Landslagskapteinen hyller Dæhlis oppgjør med kjønnshetsen i fotballen

Maren Mjelde mener det er viktig at en profil som Mats Møller Dæhli tar et kraftig oppgjør med kvinnefiendtlige holdninger innen fotballen.

Maren Mjelde setter pris på at Mats Møller Dæhli tar et oppgjør med kvinnefiendtlige holdninger innen fotballen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN: Årets fotball-EM har satt ny fart i debatten om jenter og kvinner får den anerkjennelsen og respekten den fortjener i fotballen.

Før Norges åpningskamp mot Nederland søndag skrev landslagsspiller Mats Møller Dæhli et engasjert innlegg på Instagram, hvor han tok et oppgjør med det han mener er nedlatende holdninger til jenter og kvinner i en del fotballmiljøer.

«Jeg forakter alle som ikke viser jente respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for mor skyld», skrev Tyskland-proffen, som har vokst opp sammen med Caroline Graham Hansen og gått på skole med flere av landslagsprofilene.

«Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn».

Det engasjerte innlegget ble svært godt mottatt i den norske EM-leiren.

– Han kjenner jo noen av jentene og vet hva vi legger ned i fotballen. Jeg synes det er stort av ham. At det kommer fra en såpass kjent person som Mats setter vi pris på og synes det er veldig fint gjort, sier kaptein Maren Mjelde.

Hun er glad for at Dæhli våger å ta et oppgjør med machokulturen som fortsatt preger en del fotballmiljøer.

– Jeg synes det er veldig bra at han engasjerer seg på den måten, det viser at han er en veldig fin person, sier hun.

Les også

Landslagsprofil langer ut mot nedlatende holdninger: – Forakter alle som ikke viser jentene respekt

Mats Møller Dæhli roses for sitt oppgjør med dårlige holdninger innen fotballen.

Hatt lyst til å si det lenge

Dæhli skriver i en SMS til Aftenposten at det er mange medier som har henvendt seg etter innlegget og at det ellers har vært en voldsom respons.

Det er han takknemlig for, men han ønsker ikke å utdype innlegget noe mer.

«Jeg har hatt lyst til å si min mening lenge, og jeg følte dette var rett øyeblikk. Nå ønsker jeg at alt fokuset skal rettes mot jentene og resten av mesterskapet», skriver han.

Les også

Fotballrevolusjonen Norge ikke er med på: – Det er egentlig hårreisende

Keeper Ingrid Hjelmseth synes støtten er fantastisk, og mener det er viktig at en spiller som Dæhli velger å gjøre det offentlig.

– Jeg tror det er viktig at herrespillere snakker oss opp, sier 37-åringen, EMs eldste spiller.

Hun tror folk tar med seg budskapet i kollegaens melding videre.

Ble latterliggjort

Dæhli gikk til Manchester Uniteds ungdomsavdeling som 15-åring. Der møtte han et kvinnesyn som provoserte.

«Hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag», skriver han.

Dæhli tror mye er blitt bedre de siste årene, i og med at flere av de store klubbene nå også satser ordentlig på kvinnelaget sitt.

«Men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel holdning til hva kvinner skulle være og gjøre», skriver han.

Aftenposten satte lørdag fokus på hvordan de største klubbene i Europa har satt inn store ressurser i kvinnelagene sine, og hvordan det er i ferd med å revolusjonere idretten.

I Norge er det slik at bare tre av de 16 klubbene i mennenes toppdivisjon har et lag i en av de to øverste divisjonene på kvinnesiden.

Publisert: