Flere tyr til «gegenpressing»

Liverpool og Leicester spiller fotballen som blir mer og mer moderne.

INNBITT: Jürgen Klopp leder Liverpool. Tyskerens lag presser motstanderne høyt for å fremprovosere feil.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Klopp-fotball er et begrep både for tyskere og engelskmenn, men måten lagene til Jürgen Klopp angriper raskt på, er blitt mer og mer vanlig å se ellers i fotballen også. Det gjelder også England der spesielt klubber som Liverpool, Leicester, Crystal Palace og West Ham bruker svært liten tid på å flytte sitt spill frem på banen.

Tall viser at flere og flere lag som har minst ballbesittelse, vinner kampene. (se fakta).

Spesielt var måten Liverpool spiller fotball effektiv da de slo Manchester City 4-1 borte for to runder siden. Da var det begrepet «gegenpressing» som gjaldt for Klopps elever. Det å presse motstanderne høyt på banen i et forsøk på at de skal gjøre feil som siden blir hardt straffet, er selve kjernen i den måten å spille fotball på.

James Vardy (midten) og Leicester viser solid form. Blåtrøyene er på andreplass i Premier League, svært overraskende.

Det er ikke noe nytt i fotball. Manager-legenden i Arsenal, Herbert Chapman, sa følgende: — Du kan også angripe for lenge.Siden kom Johann Cruyff med sine bevingede ord om at «du kan ikke vinne uten ballen».

Les også

Benzema: - En stor misforståelse

Massiv kritikk mot Van Gaal

«Boring Arsenal» var et begrep lenge da Arsenal opplevde suksess under George Graham med et pottetett forsvar, men dog uten at spissene bøttet inn mål. Nå er det Louis van Gaal som opplever sportslig suksess med Manchester United, men som må tåle mye kritikk for sin ballbesittende spillestil. Som er svært ulik måten Liverpool, Leicester og de andre som opplever suksess med å satse på høyt press og raske angrep. Leicesters suksess kommer etter at laget er det som har tredje minst ballbesittelse av lagene i toppdivisjonen.

Mens Alex Ferguson ikke var involvert i en eneste 0-0-kamp i sine siste 116 kamper som United-manager, har fire av de siste kampene med Van Gal som sjef endt 0-0. — Historisk er Manchester United en arbeiderklubb der tilhengerne etter en lang arbeidsuke kommer på kamp for å bli underholdt. Det blir det ikke med denne United-utgaven. De kommer ikke for å se pasninger på midtbanen, sier United-legenden Peter Schmeichel som sammen med tidligere lagkamerater som Rio Ferdinand, Roy Keane og Paul Scholes har vært svært kritisk til Louis van Gaal og hans lag i høst.

Les også

Manchester United-legende blir Valencia-sjef

Bunnsolide defensivt

Det til tross for at Manchester United ligger på andreplass i Premier League, først og fremst takket være den beste defensive statistikken i divisjonen.

Tallene fra Champions League viser en litt motsatt trend, men også at når det kommer til de avgjørende kampene, er bildet mer likt det som en ser i England. Borussia Dortmund med Klopp som sjef, Atlético Madrid og Juventus er lag som har manøvrert seg til finaler de siste årene med et bevisst kontringsspill.

Chelsea vant finalen i 2012 etter at de ytterst sjelden hadde mest ballbesittelse, og da Real Madrid under Carlo Ancelotti vant i 2014, kom det av, at det som i en UEFA-rapport ble kalt Formula 1-spisser som Ronaldo, Karim Benzema og Gareth Bale, var svært fremtredende.

Firmino blomstret

For Klopp handler «gegenpressing» om å vinne ballen høyt, og da må han ha spillere som kan kunsten å takle. Det forbinder en ofte med store, sterke forsvarere, men i Klopp-systemet handler det vel så mye om spillere som er raske både i ben og hode.

Spillere som Roberto Firmino og Alberto Moreno har blomstret etter at Klopp kom til Liverpool. De har også bidratt til at den vellykkete taklingsprosenten i Liverpool har steget fra 22% pr. kamp under Brendan Rodgers, til 27,8 prosent under Klopp.

— «Gegenpressing» er den beste playmaker, er ett av Klopp-sitatene.

Kontringsfotballen har gode levevilkår i England om dagen etter suksessen til Leicester og Jürgen Klopps nye Liverpool-prosjekt.

Publisert: