Juks, flauser og drap. Her er ti av VM-historiens største skandaler.

Fotball-VM har vært full av mørke sider opp gjennom årene.

Andres Escobar scoret et selvmål i VM. Det førte til hans død. Over 6000 mennesker dukket opp da han skulle begraves i Medellin.
  • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

VM dreier seg ikke bare om lekre scoringer og jubel, som listen under beviser.

Listen er helt uoffisiell og i tilfeldig rekkefølge. Savner du noen skandaler? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet under.

Drapet på Escobar

Den kanskje aller største skandalen skjedde etter VM i 1994, da Colombias Andrés Escobar ble skutt og drept i byen Medellin.

Escobar laget et selvmål i kampen mot USA, og Colombia tapte 1-2.

Selvmålet sendte Colombia ut etter gruppespillet. Colombia var før VM i USA blant favorittene, og den tidlige exiten gjorde at mange tapte penger.

Andres Escobar ble drept etter sitt selvmål i 1994. Fire år senere ble han hedret i Lyon.

For mange av VM-stjernene har det livet bydd på utfordringer:

Les også

Kuleregn, flyktningleir og savn. Dette er VM-stjernenes tøffe vei til toppen.

Guds hånd

22. juni 1986 møttes Argentina og England i kvartfinale på Azteca stadion i Mexico by. Argentina vant 2-1 og ble verdensmester til slutt.

Diego Maradona og «Guds hånd» overlistet England-keeper Peter Shilton.

Maradona scoret to utrolige mål, på hvert sitt vis. På det andre driblet han seg forbi fem England-spillere, og det regnes av mange som århundrets mål. Det første målet ble kjent som «Guds hånd-scoringen»: Viljehandsen ble kamuflert som en heading.

På pressekonferansen etter kampen hevdet han at det var «litt Maradonas hode, og litt Guds hånd» som hadde sendt ballen i mål.

Zidanes springskalle

Italia slo Frankrike på straffespark i 2006-finalen, men det alle snakket om etterpå var Zinedine Zidanes nedskalling av Italias Marco Materazzi i 2. ekstraomgang.

Zidane mistet hodet fullstendig og skallet Materazzi i brystet. Litt av en sorti i hans aller siste landskamp. Noen måneder senere fortalte Materazzi hva som hadde skjedd.

Zinedine Zidanes nedskalling var en trist sorti for spilleren Zidane.

– Jeg holdt i skjorten hans, men så sa han hånlig at «hvis du absolutt vil ha skjorten min så mye, så kan du få den etterpå». Er ikke det en provokasjon? Jeg svarte at jeg heller ville ha søsteren hans, det er sant. Det er ikke en pen ting å si, det forstår jeg. Men noen ganger sier spillerne ting som er mye verre enn det. Jeg visste ikke engang at han hadde en søster, forklarte Materazzi.

Dommerflausen

Først på det tredje gule kortet fant dommer Poll ut at det var på tide å dra opp det røde kortet.

Den engelske dommeren Graham Poll sto for en skikkelig flause da han glemte å vise ut Kroatias Josip Simunic for to gule kort i 2006. Først da han delte ut det tredje gule for kvelden til Simunic dro Poll frem det røde kortet.

Episoden skjedde da Kroatia og Australia spilte 2-2.

Simunic fikk sitt første gule etter 62 minutter. Da han ble gitt det andre etter 90 minutters spill skulle kroaten ha blitt sendt av banen, men så skjedde ikke. Først fire minutter på overtid ble Simunic utvist da Poll delte ut det tredje gule.

Poll dømte ikke flere VM-kamper etter dette.

Lurer du på hvem VM-ekspertene holder med? Les mer her:

Les også

Dette er TV-profilenes favorittlag i VM

Nasjonalistiske italienere

Ahn Jung-hwan ble Sør-Koreas helt da han sendte Italia ut av VM i 2002. Så fikk han sparken i sin italienske klubb Perugia.

– Den herremannen setter aldri mer sin fot i Perugia, sa klubbens styreformann Luciano Gaucci.

Da Ahn ble matchvinner mot Italia, fikk han sparken av sin italienske klubb.

– Han var fenomenal bare da han spilte mot Italia. For Perugia har han aldri overbevist. Jeg er nasjonalist og betrakter slik oppførsel ikke bare som en fornærmelse mot italiensk stolthet, men også mot det land som for to år siden åpnet sine porter for ham. Jeg akter ikke å betale lønn til noen som har ødelagt italiensk fotball.

Avskjedigelsen ble undersøkt av EU. Så ble Ahn tatt til nåde, men nå nektet spilleren å returnere til Italia. I stedet fikk han kontrakt med Blackburn, men visumproblemer gjorde at Ahn i stedet endte i Japan...

Tidenes juksepave

Denne historien stammer ikke fra et sluttspill, men fra VM-kvaliken i 1989 mellom Chile og Brasil. Episoden, som er kalt fotballhistoriens største skandale, inntraff da Brasil ledet 1-0.

Chiles keeper Roberto Rojas lot som han ble truffet av en fyrverkerirakett. Blødende ble han båret av banen, og Chile nektet å fortsette kampen. Det hele viste seg å være fabrikkert, og Rojas ble utestengt på livstid mens Chile ble nektet to senere VM-sluttspill.

Etter å ha påstått sin uskyld i ni måneder innrømmet Rojas at han skar seg selv til blods, i den hensikt å hjelpe Chile til en plass i VM.

– Jeg kunne ikke holde ut samvittigheten min lenger. Det var som en begravelse, men det måtte skje. Det er umulig å leve med en løgn, sa Rojas, som hadde gjemt en skalpell i sin venstre strømpe.

– I pausen flyttet jeg kniven til hansken min. I det 69. minutt så jeg plutselig et grønt lys og hørte et smell. Jeg kastet meg på bakken, og prøvde å komme så nær raketten som mulig.

Dopet superstjerne

Diego Maradona får to plasser på listen. I 1994 presenterte han seg som turneringens kanskje beste spiller i sitt fjerde VM. Men dagen før han skulle spille sin 22. VM-kamp og sette rekord, ble det avslørt at han hadde levert positiv urinprøve.

– Jeg sverger på at jeg ikke har dopet meg. Med mine ferdigheter trenger jeg ikke det, sa Maradona på argentinsk fjernsyn.

Diego Maradona opplevde de høyeste fjelltopper og de dypeste daler i sin fotballkarriere.

En uke senere sa han dette:

– Det er min feil det som skjedde, jeg er ansvarlig og det er ingen vits i å forsøke å finne noen syndebukk, sa en trist Maradona.

En skammens dag

Det har skjedd mange fremskritt i fotballen de siste tiårene, og det er VM-kampen i 1982 et glimrende eksempel på.

Daværende Vest-Tyskland tok seg videre i VM med 1-0-seier over Østerrike i en kamp som fikk tilnavnet «Skammen i Gijón». Begge lag visste nemlig på forhånd at et 1-0-resultat ville sende begge videre.

Etter at Vest-Tyskland tok en tidlig ledelse, besto resten av oppgjøret av upresset balltrilling. Algerie, som hadde møtt Chile dagen før, røk ut.

Historien vil ha det til at en TV-kommentator nektet å kommentere farsen, mens en annen ba seerne om å bytte kanal.

Fotballfans fra Algerie viser frem pengesedler til fotografene etter den avtalte kampen mellom Vest-Tyskland og Østerrike.

Slaget om Santiago

«Den dummeste, mest avskyelige, ekleste og skammeligste oppvisningen i fotball, muligens i spillets historie». Slik lød det fra BBCs David Coleman etter at høydepunkter fra kampen ble vist på TV.

Vi skal tilbake til 1962-VM og kampen mellom vertsnasjon Chile og Italia i Santiago. Chile hadde to år tidligere blitt rammet av det største jordskjelvet gjennom tidene. Før kampen kom det noen særdeles negative saker om landets tilstand etter skjelvet, skrevet av italienske journalister.

Det var hatsk stemning både før, under og etter kampen. Første grufulle takling kom etter få sekunder, og det ble rødt kort før ti minutter var spilt. Det var slåssing og spytting, og politiet måtte gripe inn flere ganger.

Til VM på grunn av en hands

Thierry Henry skaffet Frankrike VM-plass i 2010 da han i omspillet mot Irland først dempet ballen med hånden og deretter sendte en målgivende pasning med samme hånd.

Thierry Henry ble mektig upopulær i Irland og resten av fotballverdenen.

Irland krevde omkamp, men fikk det aldri. I ettertid innrømmet Henry at det mest rettferdige hadde vært omkamp.

– Jeg burde ikke ha gjort det, men for å være ærlig var det ikke noe jeg kunne kontrollere, sa Henry etter den avgjørende handsen.

…og vi kunne selvsagt ha tatt med en lang rekke andre skandaler. Hvilken mener du burde vært med på listen?

Publisert:
  1. Fotball-VM
  2. Diego Maradona
  3. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

  1. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

  2. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

  3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

  4. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

  5. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

  6. Alsgaard glad for at han til slutt turte: – Det åpnet en del dører inni meg