Dette er forklaringen på hvorfor Rakett­natt krasjer med TIL-Glimt

I helgen blir det fullstendig kultur- og sportskrasj i Tromsø by. Både Rakettnatt og «Slaget om Nord-Norge» arrangeres samtidig.

Publisert: Publisert:

KAMP OG FESTIVAL: Øverst er Runar Espejord og Martin Bjørnbak og et bilde fra Rakettnatt i 2016. Under: Svein-Morten Johansen i TIL, Lars Hojem Kvam i Discovery og Hallvar Agersborg i Rakettnatt. Foto: NTB scanpix, iTromsø og Discovery

 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For når TIL-Bodø/Glimt starter kl. 18.00 på Alfheim lørdag kveld, er Rakettnatt godt i gang i sentrum. Rakettnatt er en av byens aller største kulturhappeninger og trekker totalt over 10.000 tilskuere fredag og lørdag.

– Det første jeg tenker på, som TIL-supporter, er at det er utrolig kjipt å gå glipp av «Slaget om Nord-Norge». Jeg skulle gjerne vært på Alfheim, slengt dritt til Bodø-spillerne og sett TIL knuse Glimt, sier kommunikasjonssjef i Rakettnatt, Hallvar Agersborg.

Også i TIL skulle man ønske at publikum kunne fått i både pose og sekk.

– Hadde man vært litt smartere, så kanskje vi hadde klart og fått den kampen tidligere på dagen. Kanskje kunne vi hatt et samarbeid – og fått enda flere på kamp og enda flere på Rakettnatt, sier Morten Gamst Pedersen.

Les også

Slike scener får du ikke se under «Slaget om Nord-Norge»

Utsolgt på Rakettnatt

Det er solgt 6.000 billetter på Rakettnatt lørdag.

– Det er utsolgt, så for oss har det ikke hatt den helt store innvirkningen. Jeg håper det ikke har hatt det for TIL heller, sier Hallvar Agersborg.

I TIL blir det ikke fullt hus på Alfheim, men man håper å bikke 5.000 tilskuere.

Spørsmålet er om drømmen blir realisme.

– Jeg vet om en del som skal på Rakettnatt, som kanskje ikke kommer på kampen. Det er selvfølgelig litt dumt med en kollisjon, men samtidig tror jeg det blir bra med folk på vår kamp, sier TIL-stopper Jostein Gundersen.

Sportssjef Svein-Morten Johansen mener det hadde vært «optimalt sett bedre om TIL-Glimt gikk tidligere lørdag».

– Samtidig er det nok folk i Tromsø til begge arrangementene Jeg tror på godt besøk begge steder – og at noen drar på Rakettnatt etter å ha vært på kamp, sier Johansen.

Les også

Her er TUIL-duoens superstatistikk

«Derbylørdag»

Kampen TIL-Glimt skulle egentlig gå søndag, men er flyttet frem en dag på grunn av Discoverys satsing «derbylørdag».

– Rettighetshavere betaler milliarder av kroner til norsk fotball, så vi respekterer den retten de har til å plassere kampene slik de ønsker, sier Svein-Morten Johansen.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Discovery, Lars Hojem Kvam, sier Eurosport har en ønskeliste på hvilke kamper de ønsker å sende, men at spilleplanen blir først til etter grundige runder hvor klubbene, Fotball Media og Norges Fotballforbund også er med i utformingen.

– I 2018-sesongen avholder vi åtte derbylørdager. Disse er viktige begivenheter for oss. At «Slaget om Nord-Norge» er representert blant disse storkampene er en selvfølge, og vi ser nå hvorfor: Klubbene og supporterne spiller hverandre opp på akkurat den riktige måten, med frekkhet, lidenskap og engasjement. Vi har klokkertro på at det blir en herlig og intens derbylørdag på Alfheim, sier Kvam.

Rakettnett arrangeres alltid siste helgen i august. Spørsmålet er om TIL kommer til å legge inn et ønske om å unngå en storkamp samme helg som festivalen neste år.

– Det kan man sikkert gjøre, men det er også slik at om kampen hadde gått klokken 18 søndag, så hadde vi hatt en fordel, fordi det var masse folk i byen, sier Johansen.

Les også

Skarp forsterker med to nysigneringer

– Har aldri vært nevnt

I Discovery hevdes det at man aldri har fått beskjed om at Rakettnatt var en faktor å ta hensyn til.

– At kampen sammenfaller med Rakettnatt er ikke noe vi får gjort noe med nå, men til spørsmålet om vi kunne tatt hensyn til dette er svaret ja: Det er noe som kunne vært bakt inn i planleggingen, men da burde det vært på bordet idet vi satte opp terminlisten for 2018-sesongen, sier Kvam.

– Den ble spikret i desember 2017. Flere andre steder i landet har klubber meldt inn at det har vært viktig å unngå ulike helger, eller for den del utnytte spesielle datoer, fordi det er annet som skjer i hjembyen. Men Rakettnatt har aldri vært nevnt som en slik faktor, fortsetter han.

Svein-Morten Johansen sier det er mange hensyn å ta når klubben kommer med innspill til terminlisten.

– For eksempel ønsker vi ikke Rosenborg hjemme midtsommers. Det er vanskelig å gardere seg mot alt, for august er egentlig en bra måned for kampen mot Glimt. Da er folk tilbake fra ferie, sier TILs sportssjef.

For tre år siden var det også en storkamp på Alfheim samme helg som Rakettnatt.

– TIL-Rosenborg ble spilt på søndag, så det var en «vinn-vinn-situasjon» for hele byen. Folk hadde vært på festival fredag og lørdag og kunne ta med seg den gode stemningen på Alfheim søndag, sier Hallvar Agersborg i Rakettnatt.

PS! Skal du først på Alfheim og så på Rakettnatt, så vil du gå glipp av artister som Kjartan Lauritzen, 2 Chainz, Anna of the North og Maxida Marak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

 2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

 3. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

 4. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

 5. Spania har Europas verste oppblussing av korona

 6. – Landet stenges dersom smitten øker mye

 1. Morten Gamst Pedersen
 2. Bodø/Glimt
 3. Eurosport
 4. Tromsø IL