Nekter å gi opp OL-drømmen: Ustjugov og 31 andre russere gjør et siste forsøk

Ber CAS om å overprøve IOC.

Sergej Ustjugov og flere av hans landsmenn har fortsatt et håp om å få konkurrere i OL.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Sergej Ustjugov, Anton Sjipulin og Viktor An gir ikke opp OL-håpet. Nå ber de og 29 andre russere CAS-domstolen om å overprøve IOC, slik at de får gå i OL.

Den internasjonale olympiske komité har nektet å invitere mer enn 169 russiske idrettsutøvere til vinterlekene i Pyeongchang.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) starter trolig OL-høringen allerede onsdag. En beslutning fra CAS vil komme så raskt det lar seg gjøre, heter det i en pressemelding.

IOC har nektet å utvide invitasjonslisten over russere som er velkommen i Pyeongchang-OL, men siste ord er ikke sagt.

Les også

«Hva om Maxim Vylegzjanin hadde vært norsk?»

Ekspressbehandling

Nå håper ytterligere 32 russere å få delta i OL etter en ekspressbehandling i CAS. Det blir et tids- og rettsdrama fram mot OL-åpningen.

Kun utøvere som IOC mener beviselig er tilstrekkelig rene har fått invitasjon til årets vinterleker. Selv om flere utøvere ikke har blitt dømt for dopingmisbruk, har ikke IOC oppfattet løperne som tilstrekkelig «rene» for å få delta i Sør-Korea.

I forrige uke ble en rekke russere frikjent av CAS-domstolen, uten at IOC valgte å åpne for flere invitasjoner. De 13 utøverne den saken gjaldt fikk sitt OL-nei endelig bekreftet mandag, etter en siste behandling av et IOC-panel.

Nå blir IOC utfordret av andre utøvere, blant dem An, Ustjugov og Sjipulin, som russerne tidligere har antydet ikke ville rekke å få sine ankebehandlinger vurdert av CAS før OL-åpningen.

Følgende russere ber CAS overprøve IOC når det gjelder deltakelse i vinterlekene:

Viktor An, Vladimir Grigorev, Anton Sjipulin, Jevgenij Garanitsjev, Ruslan Murasjov, Jekaterina Sjikhova, Sergej Ustjugov, Ksenija Stolbova, Jekaterina Jurlova-Percht, Maksim Tcvetkov, Irina Uslugina, Julia Shoksjujeva, Darja Virolainen, Dmitrij Popov, Roman Kosjelev, Mikhail Naumenkov, Alexei Bereglasov, Valerij Nitsjusjkin, Anton Belov, Sergej Plotnikov, Jevgenia Zakharova, Ruslan Zakharov, Anna Jurakova, Alexej Jesin, Julia Skokova, Elizaveta Kazelina, Sergej Grjaztsov, Ivan Bukin, Denis Ajrapetjan, Artjom Kozlov, Gleb Retivykh, Aleksej Volkov.

Deres OL-skjebne avgjøre om kort tid.

Les også

IOC nekter 13 CAS-frikjente russere å delta i OL

Forvirring rundt Ustjugov

An er en av Russlands største profiler. Han har vunnet seks OL. Kortbaneløperen gikk tidligere for Sør-Korea. Nå står han i fare for å bli utestengt fra vinter-OL i sitt fødeland.

Det er Russlands statsstøttede dopingjuks i forbindelse med Sotsji-OL som har ført til at IOC har gått drastisk til verks. De 169 russerne som er klarert for OL, må gå under «OAR»-betegnelsen som står for «Olympiske aktive fra Russland».

De 169 som har fått OL-ja, har vært gjennom omfattende tester og blir omtalt som «rene utøvere».

Det har lenge hersket forvirring rundt Ustjugov. Han var ikke med på listen over de utøverne som IOC ville utestenge på livstid. Likevel ble han ikke invitert av IOC til Pyeongchang-lekene. Nå kan Idrettens voldgiftsrett sørge for at langrennsløperen likevel dukker opp som konkurrent til Johannes Høsflot Klæbo og de andre norske OL-håpene.

Ustjugov tok to VM-gull i Lahti sist vinter. Han vant både 30 kilometer skiathlon og klassisk lagsprint.

IOC har aldri uttalt seg offentlig om hvorfor Ustjugov ikke har bestått den såkalte bakgrunnssjekken de innførte etter avsløringen om statsstøttet dopingprogram i Russland.

Dersom en av de inviterte russerne vinner i Pyeongchang, vil OL-hymnen spilles og ikke den russiske nasjonalsangen. Utøverne konkurrerer også under OL-flagget, ikke det russiske.

– Ikke mulig å anke

Jurist- og IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier til Eurosport at Sergej Ustjugov og de 31 andre russiske idrettsutøverne ikke kan anke inn OL-nei til CAS.

– Utgangspunktet her er jo at Den russiske olympiske komiteen er suspendert. Det betyr egentlig at det ikke er noen russere som skulle til OL. Men så har man åpnet for å invitere noen, sier Aasen til Eurosport.

– Så det er ingenting å anke, fortsetter det norske IOC-medlemmet.

(©NTB)

Publisert: