John Carew fronter e-post som truer kundene med gebyr: - Dette er ulovlig

Lotteritilsynet mener at spillselskapet lokker tilbake avhengige gamblere.

AMBASSADØR: Den tidligere fotballstjernen John Carew er frontfigur og ambassadør for spillselskapet ComeOn i Norge. Til høyre Monica Alisøy Kjelsnes i Lotteritilsynet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Har du konto hos utenlandskregistrerte spillselskaper som ComeOn, vil de etter en viss tid med inaktivitet ta kontakt med deg for å få deg tilbake som spiller.

Og går det litt for lang tid, trues du med gebyr dersom du ikke bruker kontoen. Dette er standardbrevet som ComeOn sender ut:

«Siden det er en stund siden sist, vil vi informere om at ifølge regler pålagt oss av MGA vil din ComeOn-kontosaldo 30 dager fra i dag være gjenstand for en månedlig avgift, grunnet inaktivitet. Men fortvil ikke! Alt du trenger å gjøre for å unngå avgiften er å logge inn hos oss. Vi vil gjerne ha deg med på all moroa som venter!»

Les også

Antall spilleavhengige øker: - Det lokkes med alkohol og reiser til utlandet

– Uheldig og utspekulert

Lotteritilsynet er svært skeptiske til praksisen.

– Lotteritilsynet registrerer at ComeOn sender e-poster med reklame for pengespill som ikke har tillatelse i Norge til nordmenn. Dette er ulovlig. E-posten inneholder også informasjon om at inaktive spillere må betale en månedsavgift om de ikke spiller, og de blir oppfordret til å spille for å unngå avgiften, sier seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes.

Den månedlige avgiften som vil bli trukket fra en inaktiv ComeOn-konto er opptil 50 kroner, opplyser selskapet.

Les også

Norsk Tipping innrømmer: Noen stortapere spiller bort hundrevis av millioner

– Selv om denne avgiften er innenfor krav fastsatt av spillemyndigheten på Malta, synes vi dette er en svært uheldig og utspekulert måte å få nordmenn til å spille mer hos ComeOn. Noen av de inaktive spillerne kan være spilleavhengige som har tatt et bevisst valg om ikke å spille mer, og e-posten kan bidra til at de begynner å spille igjen, sier Kjelsnes og legger til:

– I Norge er det kun Norsk Tipping som kan tilby pengespill på internett, og de har ikke lov til ilegge inaktive spillere avgift.

– Skal motarbeide kriminalitet

Tidligere fotballspiller John Carew har vært ambassadør og reklame-frontfigur for selskapet siden 2013. Han føyer seg inn i rekken av norske kjendiser som fronter utenlandske spillselskaper. Et bilde av Carew er også vedlagt den omtalte e-posten.

Vi har prøvd å komme i kontakt med Carew for en kommentar, uten å lykkes. Fra sentralt hold i ComeOn rister man på hodet av kritikken.

– Vi tilbakeviser at denne e-posten eller andre e-poster sendt fra ComeOn er ulovlige, det er tvert imot ulovlig for oss å ikke sende disse. E-postene og avgiften er innført som et anti-hvitevaskingstiltak for å forhindre at spillkontoer blir brukt for å oppbevare penger over lengre tid, ettersom en spillkonto ikke skal sidestilles med en bankkonto. Det er overhodet ikke en utspekulert måte å drive markedsføring på, men snarere et middel for maltesiske myndigheter til å motarbeide organisert kriminalitet, sier Stian Røsvik Bjørstad, talsmann og norgessjef for ComeOn.

Stian Røsvik Bjørstad er talsmann for ComeOn.

– Vi finner det på den kuriøse siden litt spesielt at Lotteritilsynet ikke ønsker bekjemping av hvitvasking velkommen, nok en gang, sier Bjørstad.

De utenlandske spillselskapene har i flere år jobbet for å få lisens i Norge, men norske myndigheter har holdt fast ved monopolet til Norsk Tipping. En uke før jul bestemte regjeringen at dagens monopolsituasjon fortsetter.

Les også

Norsk Tipping beholder monopolet

Det forhindrer imidlertid ikke de utenlandske selskapene fra å kapre kunder i Norge. De utenlandske selskapene markedsfører seg kraftig på TV-kanaler som sendes fra utlandet (blant annet TV3), og det er ikke ulovlig for nordmenn å benytte seg av de utenlandske selskapene.

Publisert: