Hergeirsson i strupen på forbundet: - Det handler vel om penger

Thorir Hergeirsson benyttet torsdagens pressekonferanse til å komme med et hardt angrep på Det europeiske håndballforbundet (EHF).

Thorir Hergeirsson er ikke fornøyd med det knalltøffe kampprogrammet i EM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

GÖTEBORG: Pressekonferansen med Hergeirsson og den franske landslagssjefen Olivier Krumbholz skulle handle om Frankrike og Norge, men islendingen sporet den fort inn på EHF. Han anklaget EHF for ikke å ta hensyn til at belastningen på spillerne blir for stor.

– De legger på og legger på. Champions League har økt i omfang, og EM kommer bare fire måneder etter OL. Det blir for mye. Derfor er det flere og flere spillere som dropper mesterskap fordi de må hvile. EHF spør aldri spillerne eller trenerne. Hvem spør de når de legger større og større belastning på spillerne? Men dette handler vel om marked og penger? sa Hergeirsson, foran blant andre EHFs pressesjef J.J. Rowlands.

– Jeg synes håndballspillere bør holde på til de er 35–36 år – og keeperne til de er 40. Hvem orker det med det programmet vi har i dag? Dette er et tema vi må ta opp senere, sier Norges sjef – og mener etter EM en gang.

Les også

En misfornøyd Thorir ga håndballjentene en utfordring i pausen

Får støtte av Krumbholz

– Det bør ikke være noe EM samme år som det er OL. Fem mesterskap på fire år er for mye, sier Olivier Krumbholz til Aftenposten.

Etter at Hergeirsson hadde kommet med sitt utspill i plenum, fikk han støtte av den franske treneren da han ble bedt om å peke ut mesterskapets MVP (most valuable player).

– Vi har sett på en spiller som Isabelle Gulldén i Sverige at hun er trøtt. Dette er problemet i håndballen. Det kommer kamp etter kamp hele tiden. Til slutt orker de ikke mer. Sveriges beste har vært uten energi. Det må vi tenke på, sier Krumbholz, som er glad han fikk ja fra alle sine da han spurte om EM eller OL.

Les også

Kampen var uviktig, men Nora Mørk ville ikke bli spart: - Jeg er ikke sliten

Vil vente med forslagene

Hergeirsson avslo å svare på om han mener at EM bør droppes i OL-år. Han vil ta opp hele problematikken etter EM. Men den har vært tatt opp mange ganger før.

– Vi begynte å snakke om dette i 2000. Etter 2011 ble vi lovet at det skulle bli en forbedring, men intet har skjedd.

– Færre lag med i EM?

– Nå kjenner spillerne betingelsene, så det er ikke noe å fokusere på nå. Vi tar det opp senere, sier Hergeirsson.

Les også

Da Thorir innså hva Norges stortalent ble utsatt for, ble han frustrert

Malm Frafjord måtte ta pause

Marit Malm Frafjord er en av dem som har fått merke hva et knallhardt kampprogram kan føre til. Hun ble både skadet og slet med motivasjonen.

– Jeg var skadet i to mesterskap. Det tredje kunne jeg vært med på, men jeg ville prestere på klubb før jeg kunne komme inn og bidra på landslaget. Man vil være i god form på landslaget, og jeg følte at jeg fikk en skadefri sesong i Larvik i fjor.

I vår kom lysten tilbake, og hun har igjen fått en sentral rolle.

Les også

Hylles av eksperten: - En lykke at hun valgte å returnere til landslaget

Slik svarer forbundet

Pressesjef JJ Rowland i EHF er godt kjent med problemstillingen som Hergeirsson og Krumbholz tok opp på pressekonferansen. Han mener håndballens retning framover må baseres på fakta – ikke synsing.

– De siste årene har håndballen profesjonalisert seg, ikke bare på spillernivå, men også innen marked- og arrangement som gjennom Champions League. Dette påvirker spillet. Det er vi klar over. Vi trenger fakta for å forstå problemene, og vi må se på alle aspektene ved spillet for å forstå hvilken retning sporten skal ta i framtida, sier Rowland til adressa.no.

Disse faktaene håper pressesjefen blir lagt fram på en medisinsk konferanse neste år.

– Nå utvikler vi nettverk med blant annet medisinske eksperter. På konferansen skal vi se på spillesystemer, kampbelastning og treningsmetoder. Alle som holder på med håndball ønsker å se den beste utførelsen. Vi må finne ut hva som gir det beste produktet, sier han.

Les også

Norges nye IOC-kandidat: - Man blir veldig skremt. Det er alvorlig.

Også spillere og trenere skal bli hørt i arbeidet.

– Ja. Vi må få en forståelse for hva utfordringene er. Det handler også om hvordan trenerne skal trene unge spillere. Hvordan den fysiske treningen skal være og hvor mange hviledager spillere trenger, sier Rowland.

Å si nei til European Games og å innføre en ekstra hviledag i EM er to grep EHF har tatt for å minske totalbelastningen.

– Før spilte man semifinaler lørdag og finale søndag. Nå er det én dag i mellom for å gi spillerne ekstra hviletid før den største kampen i mesterskapet, sier Rowland.

  • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling:
Publisert: