I dag ble hun historisk. Her er samtlige av Marit Bjørgens OL-medaljer

Ingen annen vinterolympier har tatt flere medaljer enn Marit Bjørgen. Her er hennes 15 OL-medaljer.

Marit Bjørgen med sitt første OL-gull etter sprinten i Vancouver i 2010.
 • Halvor Ekeland
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG/OSLO: Da Marit Bjørgen gikk inn til gull på tremilen, var det et øyeblikk som vil stå igjen som et av de virkelig store i OL-historien.

Det var allerede klart at ingen annen vinterolympier har flere medaljer enn Bjørgen. Nå har ingen flere gull heller. Med åtte OL-gull har hun like mange som Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie, men 15 OL-medaljer totalt er hun tidenes største vinterolympier.

Tårene trillet da hun passerte målstreken som tidenes største. Da hadde hun knust konkurrentene.

– Jeg fikk frysninger da jeg gikk inn på oppløpet. Det er mitt siste OL, så det er en fin måte å avslutte på, sa Bjørgen etter det historiske gulløpet.

Les også

Hjemme hos Marit Bjørgen før hennes siste OL: – Det har vært mye følelser og gråt

Første gull for 16 år siden

Vi spoler 16 år tilbake i tid. Så langt tilbake må vi faktisk for å finne starten på denne historien. Bjørgen er 21 år gammel. Datoen er 21. februar. Stedet er Salt Lake City i USA.

Marit Bjørgen hadde fått sin OL-debut 12 dager tidligere, da hun gikk inn til 50.-plass (!) på 15 kilometer fellesstart i fri teknikk.

Men 21. februar skulle bli starten på et eventyr. Bjørgen sendte Anita Moen ut på den siste etappen av kvinnenes 4x5 kilometer stafett. Mot Claudia Künzel klarte ikke Moen å vinne i avslutningen. Hun endte 1,3 sekunder bak Tyskland.

– Det var fantastisk å være med på laget. Jeg var den yngste på laget. De ville at jeg skulle være der for å lære under mitt første OL. Men så var jeg i god form, da var det mulig å gå stafetten. Det er et godt minne, sier Bjørgen i dag.

Like fullt: Marit Bjørgen hadde sikret seg sin aller første OL-medalje. Det var Bente Skaris siste OL. Var et tronskifte i emning?

FØRSTE MEDALJE: Sølv på stafetten i OL i Salt Lake City i 2002.
Les også

Her er de syv mennene bak OL-dronningens eventyrlige karrière

Fra prinsesse til dronning

Bjørgen får bare tre renn i OL i 2002. I tillegg til 15 kilometeren og stafetten, går Bjørgen inn til 14. plass på tremila i slutten av OL.

Fire år senere, OL blir arrangert i Torino.

Marit Bjørgen er for alvor etablert seg som en av verdens beste kvinnelige utøvere. Hun hadde allerede fire VM-gull, men den 16. februar 2006 skal hun få sin første individuelle OL-medalje.

FØRSTE INDIVIDUELLE MEDALJE: Sølvet på 10 kilometer klassisk i OL i Torino, 2006.

Denne gangen er det ikke i fri teknikk, 10 kilometer klassisk står på programmet. Bjørgen blir utklasset av estiske Kristina Smigun som tar gullet. Men hun kniper sølvmedaljen foran lagvenninnen og det som den gangen var veteranen på det norske laget: Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Tronskiftet var i ferd med å bli et faktum. Bente Skari hadde lagt opp. Hilde GP gikk sitt siste OL. Marit Bjørgen var ikke lenger prinsessen. Hun var blitt dronningen. Men hun manglet fortsatt OL-gull.

– Jeg syns det var tøft å være favoritt i starten. Det å være nummer to var plutselig ikke godt nok. Det var tungt å takle. Jeg måtte lære meg at det var jeg selv som skulle være fornøyd, sier Bjørgen.

Les også

Farvel til dronningen og velkommen til en prins

Det første gullet

Det skulle likevel ta fire nye år før det første gullet kom. Nok en gang er vi på den andre siden av Atlanteren. Det ble «bare» bronse på den innledende distansen, 10 kilometer fristil.

Bjørgen hadde slitt med et par dårlige sesonger i forkant av lekene i Vancouver. Skulle det likevel ikke lykkes?

Jo, det skulle det.

– Det var der da det begynte, sier Bjørgen lurt på pressekonferansen etter onsdagens 14. medalje.

Den 17. februar var det klassisk sprint. Bjørgen var den store, store favoritten. I prologen gikk hun aller best. Det samme gjorde hun i kvartfinalen og semifinalen. Og da tåen passerte mållinjen i Vancouver, var hendene allerede strukket i været. Bjørgen var overlegen der hun jublet, før han falt sammen i den canadiske snøen:

Slik passerte Marit Bjørgen streken da hun tok sitt første OL-gull.

Senere i samme OL ble det flere gull. To dager senere vant hun 15 kilometer med skibytte. Senere i OL tok hun også gull på stafetten, samt sølv på tremila.

Med tre gull, ett sølv og en bronse ble Bjørgen for første gang OL-dronning.

Her kan du lese hva Marit Bjørgen og de andre heltene tenker om sine mange medaljer:

Les også

Heltene om sine gullmedaljer: – Som å få ny kjæreste. Det er veldig artig til å begynne med

OL-dronning for andre gang

For fire år siden var OL i russiske Sotsji. Nok en gang var Bjørgen blant de heteste navnene og blant de største favorittene.

Nok en gang ble hun også OL-dronning.

Slik endte OL i Sotsji for Marit Bjørgens del.

Allerede på den første distansen, viste Bjørgen hva som ventet de andre konkurrentene. Datoen er 8. februar, distansen er 15 kilometer med skibytte. Charlotte Kalla rykket noen kilometer før mål, kun Marit Bjørgen klarte å følge. Duellene mellom Bjørgen og Kalla har etter hvert blitt mye omtalt. I første forsøk i Sotsji var det Bjørgen som gikk seirende ut.

Så, noen få dager senere, var det klart for sprint. Bjørgen var storfavoritt. Men i semifinalen ble det brutalt stopp da Bjørgen falt. Også på stafetten ble det stang ut for Bjørgen. Den gangen var det ikke fall, men smørebom, som sørget for at Norge endte utenfor pallen. De to «sikreste» OL-gullene i Sotsji fikk altså ikke Bjørgen.

Likevel ble hun OL-dronning. Gull på lagsprint. Gull på tremila. Sotsji-lekene endte med tre Bjørgen-gull.

Les mer om Bjørgens historie her:

Les også

Historiene om Bjørgens seks OL-gull, samboeren som ikke tok telefonen og Team Stutt & Butt

Passerer hun Bjørndalen?

I dag tok Bjørgen altså sin 15. medalje i OL med gull på tremilen.

Fra før i Pyeongchang-lekene har hun fått gull på stafetten, sølv på 15 kilometer med skibytte, bronse på 10-kilometeren og bronse på lagsprinten.

Før tremilen snakket 37-åringen om gullet hun manglet.

– Jeg føler fortsatt jeg mangler et gull. Jeg kom hit for å ta en individuell medalje. Det har jeg fortsatt ikke gjort i dette OL, sa Bjørgen.

Den store OL-dronningen.

Publisert:
 1. OL
 2. Marit Bjørgen
 3. Gull

Mest lest akkurat nå

 1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

 2. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

 3. Folkefesten er i gang

 4. Røykutvikling fra seilbåt i båthavn

 5. Webkamera: Nå koker det i Vågen

 6. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader