Dette er kandidatene til Aftenpostens Gullmedalje i 2019
Det har vært et stort, norsk idrettsår. Her er noen av dem som er vurdert til Aftenpostens Gullmedalje i 2019.
- Eirik FardalSportssjef

Man kan vinne Aftenpostens Gullmedalje kun én gang i løpet av karrieren. Vinneren offentliggjøres lillejulaften.
Martin Ødegaard, fotball
Stortalentet fikk et solid gjennombrudd, først gjennom storspill for Vitesse i Nederland, senere som stjerne for Real Sociedad i Spania. I sin første sesong i spansk toppfotball, ble han kåret av Spanias største fotballavis som seriens beste spiller den første måneden.
Erling Braut Haaland, fotball
Salzburg-spilleren har fått sitt internasjonale gjennombrudd i Champions League. Ble den første spilleren som scoret seks mål på sine tre første kamper i CL. Har også satt flere aldersrekorder i CL. På disse listene er det bare kjente spillere som Karim Benzema, Zé Carlos, Alessandro Del Piero og Diego Costa.
Suzann Pettersen, golf
Tutta gjorde comeback på LPGA-touren i juli etter at hun ble mamma. Hun avgjorde Solheim-cup på siste hull i september. Like etter fortalte hun at hun legger opp som profesjonell golfspiller.
Therese Johaug, langrenn
Tok tre VM-gull i Seefeld. 15 km med skibytte, 10 km klassisk og 30 km fri teknikk. Hun tok også ett VM-sølv på stafett. 25 november i fjor gikk hun sin første konkurranse etter dopingdommen.
Ingvild Flugstad Østberg, langrenn
Tok tre VM-sølv i Seefeld. 15 km med skibytte, 30 km fristil og på stafetten. Tok også en bronsemedalje i lagsprint sammen med Maiken Caspersen Falla. Vant Tour de Ski sammenlagt og verdenscupen sammenlagt.
Aftenpostens Gullmedalje 1933–2017
Maiken Caspersen Falla, langrenn
Tok VM-gull i sprint fristil dahun slo Sveriges favoritt, Stina Nilsson. Tok også bronse i lagsprint.
Maren Lundby, hopp
Tok VM-gull i normalbakken i Seefeld. Tok også to bronsemedaljer i lagkonkurransen og mikskonkurransen. Var verdenscupen sammenlagt for andre gang på rad etter 12 enkeltseire.
Jarl Magnus Riiber, kombinert
Tok to VM-gull i Seefeld, ett individuelt og ett for lag i sprint. Vant også verdenscupen sammenlagt for første gang. Vant hele 12 av 14 individuelle konkurranser.
Henrik Kristoffersen, alpint
Tok VM-gull i storslalåm i Åre. Tre rivaler sto igjen på toppen i finaleomgangen. Kristoffersen lå 18 hundredeler bak ledende Alexis Pinturault og åtte hundredeler foran tittelforsvareren Marcel Hirscher. Kristoffersen vant.
Martin Johnsrud Sundby, langrenn
Tok endelig sitt første individuelle mesterskapsgull da han vant 15 kilometer klassisk – et gull det har vært snakk om lenge. Tok også gull på stafetten i Seefeld.
Johannes Høsflot Klæbo, langrenn
Tok tre VM-gull i Seefeld. Sprint fristil, lagsprint i klassisk og stafett. Ble også tidenes yngste sammenlagtvinner av Tour de Ski. Vant verdenscupen sammenlagt etter knallharde oppgjør med russeren Aleksandr Bolsjunov.
Sverre Lunde Pedersen, skøyter
Tok VM-gull på 5000-meter i Inzell. Tok også sølv på 1500 meter og lagtempo. Gullet på 5000-meteren var suverent, med tiden 6.07,15 – den beste tiden noen løper noen gang har oppnådd på distansen i Europa. Lunde Pedersen fikk også sølv sammenlagt i VM allround i Calgary.
Jakob Ingebrigtsen, friidrett
Hadde store ambisjoner i VM og var blant favorittene, kun i en alder av 19 år. Tok 5. plass på 5000 meter og 4. plass på 1500 meter. Tok ellers EM-gull på 3000 meter innendørs og sølv på 1500 meter. Fem Europa-rekorder for juniorer.
Hans Christer Holund, langrenn
Tok VM-gull på 50-kilometeren i fristil etter et fantastisk sololøp. Han gikk alene i tet i nesten 30 kilometer. På sisterunden, åtte kilometer før slutt, fikk Holund kramper i beina, men holdt unna for Bolsjunov.
Birgit Skarstein, roing
Utklasset konkurrentene da hun tok VM-gull i pararoing i singlesculler for tredje år på rad.
Sjur Røthe, langrenn
Tok VM-gull på 30 kilometer med skibytte. Tok også gull på stafett og bronse på 50-kilometeren. Sesongen var en voldsom opptur etter at han lenge slet med sykdom og vurderte å legge opp.
Johannes Thingnes Bø, skiskyting
Tok fire VM-gull i Östersund, i sprint og i tre stafetter. Tok også sølv på jaktstarten. En fantastisk uttelling for skiskytteren i VM. I tillegg tok han 16 individuelle seire i verdenscupen, som han vant sammenlagt.
Salum Kashafali, friidrett
Tok gull på 100 meter i para-VM med tiden 10.54. Kashafali stiller i klassen T-12, en klasse for svaksynte.
Casper Ruud, tennis
Har klatret på den internasjonale tennisstigen. Ypper seg på rankinglistene, slår stadig sterke motstandere og kommer seg videre i de største turneringene. Nådde 3. runde i US Open, 2. runde i French Open og 1. runde i Wimbledon. Høyeste ranking i 2019: Nr. 54.
Olav Lundanes, orientering
Tok to VM-gull på lang- og mellomdistanse. 14 år etter at han ble verdensmester for juniorer i 2005, imponerte Lundanes kolossalt under sitt tiende VM i Østfold.
Viktor Hovland, golf
Med imponerende spill kvalifiserte han seg til PGA-turneringen. Han ble i april 2019 rangert som verdens beste amatørgolfspiller og ble proff i juni. Satte rekord på PGA-touren med 18 runder på rad under 70 slag.
Henrik Christiansen, svømming
Tok sin første VM-medalje på langbane da han svømte inn til 7,41,28 på 800 meter og fikk sølvmedalje. Det var også norsk rekord med tre sekunder.
Kristoffer Ventura, golf
Fikk sitt store gjennombrudd da han vant to turneringer på Korn Ferry-touren. Dette gjorde at han får plass på PGA-touren i 2020.
Gustav Iden, triatlon
23-åringen vant VM i triatlon Ironman 70.3 i Nice i september etter å ha løpt fra dobbelt olympisk mester Alistair Brownlee.
Thea Vatshelle, kickboksing
Tok VM-gull som debutant i mesterskapet i Tyrkia. Vant 70-kilosklassen 2–1 mot Alexandra Filipova fra Slovakia.