Den tidligere Bryne-spilleren var med på å ryste Ungarn. Nå gir han råd til Norge.

Rógvi Baldvinsson var med å gi Ungarn solid kamp for Færøyene i EM-kvalifiseringen. Dette mener han om Norges playoffmotstander.

KJENNER UNGARN: Her feirer Rógvi Baldvinsson (til høyre) scoring for Færøyene i Budapest i oktober. Lagkameratene på bildet er Roaldur Jakobsen og tidligere Viking-spiller Jóan Símun Edmundsson.
  • Torgrim Gotland Bakke
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Norske fotballeksperter og supportere jublet da Norge trakk Ungarn som playoffmotstander søndag formiddag. To kamper mot det nokså anonyme laget er det som står mellom Norge og en EM-billett. Og den bør Norge ha gode sjanser til å ta, mener Rógvi Baldvinsson.

Fotballspilleren fra Færøyene, som nå spiller for FC Fredericia i dansk 1. divisjon, har tidligere spilt i Norge i mange år og har 24 landskamper for Færøyene. Han spilte hele kampen da Færøyene holdt på å sjokkere borte mot Ungarn. Gjestene fra den lille øygruppa ledet til det sto 63 minutter på klokka i Budapest. Da utlignet Ungarn. Og hjemmelaget scoret også vinnermålet snaut 20 minutter før full tid.

— Vi hadde brukbar kontroll på dem i hele kampen. Selv om de både utlignet og tok ledelsen, hadde vi gode sjanser etterpå, forteller Baldvinsson om kampen 8. oktober.

- Passer Norge bra

Forsvarsspilleren, som tidligere har spilt for Bryne og Ålgård, beskriver Ungarn som et klassisk 4-4-2-lag. Og mot Færøyene hadde de to offensive taktikker.

FORTID I NORSK FOTBALL: Rógvi Baldvinsson i Bryne-drakt.

— De doblet mye på kantene i etablert angrep, uten noe særlig resultater. I pausen byttet de innpå en stor sterk spiss (Dániel Böde, 195 cm, jour.anm.) og spilte mer direkte og satset mer på spill i bakrom. Begge deler tror jeg passer Norge bra, sier Baldvinsson.Innbytter Böde scoret for øvrig begge Ungarns mål mot Færøyene.

Baldvinsson tror også at Norge vil møte et defensivt Ungarn. Spesielt på Ullevaal.

— De er et tålmodig lag som liker å kontre. Mot oss slet de med å føre spillet, så de trives best når de ligger bakpå. Og det vil de nok gjøre mot Norge. De har nok mer respekt for dem enn de hadde for oss.

Les også

Diomande kan rekke Ungarn-kampene

Les også

Ungarn-kampen går for fulle tribuner

Les også

Aftenpodden Sport: - Den beste norske prestasjonen i play off er Frode Olsens takling av en tilskuer

Sliter med tempo

Men selv om Ungarn liker å ligge bakpå, er det ikke noe defensivt solid lag, ifølge den færøyske landslagsspilleren. Tvert imot beskriver han Ungarn som nokså svake defensivt. Og med en stor mangel som Norge kan utnytte.

HAR MØTT STORE STJERNER: Rógvi Baldvinsson i kamp mot Antonio Cassano og Italia i 2011.

— De har temposvake midtstoppere og ingen skikkelig ryddegutt på midtbanen. Så det er rom foran og bak stopperne som kan utnyttes. Det var det vi scoret på, forteller Baldvinsson.

Litt like Norge

Han beskriver et lag uten de store stjernene, men med et godt kollektiv som jobber sammen. Lagets mest kjente spiller er den tidligere Premier League-spilleren Zoltán Gera, men 36-åringen er ikke så god som i glansdagene.

SLO FÆRØYENE: Det endte med ungarsk seier i Budapest. Daniel Böde (helt til høyre) gratuleres av Balazs Dzsudzsak etter kampen.

— Han forsøkte å styre spillet mot oss, men han har sine beste dager bak seg. Så deres styrke er kollektivet, og ikke individuelle ferdigheter. Så de er litt like Norge. Det er gode spillere, men de store stjernene mangler, sier Baldvinsson.Men han gir Norge en liten fordel, selv om 25-åringen mener lagene er nokså jevngode. Og hvis han måtte sette penger på ett lag, ville det vært Per-Mathias Høgmos menn.

— Norge er i en god flyt for tiden og har flere gode resultater. Ja, de tapte mot Italia, men de er i god form. Så Norge bør være favoritter. Bare å komme seg til playoff i den gruppen de var i, er bra, mener han.

Publisert: