«Behandlingen av Ødegaard minner om måten skiforbundet behandlet Petter Northug på for snart ti år siden»

OM FOTBALL: Hvis 16-åringen er god nok til å utgjøre en forskjell, er han også gammel nok.

STORE STJERNER I UNG ALDER: Nå er Petter Northug blitt en rutinert utøver, mens Martin Ødegaard kan være Norges store håp mot Ungarn søndag kveld.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

OSLO/BUDAPEST: Det er en klassisk sosiale medier-vits. Den er ironisk, og kommer stort sett hver gang Norge sliter og Martin Ødegaard fortsatt sitter på benken med haken gjemt i jakken:

«Tenk om vi bare hadde hatt en spiller fra Real Madrid å sette inn».

Robert Veiåker Johansen, journalist i Aftenposten.

I en nasjon der flere tusen føler at de er landslagstrenere og rommet for å si sin mening er enormt, vet Per-Mathias Høgmo selvsagt at det er en del av leken. Han er en smart fyr, og innser sikkert at det kan være vanskelig for utenforstående å forstå hvorfor en så god spiller ikke brukes. Dessuten har han ører og hører ropene fra tribunen.

Les også

Høgmo siterte Martin Luther King

Les også

Han kan knuse Høgmos EM-drøm: - Man skal ikke la seg lure av buksene

Ødegaard vs. Northug

Hva om Ødegaard bare blir sittende gjennom 90 minutter i Budapest i morgen kveld? Hva om Norge stanger og stanger og ikke får det ene målet som vil forandre alt, og Høgmo fortsatt ikke ser på ham? Vil han ikke lure etterpå: Hva kunne Martin Ødegaard ha gjort? Selvsagt vil han det. Han er også bare et menneske.

- Jeg ber om forståelse for at jeg ikke har lyst til å snakke om enkeltspillere, sa landslagssjefen da han i går ble en smule kryssforhørt om planene for troppens yngste.

Dette er altså ikke noe jeg grubler over ofte, men behandlingen av Ødegaard minner noe om måten skiforbundet behandlet Petter Northug på for snart ti år siden. Northug, som da var 20 år gammel, gikk fortere enn de fleste på ski, men ble ikke tatt ut til Torino-OL. Det ble sagt noe om at man ikke var sikker på om den unge kroppen hans ville takle høydepåkjenningene.

Det var så mye annet Norges Skiforbund ikke taklet i de lekene at i ettertid ser man at det ikke var der slaget skulle stå. Hva kunne Petter Northug ha fått til? Det får vi aldri vite.

Les også

Ødegaard om Paris-terroren: - Jeg ble helt satt ut

Les også

Preget landslagskeeper: - Fotballen blir helt uviktig

Les også

Skjerper sikkerheten rundt Norges EM-kamp

Bryr seg neppe

Jeg tror ikke Martin Ødegaard får starte i Budapest. Høgmo slår meg mer og mer som en noe forutsigbar mann som ikke lar impulshandlinger styre livet sitt. Det er likevel vanskelig å se hvordan han skal unngå å gjøre endringer fra hjemmekampen. Ikke på grunn av ropet fra sosiale medier, men fordi han valgte å starte med spillere som har gitt ham mye, men som helt tydelig slet med formen.

Alexander Søderlund ligger tynt an. Jo Inge Berget også. Stefan Johansen. Og Tom Høgli. Men sjefen bytter ikke fire. Sånt gjør ikke Per-Mathias Høgmo.

Ungarn skal forsvare 1-0. «Bara dårar rusar in», synger Håkan Hellström på albumet Ett kolikkbarns bekännelser. Ungarn er ikke dårer, de kommer ikke til å ruse, ikke snakk om at de ruser når de allerede har målet de behøver.

Hva trengs da? En som ser åpninger veldig få andre ser. En som tør lete etter luker der nesten ingen andre tør. En som har sånn kontroll over ballen at han får den til å se ut som en hund han har dressert i ti år. Da er det jammen godt vi har en spiller fra Real Madrid å sette inn. Jeg sier ikke at vi skal legge nasjonens håp på en 16-årings smale skuldre. Men hvis 16-åringen er god nok til å utgjøre en forskjell, er han også gammel nok.

Les også

Rasismen herjer ungarsk fotball: Norske Liban ble møtt med apelyder fra tribunen

Les også

Kenneth Fredheim: - Jeg skriver aldri ned noe jeg skal si under kampen

Et speilbilde

Martin Ødegaard var førstemann ut på feltet da landslaget trente før flyavgangen til Budapest i går. Mens han knøt skoene, gikk Høgmo bort og vekslet noen ord med ham. Det kan ha handlet om skjebnekvelden i Ungarns hovedstad, men det kan like gjerne ha handlet om været, for like etterpå utbrøt 55-åringen:

- Det er jo som en sommerdag!

Høgmo påstår athan prøver å være «et speilbilde av ånden i laget». Hvis det stemmer, har folk det i hvert fall hyggelig og er i godt humør.

Fra det store, åpne treningsfeltet i Lillestrøm hørtes ofte lyden av latter. Spillerne hadde brystkassen frem og blikket opp uten at det oste av revansjelyst på gresset. Den følelsen kan man ikke tære på i flere dager før kamp, den må komme i morgen. Da må den til gjengjeld komme som et slag i magen.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.

Publisert: