposten har fått tilgang til, at:

«Vi har notert at Michel Platini uttalte at dette var tale om «fraud» da han var i Norge ... Da vi legger til grunn at Platini ikke leser norske aviser må noen ha gitt ham premisser for denne uttalelsen, og det er ikke usannsynlig at det kan ha kommet fra vertskapet. Det er på bakgrunn av det som er nevnt over, og den aktivitet Påtalenemnda har utvist, grunn til å frykte at det på mange nivåer i og utenfor NFF har gått så mye prestisje i de standpunkter, uttalelser og skritt som allerede er tatt, at de anmeldte er svært bekymret for om det er mulig å få en rettferdig behandling av sin sak i NFFs domsutvalg»

Det poenget ser også leder for doms- og sanksjonsutvalget, Sven Olav Larsen. Torsdag åpnet han for at saken først måtte bero til politiet hadde ferdigbehandlet saken, slik at man fikk belyst den best mulig. I praksis kan det bety at man kommer langt ut på nyåret før man får en beslutning fra fotballforbundet.

Fotballpresident Yngve Hallén besvarte ikke Aftenpostens henvendelser.

Les også

 1. Flere avhør i Gunnarson-saken til uken

 2. RBK kan få moralrefs av egen kontrollkomité

 3. - Inge André Olsen er oppbrakt over mediene

 4. Kommentar: Det kunne vært en fin dag

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Rosenborg27127853391443
5Kristiansund27134103539-443
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Se video fra området

 2. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 3. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

 4. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 6. Nå kan alt skje i Stavanger!