Refser idrettstoppens Russland-utsagn: – Viser at det bare er festtaler

Russernes antidopingbyrå risikerer igjen å bli suspendert, etter at de ikke har holdt sin del av avtalen med verdens antidopingbyrå (WADA). Samtidig signaliserer IOC-presidenten at det er lite sannsynlig at Russland utestenges fra neste OL.

HODERYSTENDE: Mads Kaggestad er oppgitt over WADA, etter at Russland ikke imøtekom kravene deres innen fristen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Det viser bare at nulltoleransen de snakker om rundt doping ikke gjelder, det er bare festtaler, sukker Mads Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten følger den internasjonale dopingdebatten tett, og han er mildt sagt ikke imponert over hvordan Verdens antidopingbyrå (WADA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC) starter det nye året.

Tirsdag kveld bekreftet WADA at Russlands antidopingbyrå (RUSADA) ikke har overholdt fristen for å gi innsyn i dopingprøver og tester som er gjort ved laboratoriet i Moskva. Det var ett av de to kravene WADA stilte da de i september, til store reaksjoner, opphevet den russiske utestengelsen.

– Jeg er svært skuffet over at dataene fra det tidligere Moskva-laboratoriet ikke er blitt overlevert i samsvar med avtalen med WADAs styre i september 2018, sier WADA-president Craig Reedie i en pressemelding.

Nå risikerer russerne igjen å bli suspendert fra idretten.

IOC mener Russland har sonet sin straff

Omtrent samtidig som fristen løp ut nyttårsaften, sendte IOC-president Thomas Bach ut sin nyttårshilsen. Der signaliserte han at det ikke vil bli aktuelt å utestenge Russland fra sommer-OL i Tokyo i 2020, som de gjorde i Rio i 2016 og i Pyeongchang i 2018, ifølge nettstedet Insidethegames.

– Med suspensjonen fra vinter-OL i Pyeongchang 2018 har Russlands olympiske komité sonet sin straff, samtidig som saken fremdeles går i andre organisasjoner, skrev han ifølge nettstedet.

For Kaggestad er dette tydelige tegn på at Russland forskjellsbehandles fordi de er en stor og mektig idrettsnasjon. Denne pragmatismen fra WADA og IOC tror han svekker tilliten til organisasjonene, til antidopingarbeidet og til idretten.

– Hvis lovbrudd ikke får konsekvenser, kan vi bare gi opp, sier han.

WADA-president Craig Reedie sier han er «skuffet» etter at organisasjonen ikke fikk tilgang til dataene fra Moskva-laboratoriet.

Det er foreløpig ukjent hva konsekvensene for Russland faktisk blir, men i september varslet WADA at en enda strengere suspensasjon ville tre i kraft om ikke kravene ble overholdt. WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse skal møtes 14. og 15. januar for å komme med en anbefaling til WADA-styret om Russlands idrettsfremtid.

Tygart: – En vits

Lederen av USAs antidopingbyrå, Travis Tygart, kaller hele situasjonen rundt RUSADA en vits.

– Det er en vits og en skamplett for WADA og det globale antidopingsystemet, tordner USADA-sjefen.

– I september fjernet WADA hindringene og gjeninnsatte Russland mot ønskene til utøvere, regjeringer og offentligheten. Samtidig garanterte WADA for at Russland ville overlevere bevisene bak deres statsstøttede dopingprogram senest i dag.

– Det er ingen som er overrasket over at denne tidsfristen ble ignorert. Det er på tide at WADA slutter å bli lurt av russerne og umiddelbart erklærer at de har etterlevd regelverket, fortsetter Tygart.

Solheim ikke overrasket

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, var svært kritisk til at suspensasjonen skulle oppheves. For ham er det helt bakvendt at Russland slippes inn i varmen igjen før de beviselig har ryddet opp. Han er ikke overrasket over at nyttårsfristen ikke ble holdt. Nå frykter han at det han mener er unnfallenhet fra blant andre WADA og IOC gjør at Russland slipper unna uten at alle kortene er lagt på bordet.

– Det sies ofte at vi må legge dopingsaker bak oss og gå videre, men i dette tilfellet har en ikke kommet til bunns i det, sier Solheim.

Den norske antidopingsjefen tror at det fremdeles kan være utøvere som ikke har fått de medaljene de rettmessig har krav på, og han etterlyser en faktisk vilje fra Russland til å rydde opp. Før den er på plass, mener han det er feil å slippe dem tilbake inn i det internasjonale idrettsfellesskapet.

– Skal du være med, må du følge reglene. Vi kan ikke ha egne offsideregler for enkelte lag heller. Det går ikke an, sier han.

Mandag, før WADA selv hadde bekreftet at RUSADA ikke overholdt fristen, gikk skipresident Erik Røste hardt ut på Facebook og krevde at WADA nå følger opp sine egne vedtak.

– Med dette svekkes tilliten til WADA ytterligere, skriver han.

Vi har vært i kontakt med Erik Røste. Han ønsker ikke å tilføye noe til Facebook-innlegget, utover at han understreker at det må få konsekvenser at RUSADA ikke har overholdt sin del av avtalen.

(100% Sport/NTB)

Publisert: