King: - Jeg kunne ha scoret to mål til

Martin Ødegaard slapp ikke til, men Norge og Joshua King herjet med Malta.

Joshua King gratuleres av toppfotballsjef Nils Johan Semb etter en overlegen forestilling mot Malta.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

TA’ QALI (aftenposten.no): Endelig vant Norge en fotballkamp igjen. I Per-Mathias Høgmos 13. forsøk som landslagssjef kunne Norge fredag juble for 3-0-seier over Malta foran 8076 tilskuere på Ta’ Qali nasjonalstadion.

Dette er Norges andre seier i «prosjekt Høgmo».

— Vi lyktes med å stenge dem ute, og dermed få kontringene våres med hurtige spisser og teknisk gode spillere. Da de fikk rom, kom effektiviteten, sier Høgmo til Max etter kampen.

Vi fulgte kampen direkte her

Mats Møller Dæhli og Joshua King x 2 sto for de norske målene.

— Jeg har håpet at gjennombruddet skulle komme, og at han får betalt for den fine utviklingen og det flotte fokuset han har. Jeg gleder meg veldig over Joshua, sier Høgmo.

- Samspillet fungerte bra

— Jeg synes fortsatt jeg kunne scoret to til. Jeg fikk to scoringer og én assist, men det er viktig å jobbe enda hardere. To mål holder ikke, det er en lang kvalik, sier King.

Samspillet mellom King og Dæhli skapte store problemer for Malta.

— Vi har spilt sammen en del ganger tidligere. Vi har snakket mye om hvordan vi skal spille sammen . I dag funket det bra, og det var deilig, sier Dæhli.

Norge slo an tonen

Det var kun seier som var godt nok på Malta etter en tung start på kvaliken med 0-2 på lystavlen på Ullevaal for en måned siden.

Derfor var seieren fredag kveld viktig. På alle mulige måter.

Det var Høgmos menn som slo an tonen i sommerlige 23 varmegrader på Maltas nasjonalarena for ball.

Etter fine kombinasjoner ute på venstresiden fikk til slutt Joshua King ballen. Fra skrått hold forsøkte han å bøye ballen i langhjørnet bak Maltas keeper Andrew Hogg. Men avslutningen ble greit reddet.

Malta gikk ut i en 3-5-2-formasjon og dro ned tempoet i kampen umiddelbart. Men det var som ventet Norge som hadde ballen og forsøkte å finne åpningene i hjemmelagets forsvarsmur. Mats Møller Dæhli hadde regien på mye av det norske offensive spillet i åpningsminuttene.

Les også

Betyr dette at Norges spissproblem er løst?

Kong King og magi fra Mats

Malta fikk sin første avslutning på mål etter et kvarter. Men avslutningen på volley forsvant opp og vekk i tussmørket.

Etter 20 minutter med ball og forsøk på å åpne opp Malta satt den. Norge klarerte etter at Malta var på besøk dypt inne på Norges halvdel. En bevegelig Joshua King ble sendt ut på tur. Han dro seg inn i banen. La an til skudd, men holdt inne. Før han lekkert slapp ballen vakkert til Mats Møller Dæhli som enkelt rullet inn 1-0 til Norge.

19-åringen løp bort til de norske supporterne og feiret sitt første landslagsmål. En perfekt start på kampen for Norge.

Og tre minutter var det duket for mer magi. Denne gang av Joshua King.

Tarik Elyounoussi vant en duell midt på banen, slapp videre til King, som avanserte fra om lag 30 meter. Med fart, teknikk og et iskaldt hodet vendte han vekk en motstander før han trillet enkelt inn 2-0-ledelse til Norge. Maltas keeper satte seg for sikkerhets skyld ned på rumpa da King skjøt. Da blir det tungt å redde.

Game over

Der og da var kampen i realiteten avgjort. For Malta skapte ingenting. Null. Nada. Niks.

Halvtimen var spilt da Joshua King igjen var på farten. Han dro seg inn fra venstre og la inn til Tarik Elyounoussi. Men assistentdommeren vinket for offside, og målet ble annullert. Men DJ-en på stadion kjørte full scoringsmusikk. Pytt, pytt.

De to målene fikk roet ned de norske spillerne. Og på sidelinjen hyttet landslagssjef Per-Mathias Høgmo med neven. Lettet og fornøyd. Kanskje mest lettet.

Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland hadde fint lite å stri med. Men et par skudd slapp forbi det norske forsvaret og Molde-keeperen fikk bokført to redninger. Men av det helt enkle og greie slaget. Aldri fare for baklengs.

Maltas kaptein Michael Mifsud satte fart mot fire norske spillere rett før pause. Vegard Forren lagde frispark. Men skuddet gikk rett i muren og dommeren blåste for halvtid.

Hans majestet King

Norge spilte ikke fantastisk før pause, motstanderen var ikke spesielt god. Da fikk Norge styre og øve på det Høgmo ønsker. Men 1. omgangen var absolutt godkjent. Målene var flotte og enkeltprestasjonene likeså.

Som etter 49 minutter da Joshua King headet Norge opp i en 3-0-ledelse.

Kaptein Per Ciljan Skjelbred fikk nesten hele Malta for seg selv ute til høyre. Innlegg datt ned på bakre stolpe. Der hang King og styrte ballen i mål. King, som knapt slipper til på klubblaget Blackburn, herjet på topp for Norge.

Etter Norges 3-0-scoring så forsvant det lille som måtte være spenning. Også på benken.

For kaptein Per Ciljan Skjelbred ble tatt av. Inn kom Jone Samuelsen. Etter et drøyt kvarter av 2. omgang.

Ødegaard slapp ikke til

På tribunen og foran TV-en satt norske supportere og ventet på Martin Ødegaard. 15-åringen som ble henvist til benken fra start.

I stedet sendte Høgmo inn Jone Samuelsen, Håvard Nielsen og Harmeet Singh.

Martin Ødegaard varmet opp i hele 2. omgang, men da Singh gjorde seg klar ruslet Ødegaard tilbake på benken og satte seg ned.

Flere reagerte på at Martin Ødegaard ikke fikk slippe til.

— Martins mulighet kommer, det er ingen stress med det. Vi hadde gode bytter i dag. Spillerne som kom inn viste at dem har det som skal til, forklarer Høgmo overfor Max.

Kampen? Avgjort for lengst.

— Det var gøy å starte å score igjen, og ikke minst å få tre poeng for laget. Vi dominerte hele kampen, sier Joshua King.

Norge kontrollerte inn tre poeng og en ålreit prestasjon. Det var det de kom til Malta for.

Det kunne blitt flere mål også. Men litt marginer i mot gjorde at Høgmo «kun» fikk se tre scoringer.

Skuffelsen på Malta: de norske supporterne. Stille og rolig borte i den norske svingen i store deler av kampen. Sett bort fra scoringene, da, naturligvis. Med så mange på tribunen burde de løftet laget frem når de først hadde tatt turen.

Publisert: