I dag kommer dommen: Russlands stjerner kan bli utestengt fra OL

Dopingsakene skygger for alt annet i russisk friidrett.

Jelena Isinbajeva er Russlands største friidrettsstjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sebastian Coe, Bislett-venn og en mellomdistanseløper for evigheten, vil fredag ettermiddag stige frem på podiet i en sal på et finere hotell i Wien. Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal fortelle verden om russiske friidrettsutøvere får lov til å delta i Rio-OL senere i sommer.

— Jeg tror jeg vet hvilken retning det går. Men jeg vil ikke fortelle deg noe, sier Svein Arne Hansen til Aftenposten hemmelighetsfullt. Den tidligere norske friidrettspresidenten er nå president i Det europeiske friidrettsforbundet (EAA).

Blant stjernene som eventuelt blir utestengt, er stavhopperen Jelena Isinbajeva og høydhopperen Ivan Ukhov, begge tidligere OL-gullvinnere. Russiske friidrettsutøvere tok 17 medaljer i OL i London for fire år siden.

Rune Andersen sammen med presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe (t.v.). I januar fikk Andersen i oppdrag av Coe å finne ut om det er forsvarlig å slippe russerne tilbake i internasjonal friidrett. I ettermiddag får vi svaret.

Helt til det siste har det kommet nye avsløringer om hvordan russiske idrettsutøvere har jukset og bedratt idrettsverdenen. Det siste er en rapport fra Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) som ble kjent tidligere denne uken.I rapporten fra WADA som har fått tittelen «Play True – Update on the Status of Russia Testing» blir det avslørt en rekke uregelmessigheter i det russiske antidopingarbeidet helt til forrige måned. I ett tilfelle forteller rapporten om en friidrettsutøver som prøvde å levere urin fra en beholder festet til kroppen da utøverene skulle testes. Det gikk ikke, og da prøvde vedkommende å bestikke kontrolløren. Det fortelles også om ett tilfelle hvor en utøver stakk da det ble klart at det skulle testes i konkurransen.

Andersens tøffe jobb

Det er dette bakteppet nordmannen Rune Andersen har, når han legger premissene for den avgjørelsen som styret i IAAF skal ta fredag ettermiddag. Rune Andersen var en av direktørene i WADA i ti år. Han er nå spesialrådgiver for Antidoping Norge. I januar, etter avsløringene om at det hadde foregått systematisk doping i russisk friidrett og at bestikkelser hadde blitt brukt for å skjule over dopingavsløringen, ble Rune Andersen leder for en gruppe som skulle finne ut hvordan det er mulig for Russland å komme tilbake til internasjonal friidrett.

Etter avsløringen i høst av den tyske journalisten Hajo Seppelt og etter tidligere WADA-sjef Dick Pounds rapport i januar, ble Russland utestengt fra all friidrett.

Etter utallige reiser og samtaler med en rekke kilder både i Russland og utenfor, vil Rune Andersen tidlig fredag morgen legge frem sin rapport for rådet i IAAF. Her vil han komme med konklusjoner som vil få vidtrekkende konsekvenser for russisk friidrett.

— Dersom IAAF mener at Russland er kommet langt nok i antidopingarbeidet er russiske utøvere klarert for konkurranser umiddelbart, sier Svein Arne Hansen.

Avgjøres i løpet av fire dager

Et ja fra IAAF betyr at russiske utøvere vil kunne delta i EM som arrangeres i Amsterdam i begynnelsen av juli. Tirsdag i neste uke vil så Den internasjonale komiteen (IOC) fatte den endelige beslutningen rundt deltagelse i Rio-OL.

Rune Andersen har jobbet intenst med å få bukt med problemet. I et intervju på nettsidene til Antidoping Norge slår han fast at også russerne har gjort mye for å få anledning til å komme tilbake.

— De har jobbet hardt og grundig, forteller mannen som sier han har viet sitt virke til arbeidet for en ren og rettferdig idrett.

Har ikke gjort nok

Idrettsblogger og ekspert på internasjonal idrettspolitikk, Andreas Selliaas er usikker på at om Rune Andersen og hans kommisjon vil ha dem tilbake i det gode selskap.

— Selv om russerne har gjort noe, tror jeg ikke de har gjort nok. Det kommer hele tiden nye forhold frem i lyset. Uansett hvordan Andersen & co konkluderer, så vil det vekke sterke reaksjoner, sier Selliaas til Aftenposten.

Det var i november i fjor at IAAF satte medlemskapet til det russiske friidrettsforbundet på hold. De får ikke være med i det gode selskap før de har gode nok antidopingrutiner. Det er dette som Rune Andersen og hans kommisjon har vurdert i snart seks måneder.

Bjørndalen: - Systemet fungerer

Ole Einar Bjørndalen kjenner russisk idrett godt. Skiskytterkongen mener de mange russiske dopingavsløringen viser at antidopingarbeidet virker.

En rekke russiske idrettsutøvere er blitt avslørt det siste årene. Omfanget har vært enormt.

– Det er veldig bra at de avslører så mange som blir tatt for doping. Det viser at testsystemet virker og at de jobber knallhardt. Da må vi bare stole på at de klarer å ta flest mulig som jukser, sier Bjørndalen til NTB.

– Det er trist når så mange gjør det. Vi får håpe det blir en endring på det, fortsetter tidenes vinterolympier.

Det har vært en rekke dopingavsløringer denne våren. Her ernoen av saken:

Les også

Fire gullvinnere fra London-OL testet positivt

Les også

Sjarapova anker dopingdom

Les også

Blodposedom kan ryste idrettsverdenen: Nå skal Fuentes-blodet frigjøres

Les også

Dopingtatt varsler ber om å få delta i Rio-OL

Les også

Dopingavslørt russer: - Hvorfor kan ikke idrettsutøvere dope seg?

Les også

Syv nye russere dømt for doping

Les også

Dopingdømte Gatlin: - Jeg blir såret av å bli kalt «skurk»

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Publisert: