Frank Rossavik før VM: «Når makten tramper inn, går det i ball»

KOMMENTAR: Fotball og politikk er et sorgens kapittel, skrevet av kyniske politikere, korrupte ledere og dumme spillere.

FIFA-president Gianni Infantino (t.h.) og Russlands president Vladimir Putin under FIFA-kongressen som pågår nå i Moskva.
  • Frank Rossavik
    Kommentator i Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I fotball-VMs åpningskamp spiller Russland mot ett av få land i verden som er lavere rangert på frihetsindeksen til anerkjente Freedom House, Saudi-Arabia.

Det er et tilfeldig utslag av noe som bør være opplagt: Skal det være verdensmesterskap i fotball, må alle land få delta. Skulle bare blankpussede demokratier og rettsstater få stille, ville det være nokså få å ta av, og dessuten stadig færre.

  • Før VM-start bør du lese denne bakgrunnssaken:
Les også

Slik hentet Putin VM til Russland

Gjelder det samme for kampen om å få arrangere? Kanskje, kanskje ikke. VM går altså av stabelen i Vladimir Putins autoritære stat. Den stadig mer allmektige presidenten får sole seg i glansen, bare få år etter at han også fikk OL i Sotsji på merittlisten.

Neste VM skal finne sted i like autoritære Qatar.

Frank Rossavik

Det er ikke noe nytt heller. EM i fotball i 1976 fant sted i kommunistiske Jugoslavia, mens VM to år etter gikk av stabelen i et Argentina styrt av en militærjunta.

Muffens både her og der

Noe muffens må ha skjedd da den lille, rike ørkenstaten Qatar fikk tilslaget på VM i 2022, men før noen igjen hisser seg opp over dét, bør man dessverre minne om at selv et land som Tyskland brukte penger på uvørent vis for å skaffe seg VM i 2006.

Akk, ja.

Lenin står på statue utenfor arenaen som skal ha åpningskampen i fotball-VM. Torsdag spiller Russland og Saudi-Arabia første kamp på Luzjniki stadion.

Spillerne bidrar også. De tyske stjernene Mesut Özil og Ilkay Gündogan vakte oppsikt da de for få uker siden smilende lot seg avbilde med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, nok en av disse autokratene.

Gündogan overrakte Erdogan til og med en Manchester City-drakt med hilsenen «til min president».

Både Özil og Gündogan er født i Gelsenkirchen.

Mesut Özil (t.v.) med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

«Ikke politisk»

Tyske politikere ble ikke begeistret. President Frank-Walter Steinmeier inviterte godmodig de to til en samtale. Han ville kanskje minne om at også landet der de nøt frihet og velstand inntil de ble styrtrike fotballspillere, har en president.

Gündogan prøvde senere å forklare at han naturligvis er lojal mot Tyskland og at det ikke var meningen at besøket hos Erdogan skulle oppfattes politisk.

Siden har han fått pipekonserter mot seg av tysk publikum under oppvarmingskampene, mens Özil har vært skadet. Situasjonen kan fort påvirke Tysklands sjanser i VM.

Hold dem unna tøv

Liverpool-stjernen Mohamed Salah lot seg smilende avbilde med den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov, som kort og greit er en gangster. Foranledningen er at Egypts landslag har valgt ha sin VM-base i Tsjetsjenia. Da så Kadyrov naturligvis sitt snitt.

Mohamed Salah (t.h.) sammen med den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.

Fotballspillere er gode til å trene, spille og telle penger. Det bør være støtteapparatets oppgave å holde dem unna tøv som dette. Men det er klart, hvis heller ikke støtteapparatet skjønner noe, blir det ikke lett.

Det beste er kanskje å hisse seg ned, åpne chipsposen og se fotball. I det minste er det liten fare for at et diktatur vinner VM denne gangen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

  4. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

  6. Tørrkoking førte til utrykning på Våland