«Nå er det skummelt for Sandefjord også»

KOMMENTAR: Viking går ned, det har vi visst en stund. Men at Sandefjord skulle vase seg inn i nedre tabellsjikt, var det ikke lett å se for en måned siden.

Tromsøs Simen Wangberg jubler for sin 1–0-scoring på Alfheim mens Viking-spillerne depper i bakgrunnen. Nå venter 1. divisjon på laget fra Stavanger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Man skulle jo tro at Sandefjord med 33 poeng allerede 1. oktober var på fast grunn. Men mye er unormalt i årets eliteserie.

Etter tapet mot Sarpsborg i denne runden kan Sandefjord-tilhengerne skule på resten av kampprogrammet og være bekymret. Laget har visnet bort, 0–5 mot Sarpsborg var ødeleggende, enda mer enn selve tapet. I knugende stemning skal Sandefjord ut mot Vålerenga (h) i neste runde, så mot Kristiansund (b) og Lillestrøm (h).

De to siste kan gi store utslag.

God sesong egentlig

Går vi tilbake til mars, er det ikke snålt at Sandefjord har problemer. De ble tippet på 16. plass av de fleste.

Men trener Lars Bohinen og hans karer har gjort en stor jobb gjennom våren og sommeren. Ut fra forventninger kunne man lenge kalle dem årets lag. Det vanket ros fra alle hold. Fortjent.

Nå er det blitt fem tap på seks kamper. Slikt synes på tabellen. Det er bare fem poeng ned til kvalifisering for Bohinens lag.

Det er likevel ikke trolig at Sandefjord innhentes av Aalesund og/eller Sogndal, bare mulig.

Og nervene står i spenn hos Tromsø og Lillestrøm også.

Les referat fra bunnkampen:

Les også

TIL vant snøslaget på Alfheim – kan sikre plassen neste helg

Opp igjen

Samme hvem som går ned, er det mulig å si: Ingen fare, dere går opp igjen. Og i mellomtiden har dere fått ryddet opp i spillerstallen og administrasjonen, og fått dere en serie festlige seire. Slikt er godt for humøret.

Det er som vi sier til en guttepjokk som faller og slår seg. Opp igjen! Det viser seg at noen lag trenger et kortvarig nedrykk for å bygge muskler og komme sterkere tilbake.

Historien er tydelig. De klubbene som har en basis i tradisjon og størrelse, finner som regel veien opp i Eliteserien igjen etter en liten kvalitetspause i divisjonen under. (Dessverre ser det ut til at Fredrikstad er et unntak, men det får vi se på som nettopp det, et unntak. Nå stinker det tredje nivå av FFK, det kan bety en ekstra omvei før det snur en gang. Som det sikkert gjør.)

Nesten alle har gjort det

Det er bare å se på noen av de øvrige toppklubbene i Norge. Rosenborg var nede 1978, Brann i 2015, Viking i 1988, Vålerenga i 2003, Strømsgodset i 2006, Start og Bodø/Glimt i år. Nedrykk betyr ikke fortapelse. Ingen av dem gikk under.

Av de lagene som sliter med å holde plassen i år, er det bare Lillestrøm som mangler nedrykkserfaring. De har spilt i toppen siden 1975 og vet ikke hva nedrykk er.

Men Tromsø var nede så sent som i 2014, Aalesund i 2006 og Sogndal i 2015. De vet at en tur ned ikke er en grunn til panikk. Men grådig irriterende, naturligvis.

Kristiansund har aldri vært høyere enn i år, så der er det glede over bare å få være med. De mistet poeng på overtid mot Odd (som sist altså), men det ene poenget kan vise seg å være nok når november er over.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk