Prestisjeprosjektet går mot slutten: Bli med inn i Nye Jordal Amfi

Utenfor Nye Jordal Amfi er det fortsatt en del arbeid som gjenstår. Innendørs begynner mye å ta form. Vi fikk være med da isen ble lagt på banen for første gang.

Publisert: Publisert:

Det er et mektig skue som møter en inne i Nye Jordal Amfi. Foto: Morten Uglum

 • Anders Møllersen
 • Morten Uglum (foto)

JORDAL: Hjelm, refleksvest og vernesko. Det er tre ting som ikke skal være nødvendig for å gå inn i hockeyens nye storstue, Jordal Amfi, om fire måneder.

– Er dere klare?, spør Kristina Bødal, assisterende prosjektleder i Kultur- og idrettsbygg i Oslo. Hun står utenfor porten til det aller helligste i en hockeyhall, isbanen, etter at gjestene har tatt en obligatorisk håndvask, så klart.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og Vålerengas markedssjef, Glenn Jensen, nikker ivrig.

Det er en merkedag for prosjektet som har vart ett år lenger enn planlagt på grunn av trøbbel forårsaket av Hovinbekken. For første gang er det lagt is på banen. De røde setene på tribunen er allerede på plass, fortsatt med plastbeskyttelsen på.

– Herregud, jeg føler meg som en unge igjen, sier byråd Hansen i det hun ser ut over isen.

Utsikten fra hallen fra kortsiden der Klanen skal sitte. Foto: Morten Uglum

– Gåsehudfølelse

Jensen stiller seg opp inntil det nye pleksiglasset og blir helt stum. Den tidligere hockeykeeperen har ikke vært i hallen siden de startet jobben med de 5300 tilskuersetene.

– Det var helt sinnssykt. Det var gåsehudfølelse. Det er lenge siden jeg har vært der inne nå. Det å se at stoler er på plass, de har lagt isen, vi ser virkelig at det er en ishockeyhall. Så det er stort, sa Jensen etter å ha fått summet seg litt.

For Jensen og hele Ishockey-Oslo har det at prosjektet ble utsatt gjort at de har måttet spilt på bortebane i Furuset lenger enn planlagt. Derfor var det spesielt for markedssjefen da han for kort tid siden kjørte forbi hallen og så fremgangen i prosjektet gjennom vinduene. Jensen innrømmer at han ble rørt til tårer.

– Nå ser man at den lange prosessen endelig går mot slutten, da vekker det litt ekstra følelser. Vi har vært gjennom mye, så da gleder vi oss virkelig til dette blir klart og vi kan åpne denne hallen for hockeyelskere i hele Oslo, sier Jensen.

Les også

«Beste som har skjedd isen siden skotsk whisky»

Isspesialist i Bymiljøetaten, Tron Otto Frydenberg, med skøytene sine. Foto: Morten Uglum

Snørte på seg skøytene

Isspesialist i Bymiljøetaten, Tron Otto Frydenberg, var førstemann til å ta en tur på det nye dekket på formiddagen. Men på spørsmål fra assisterende prosjektleder henter han skøytene sine, så også byråden og Jensen kan prøve seg.

Skøytene er noen størrelser for store for byråden, men hun skal ut på isen likevel. Etter å ha fått snørt på seg skøytene ekstra godt, tar hun noen lange drag mot langsiden.

– Det er en helt rå opplevelse å være på den isen. Jeg kan skjønne det adrenalinkicket man får som spiller når man er på isen i en fullsatt hall. Man får en ekstrem nærhet til tilskuerne og. Det merker man når man er ute på isen. Jeg skjønner hvorfor mange liker å spille her, sier Hansen.

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen som snører på seg skoene fra utvisningsboksen. Foto: Morten Uglum

Kastet seg inn i pleksiglasset

Den opplevelsen vet Glenn Jensen alt om. Den tidligere Vålerenga-spilleren er nestemann ut på den nye isen. 32-åringen overlater ingenting til tilfeldighetene og prøver så godt som hele flaten, før han i kjent stil kaster seg inn i pleksiglasset foran der Klanen skal sitte.

– Det var fantastisk å få lov til å prøve isen i nye Jordal. Det var bra is, og det gjør jo at man føler at man er mye nærmere målet, at man kan gå på skøyter der igjen. Vi har virkelig noe å glede oss til. For breddeidretten og elitehockeyen, og egentlig for hele Oslo, så kommer dette til å bli en fantastisk arena, sier han.

Ifølge isspesialist Frydenberg har han ikke vært borti en bedre test av isen i en ishall. Jensen hadde ikke noe å utsette på den heller.

– Isen var helt suveren, sier den tidligere keeperen.

Les også

Stavanger Oilers skal delta: Slik er planene for Champions Hockey League

Markedssjef i Vålerenga Hockey, Glenn Jensen, sammen med idrettsbyråd Rina Mariann Hansen på den nylagte isen. Foto: Morten Uglum

Spart i fryseren

Jensen har et spesielt forhold til isen på Jordal. Vålerenga-sjefen har nemlig spart en del av den gamle isen, i fryseren hjemme.

– På åpningsseremonien skal vi helle den over isen i den nye hallen. Så vi tar oss med sjelen fra den gamle hallen inn i den nye. Det er mye sjel i Vålerenga, mye historie, som vi skal videreføre.

Mange av detaljene i hallen er inspirert av hvordan det var i gamle Jordal Amfi. Foto: Morten Uglum

Omvisningen fortsetter, gjennom kioskene og rommet til mediene. Hele tiden ser man inn til isen. Frydenberg ber gjestene også legge merke til trematerialene som er brukt ute i gangen, en detalj som stammer fra det gamle Jordal.

– Når man ser mange av detaljene i arenaen, og arkitekturen, så er det mye som er hentet fra gamle Jordal Amfi. De har tatt vare på mye av uttrykket i gamlehallen. Du kjenner deg litt igjen, så det er ganske kult, at de har klart å ta vare på såpass mye, sier Glenn Jensen.

Les også

Zuccarello stortrives i Minnesota til tross for tøff start: – Jeg forventet mer av meg selv

Den neste tiden skal det prøves ut lyd- og lysanlegg, samt ventilasjon i hallrommet. Foto: Morten Uglum

Også for breddeidretten

Utenfor hallen er man i gang med et vannspeil som skal gå helt fra hallen og nedover på anlegget. Vannet kommer fra kulverten under hallen. Fortsatt er det om lag 200 personer i sving for å ferdigstille prosjektet, selvfølgelig under streng smittevernkontroll.

– Jeg er glad for at vi har fremdrift her, og at ikke koronasituasjonen har ødelagt for arbeidet. Dette har vi ventet på det lenge. Vålerenga har spilt på Furuset i for lang tid, så jeg tror de gleder seg til å komme hjem. Vi gleder oss til de kommer hjem. Også har vi satt opp den midlertidige hallen for bredden så de kan trene, og det er ikke akkurat supre forhold i den, så jeg tror at alle som bruker den nye hallen til trening får utrolig mye bedre forhold når de endelig kommer hjem, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Slik ser hallen ut fra utsiden. Solcelleanlegget og sedumtaket er også på plass. Foto: Morten Uglum

Det jobbes med trappeamfiet og platået ned mot utløpet til Hovinbekken. Foto: Morten Uglum

Her starter vannspeilet som skal svinge seg gjennom uteanlegget. Foto: Morten Uglum

Glenn Jensen håper at det nye anlegget kan gi en oppsving i rekrutteringen for hele Hockey-Norge.

– Det er noe vi gleder oss til og ser frem til, at flere barn og unge skal få muligheten til å drive med ishockey. Når man ser idolene spille på en arena som dette, så vil man selv som barn, det var i alle fall sånn jeg startet, få drømmer og vil drive med idretten. Det tror vi nye Jordal kan være med å skape også, sier Jensen etter at omvisningen er over.

Les også

Norsk 20-åring fikk proffkontrakt med NHL-klubb

Kristina Bødal (fra venstre), assisterende prosjektleder i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Tron Otto Frydenberg, isspesialist i Bymiljøetaten, idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og Glenn Jensen, markedssjef i Vålerenga Hockey, foran Oslos nye storstue. Foto: Morten Uglum

Noen få måneder til, så får de overlevert nøklene. Så kan det være seriestart i ny arena fra høsten av, hvis koronasituasjonen tillater det.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Ishockey
 2. Skøyter
 3. Rina Mariann Hansen
 4. Vålerenga hockey
 5. Jordal amfi