«Grei-saken»: KIL/Hemne med brev til NFF: - Krever detaljert svar for bruk av ulovlig spiller

– Har levert en formell anmeldelse til NFFs sanskjsonsutvalg for Grei sin ulovlige bruk av spiller.

KIL/HEMNE FORFØLGER SAKEN: Grei brukte en spiller ureglementært, uten at det fikk konsekvenser. Nå tar klubben som rykket ned bladet fra munnen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

For to måneder siden var KIL/Hemnes 1.-divisjonsdamer med på et fellesbrev til NFF, signert av ni klubber i 1.-divisjon. Dette omhandlet divisjonskollega Grei, og ureglementær bruk av en spiller.

2. desember forteller klubben at de tar saken videre: KIL/Hemne har nå sendt en formell anmeldelse til NFFs doms- og sanksjonsutvalg. Dette skriver de i et åpent brev, som ligger på klubbens hjemmesider.

I det åpne brevet, signert KIL/Hemne fotball, står det:

«Vi krever et skikkelig og detaljert svar fra norsk fotballs øverste myndighet NFF på hva som har skjedd i forbindelse med denne overgangen og under behandlingen av protesten til Åsane. Vi ønsker også svar på om det er regler nedfelt i NFF's lover som er mindre viktige å følge enn andre regler. Vi ønsker også vite om NFF synes det er i orden at en klubb blir skadelidende grunnet en annen klubbs manglende kunnskap om NFF’s regelverk.»

Les også

Stabæk-leder støtter KIL/Hemne: – Forstår ikke hvorfor NFF behandler saker så ulikt

Les også

Slutt å snakke om fair play, NFF!

Dette er saken

Denne helga arrangeres cupfinaleseminar på Ullevaal i forbindelse med Lillestrøm-Sarpsborg søndag. Der er veldig mange i den norske fotballfamilien representert, og der er «Grei-saken» en av dem som kan bli diskutert.

Saken handler om om at 1.-divisjonsklubben Grei brukte en spiller i syv kamper i høst, som allerede hadde spilt for to klubber i kalenderåret 2017. Det står nedfelt i regelverket at det kun er tillatt å spille for to klubber.

Divisjonskollega Åsane sendte derfor protest til NFF, og henviste til andre saker med bruk av ureglementære spillere. Det har i andre saker ført til poengtrekk, både Mosjøen og Lyn ble trukket i tilsvarende saker i 2017.

Sakens kjerne er at Grei tok fire poeng i kampene hvor denne spilleren var på banen. Hadde klubben blitt trukket disse fire poengene, ville KIL/Hemne berget plassen i 1. -divisjon. Nettopp på bekostning av Grei.

Da NFF avviste Åsanes protest, som gjorde at Grei beholdt poengene, var avvisningen begrunnet med «særlige grunner».

Dette fikk en rekke av klubbene i 1.-divisjon til å forfatte et nytt brev. Ni klubber, også flere av som ikke var direkte berørt selv, gikk sammen om et nytt brev, hvor de etterspurte svar fra NFF.

Les også

Grei tar ikke på seg skylda for Kil/Hemnes omstridte nedrykk

Les også

Massiv støtte til KIL/Hemne i «Grei-saken»: – Et skrekkens eksempel på det motsatte av fair play

Fart: - Motsatte av Fair Play

Siden har Adresseavisen snakket med daglig leder i divisjonskollega Fart, Frode Dalseng. Han etterlyste fremdeles andre svar enn «særlige grunner», og mente saken er «et skrekkens eksempel på det motsatte av fair play». Han uttalte også at han ville ta saken videre.

Sportslig leder i Stabæk Kvinner, Richard Jansen, har også vært tydelig på at NFF her ikke har levd etter regelverket, og sier han «ikke forstår hvordan saker kan behandles så ulikt».

Også kommentator-profil Roar Stokke, som var gjestetrener for KIL/Hemne i høst, har undret seg:

– Jeg er opptatt av at fotballfamilien er der for hverandre, og at NFF skal være der for klubbene og alltid forvalte eget regelverk korrekt. Grei har helt tydelig gjort en feil, som skulle medføre poengstrekk. Jeg er nysgjerrig på hvorfor det ikke har skjedd. Slik jeg ser det, eksisterer det ikke noe god forklaring på hvorfor. Dette går utover KIL/Hemne, og da blir dette et spørsmål om rettferdighet, sier Stokke.

Da saken rullet og gikk svarte også NFF, gjennom et innlegg i Adresseavisen:

- Administrasjonen kan ikke gå inn i detaljene og de vurderinger som Doms- og sanksjonsutvalget i NFF her har gjort. Men vi har stor forståelse for den fortvilte situasjon som KIL/Hemne har havnet i, skrev direktør i konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

Les også

NFF må bestemme seg om serien skal avgjøres på banen eller ved skrivebordet

– Hvilken situasjon, NFF?

Nå har altså KIL/Hemne sendt et formelt brev til NFF, hvor man krever tydeligere svar på hvorfor denne saken har blitt som den har blitt:

«KIL/Hemne som klubb har bevisst trådd varsomt frem så langt, men takker for all støtten som vi har fått, og vi synes det nå er på tide å komme med våre betraktninger i saken. Det er også viktig for oss å understreke at alle spillere er uskyldige i det som har skjedd, og at det er ekstra tragisk at spillere som bruker så mye tid på sin store lidenskap, ved siden av fulltids jobb eller studier, skal bli ofre i en slik sak. Dette gjelder selvfølgelig spillerne i både Grei og KIL/Hemne.

Det er i først rekke to forhold som gjør saken så prinsipielt spesiell. For det første mener vi at NFF's reglement og lover bør stå så sterkt at ingen skal kunne bryte disse og etterpå komme og si at "vi dessverre ikke var klar over denne regelen", dette uansett om krets eller forbund har gitt "klarsignal" til å bryte regelen. For det andre er det prinsipielt interessant at lovbryter (I dette tilfelle Grei) går fri såfremt at den "uskyldige" part ikke har varslet protest innen 24 timer. Hele ansvaret ved et lovbrudd er altså overlatt til den part eller de partene som utsettes for lovbruddet. Vi registrerer også at i Trøndelag Fotballkrets praktiseres det poengtrekk ved bruk av ikkeberettiget spiller, uavhengig av om protest er levert eller ikke», skriver klubben.

Og legger til:

«Foreløpig har ikke K/H hørt noe fra NFF i denne saken, men har registrert at direktør for konkurranseavdelingen Nils Fisketjønn i et innlegg i Adresseavisen har stor forståelse for den fortvilte situasjon som KIL/Hemne har havnet i. Vi må nesten da spørre, hvilken situasjon Fisketjønn?

I løpet av 22 kamper denne sesongen har vi fått dommeravgjørelser både med og mot, kanskje også i avgjørende situasjoner. Dette er avgjørelser som må tas i løpet av noen få sekunder (kanskje tideler), og dommere (og AD) har ingen mulighet til å se situasjonen på nytt og må derfor ta en beslutning i tråd med det de mente de så. I «Grei-saken» har NFF hatt mange muligheter til å benytte «videodømming», de har hatt muligheten til å se det samme som alle de på «tribunen» har sett, men tviholder altså på at det de så ved første øyekast (som de selv sier var feil) er riktig.»

Du kan lese hele brevet her!

Publisert: