Norsk sensasjon i ishockey-VM: Vant mot Canada etter straffer

(Canada – Norge 2–3 etter straffer) Norge var bare 11 sekunder unna å vinne mot Canada i ordinær tid. De norske spillerne var imidlertid iskalde i straffekonkurransen og vant 3–2.

Publisert: Publisert:

Norge gikk mot 2–1-seier og tre poeng, men med 11 sekunder igjen av tredje periode utlignet Lawson Crouse for Canada. Dermed ble det 2–2 og etter fem målløse minutter i forlenget spilletid måtte kampen avgjøres med straffeslag.

Der var de norske spillerne iskalde med sensasjonelle fire av fem treff. Dermed fikk Norge den første norske seierenseierenBegge lag fikk med seg ett poeng etter uavgjort i ordinær tid. Seier i forlenget spilletid eller straffer gir ett ekstra poeng. mot Canada siden 2000.

Se straffene i videoen øverst i saken.

– Det er helt sykt. En ishockeysensasjon. Det er ikke annet å si, jeg er målløs, sier Viaplay-ekspert Alexander Bonsaksen.

– Vi kan ikke noe annet enn å hylle Norge. De gjør det «jättebra» og viser stort hjerte, sier svensk TVs ekspert Håkan Loob, en av svensk ishockeys aller største gjennom tidene.

– Jeg må virkelig berømme det norske laget. For en innsats! skryter Loob, som vant Stanley Cup med Calgary Flames i 1989 og har to VM-gull og ett OL-gull.

Det var Vålerenga-spiller Thomas Olsen som satte den avgjørende straffen. 27-åringen fintet Canadas keeper til siden og stupte inn i mål med pucken. Det var én av flere lekre norske straffer.

– Det var en lekestue, sier Bonsaksen.

– Canadas keeper var utspilt i nesten alle straffene, sier Viaplays ekspertkommentator Ole Eskild Dahlstrøm.

For selvtilliten til de norske spillerne var det ingenting å si på. Landslagssjef Tobias Johansson lot seg likevel irritere etter seieren.

– Jeg er fortsatt jævlig irritert på dommerne. De prøver å stjele seieren fra oss i dag, men vi er så sterke mentalt og gjennomfører matchplanen hundre prosent. Vi har vist i disse seks kampene at vi kan måle krefter med hvem som helst, sier Johansson til Viaplay.

De norske herrene kan ikke gå videre fra gruppespillet, men har sikret plassen i A-VM i 2024.

Norge tok raskt styringen i kampen og Andreas Martinsen for norsk ledelse etter ti minutter. Ken André Olimb var tilrettelegger. I pausepraten var ekspertene mektig imponert over det guttene til landslagssjef Tobias Johansson hadde fått til.

– Det er det nærmeste jeg har sett Norge levere tyve perfekte minutter i VM, sa Dahlstrøm, før han senere la til:

– De har diktert kampen på en måte jeg nesten ikke trodde var mulig.

Se Martinsens 1–0-scoring.

Landslagssjef Johansson varslet overfor Viaplay at Norge måtte være på tå hev i andre periode og anta at Canada kom til å heve seg. De norske spillerne ga svar på tiltale da Sondre Olden satte inn 2–0 tidlig i andre periode. Milan Lucic reduserte til 2–1, før det skulle bli dramatisk mot slutten av perioden.

Kanadieren Adam Fantilli vartet opp med en voldsom kroppstakling og traff hodet til Christian Kåsastul. Dommerne ga Fantilli matchstraff og Norge fikk spille i overtall i fem minutter.

Se taklingen som Viaplay-kommentatorene omtaler som «stygt spill».

– Vi gjør en bra periode. Vi har litt offensivt spill. Det er en fin balanse mellom å våge og å spille smart, sa landslagssjef Johansson før tredje periode.

Og Norge fortsatte å spille smart, men 11 sekunder før slutt gikk det altså galt. Canada kriget til seg pucken etter en drop og Lawson Crouse lirket inn 2–2 bak Norge-keeper Jonas Arntzen. Norge struttet imidlertid av selvtillit da kampen skulle avgjøres med straffeslag. Fire av fem fulltreffere, sørget for Norges første seier mot Canada siden 2000 og den andre noensinne i mesterskapssammenheng.

Publisert: