Landslagssjefen tror han har funnet løsningen på Norges største problem

I løpet av de siste minuttene mot Romania og Sverige tapte Norge fire poeng. Derfor har forsvarsspill vært en stor del av denne landslagssamlingen.

Martin Ødegaard satt lenge alene på Ullevaal og fortvilet etter at to nye poeng gikk tapt mot Romania.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

7. juni klokken 22.35: Martin Ødegaard synker sammen på gressteppet på Ullevaal stadion. Han tar hendene til ansiktet. Rundt ham ser lagkameratene tomt ut i Oslo-kvelden. Nok en gang har Norge rotet bort en komfortabel 2–0-ledelse i sluttminuttene. Denne gang mot Romania.

Etter kampen etterlyste Joshua King mer kynisme i det norske laget.

– Vi burde lært mot Sverige, så skjedde det samme mot Romania. Jeg håper virkelig at vi har lært nå, som lag. At når vi leder, trenger vi ikke stresse like mye. Vi kan ha mer is i magen, sier King til Aftenposten før en ny kamp på Ullevaal.

Torsdag kveld kommer Malta på besøk. Et lag Norge bør, må og skal slå i EM-kvalifiseringen

– Nå er det så enkelt som at vi må slå dem vi skal slå. Vi har kanskje råd til å tape for Spania (12. oktober), men nå blir det to «finaler» vi må vinne, mot Sverige og Romania, sier kaptein Stefan Johansen.

Selv om mye av skriveriene i forkant av Malta-kampen har handlet om det mulige spissparet Joshua King og Erling Braut Haaland, har landslagssjefens fokus i stor grad handlet om forsvarsspill.
Les også

Lagerbäck testet ut King og Haaland sammen

Brukt mye tid på forsvarsspill

Den første «finalen» kommer på Friends Arena mot Sverige allerede søndag. Tirsdag gjennomførte landslaget det Lagerbäck omtaler som den eneste «skikkelige» treningen på den korte samlingen. Mellom de to kampene får laget kun tid til rehabiliteringstrening.

Normalt sett foran en kamp mot antatt dårligere motstand, ville man fokusert på det offensive spillet. Men samlingen har i stor grad handlet om forsvarsspill, og om hvordan man skal unngå igjen å miste en ledelse.

– Vi har også brukt ganske mye tid av det på lagmøtene. De har fått sett klipp og fått beskjed om at vi ble for offensive. Vi har pratet om at vi må bli mye smartere med tanke på resultatet, sier Lagerbäck.

King tror det er vanskelig å trene på å holde på en ledelse. Han mener at det sitter mellom ørene på spillerne.

– Vi har tapt fire poeng, ikke på kvalitet, men på mentaliteten og å være smartere i hodet. Det er ikke noe som må trenes på, det er bare en annen tankegang, sier King.

Landslagssjef Lars Lagerbäck har drillet mye forsvarsspill foran EM-kvalifiseringskampene mot Malta og Sverige.
Les også

Joshua King mener barneidrett bør være nesten gratis: – At man aldri kan bli en ny Ødegaard fordi foreldrene ikke har råd, er trist

Om Norge hadde stått imot i de to kampene (mot Sverige og Romania), ville laget ha vært på annenplass i gruppen med ni poeng. Med fem poeng og fjerdeplass er Norge i en helt annen situasjon enn det vi kunne vært.

– Vi har satt oss selv i en mye verre posisjon enn det vi burde ha vært i. Trenerteamet og spillere føler også at vi har kastet bort fire poeng på de to kampene, bemerker Johansen.

Stefan Johansen mener Norge har kastet bort fire poeng og har igjen to finaler av EM-kvalifiseringen.

Ber erfarne spillere stå frem

For at man ikke skal tape poeng på den samme måten igjen, har Lagerbäck også satt seg ned med flere av de mer erfarne spillerne.

– Det vi har gjort konkret, er at jeg har pratet litt ekstra noen i laget, slik at de skal kjenne dette ansvaret tydelig på banen.

Denne gruppen med spillere har også i oppgave å oppsøke sidelinjen. Lagerbäck har gjentatte ganger fortalt at det til tider har vært vanskelig å kommunisere beskjeder fra sidelinjen og ut til spillerne på banen.

– Det er veldig vanskelig å kommunisere. Det er et problem med fotball. Du må få noen ut til sidelinjen, sier han.

Dermed skal du ikke bli overrasket om en eller flere oppsøker benken om det i kveld står 2–0 til Norge over Malta, og det gjenstår ti minutter.

Publisert: