Johaug ble nektet åpen dopinghøring. Nye regler kunne oppfylt ønsket hennes.

Om Therese Johaugs dopingsak hadde kommet opp i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i 2019, kunne saken vært åpen for allmennheten.

Therese Johaug (høyre) og hennes advokat Christian B. Hjort utenfor CAS sine lokaler i Sveits.
  • Anders Møllersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Grunnen er at CAS har endret saksbehandlingsreglene sine fra og med 1. januar 2019. Tidligere måtte alle involverte i en sak være enige om at saken skulle gå for åpne dører. Den nye hovedregelen er at sakene skal være åpne, men at det kan bli nektet hvis for eksempel moralske grunner tilsier det, på grunn av nasjonal sikkerhet eller hvor offentlighet kan forhindre rettergangen.

Endringen i CAS-reglene kommer etter at Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) slo fast at den tidligere skøyteløperen Claudia Pechstein ikke skulle ha vært nektet en åpen høring i voldgiftsretten.

Nektelsen var et brudd på artikkel 6 nr. 1 i menneskerettskonvensjonen (EMK), som sier at alle skal ha rett til en «rettferdig og åpen» høring.

– Det er snakk om å respektere utøvernes menneskerettigheter. På et av punktene i saken konkluderte EMD med det faktum at det ikke ble gjennomført en åpen høring i CAS slik Pechstein hadde fremmet krav om var å anse som et brudd på EMK artikkel 6 nr. 1. CAS har i ettertid forsøkt å tilpasse seg dommen ved å endre saksbehandlingsreglene sine, slik at man nå som utøver kan kreve åpen høring. CAS har imidlertid sørget for å gi seg selv flere muligheter til å gjøre unntak fra utøvers krav om åpen høring, så vi får se hvor reell denne åpenheten blir i praksis, ekspert på idrettsjus og CAS, jurist Robin Mackenzie-Robinson.

– Det går i riktig retning. CAS er til en viss grad tilpasningsdyktig, men de gjør ikke mer enn de må. Det er uansett liten tvil om at det er et skritt i riktig retning i et samfunn og et rettssamfunn hvor åpenhet er viktig og høyt verdsatt, fortsetter juristen, som fulgte Johaug-saken tett.

Les også

Johaug utklasset konkurrentene: – Ingen i verden er i nærheten

Ekspert på idrettsjus og CAS, jurist Robin Mackenzie-Robinson, mener endringen er et steg i riktig retning.

CAS har en rekke unntak som kan føre til at sakene fortsatt vil gå for lukkede dører, men Mackenzie-Robinson tror ikke CAS nødvendigvis vil gjøre alt de kan for å fortsette tradisjonen med stengte domsforhandlinger.

– CAS kan utøve skjønn her og jeg tror vi skal være litt forsiktig med å være for bastante med å tro at de vil nekte åpen høring i alle tilfeller hvor de har mulighet til det. Det er jo en ny regel, så det blir spennende å se hvor mange utøvere som faktisk kommer til å benytte seg av muligheten til å kreve åpen høring. Det er ikke opplagt at alle ønsker det. Videre blir det spennende å se i hvilken grad utøverne som krever åpen høring får gjennomslag.

Les også

«Dommer som den Johaug fikk er helt nødvendig for å redde idretten»

Therese Johaug ble av CAS høsten 2017 dømt til 18 måneders utestengelse for bruk av leppekremen Trofodermin. Den norske langrennsstjernen ønsket en åpen høring, men fikk ikke viljen sin.

– Jeg synes generelt at domsforhandlingene burde være åpne, særlig gjelder dette for saker med stor oppmerksomhet. Vi var glad for at forhandlingene for domsutvalget var åpne og ønsket også dette i CAS, sier hennes advokat Christian B. Hjort.

Ville søkt om åpenhet på nytt

Lange CAS-tradisjoner med lukkede dører sørget imidlertid for at norsk presse og andre måtte følge saken fra parkeringsplassen utenfor bygget i Lausanne.

– Vi var opptatt av åpenhet, men vi skjønte at det ikke var vanlig CAS-praksis, legger han til.

Hjort sier at Johaug ville ha søkt om en åpen høring med dagens regler.

– Jeg tror ikke åpenhet har betydning for utfallet av den enkelte sak, men det er viktig av hensyn til den alminnelige tillit til rettsprosessen og for å unngå spekulasjoner omkring saken, sier advokaten.

– Jeg har forståelse for at enkelte utøvere ikke ønsker at domsforhandlingene skal være åpne, men jeg mener at hensynet til domstolens legitimitet veier tyngre. Utgangspunktet bør derfor være åpne forhandlinger. Så får det heller være adgang til lukkede forhandlinger i særlige tilfeller. Det tror jeg også CAS vil tjene på.

Publisert:
  1. Langrenn
  2. Therese Johaug
  3. Doping

Mest lest akkurat nå

  1. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  2. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

  5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

  6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland